Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ускоро ће нестати експлоатација деце!

Ускоро ће нестати експлоатација деце!

Ускоро ће нестати експлоатација деце!

„У УНИВЕРЗАЛНОЈ декларацији људских права, Уједињене нације су изнеле да детињству треба пружити посебну негу и помоћ“, наводи се у уводу Конвенције о правима деце. Тамо је још додато: „Да би се личност детета развијала потпуно и хармонично, дете треба да одраста у породичном окружењу, у атмосфери среће, љубави и разумевања.“ Међутим, тај идеал није ни близу постигнутог.

Није довољно само причати о бољем свету за децу. Морална изопаченост је веома распрострањена, а многи то сматрају нормалним. Огромна изопаченост и похлепа не могу се контролисати доношењем закона. Чак и родитељи, уместо да показују љубав према својој деци и да их штите, они у ствари често стварају атмосферу попустљивости. Да ли се онда назире крај дечјој проституцији?

Корумпирано људско друштво није успело да обезбеди топао дом и сигурну будућност за сву децу, али наш Створитељ ће ускоро одстранити сваку врсту перверзије и промискуитета, укључујући и дечју проституцију. На изненађење света, ускоро ће се Јехова Бог путем свог Краљевства умешати у људска збивања. Они који морално кваре друге и искоришћавају их неће избећи Божју осуду. Само ће људи који воле своје ближње преживети и ући у Божји нови свет. „У земљи живеће праведни и поштени у њој ће остати. Бездушници ће се истребити из земље, неверници ће се ишчупати из ње“ (Пословице 2:21, 22).

Замислите какво ће олакшање бити и за децу и за одрасле када буду живели без изопачености и сексуалног злостављања! Нестаће чак и емоционална и физичка бол настала услед таквог искоришћавања и насиља. Некадашње жртве сексуалног искоришћавања живеће без узнемирујућих сећања односно последица. „Што је пре било, то се неће помињати, нити ће на ум долазити“ (Исаија 65:17).

Тада ниједно дете неће бити малтретирано нити сексуално злостављано. Срећа, љубав и разумевање више неће бити пуки снови. У Исаији 11:9 (NW) стоји да они који буду живели у Божјем новом свету ’неће више зло чинити и неће више пустошити‘.

Заиста, биће велика радост кад више не буде сиромаштва, дроге, несрећних породица и моралне искварености! Владаће мир, правда и сигурност. „У стану ће мира мој народ седети у становима безбедним, и заклонима тихим“ (Исаија 32:18).

[Оквир⁄Слике на 9. страни]

Родитељска брига може спречити распад породице

● „Родитељи су ме охрабрили да искористим школовање како бих стекла неко звање. Они ми нису наметали своју вољу, него су ми помогли да изаберем школу која ће ми пружити потребну обуку“ (Тејс).

● „Када бисмо моја сестра и ја ишле у куповину, с нама је ишла и мама. Поред тога што нам је помагала да будемо штедљиве, такође нам је помагала да не бирамо екстравагантну или превише отворену одећу“ (Бјанка).

● „Када бисмо ишли на забаве, родитељи су нас увек питали ко ће бити на тој забави, каква ће се музика слушати и кад ће се забава завршити. На већину забава ишли смо заједно као породица“ (Присила).

● „Током детињства и адолесценције родитељи и ја смо увек имали одличну комуникацију. Једна ученица је то приметила и рекла ми: ’Завидим ти с каквом лакоћом о свему разговараш с родитељима. Ја се не осећам слободно да разговарам чак ни с мамом, и обично оно што ме занима покушавам да сазнам од других‘“ (Самара).

● „Била сам срећна тинејџерка. У људима нисам видела ништа лоше и увек сам се смејала. Лепо сам се осећала с пријатељима и уживала сам да се шалим. Моји родитељи су схватали да сам ја таква особа и нису покушавали да ме промене. Међутим, љубазно су ми помогли да схватим да треба да будем опрезна и да се прикладно понашам са супротним полом“ (Тејс).

● „Као и већина других младих, и ја сам почела да се занимам за момке. Отац ми није дозволио да се забављам док не напуним одређене године. Нисам била несрећна због тога. Напротив, схватила сам да су родитељи били забринути за мене и да су желели да ме заштите да не бих била повређена“ (Бјанка).

● „На брак сам гледала као на нешто лепо, посебно због примера мојих родитеља. Увек су имали добар однос и добру комуникацију. Сећам се да ми је мајка када сам се забављала дала савет како да се поставим у одређеним ситуацијама и објаснила ми како ће то утицати на мој брак“ (Присила).

[Слика на 10. страни]

У Божјем новом свету деца више никада неће бити малтретирана