Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто је овај проблем све већи?

Зашто је овај проблем све већи?

Зашто је овај проблем све већи?

ДА ЛИ сте знали да трговање људима представља трећу по величини трговачку делатност у свету, испред које су једино трговина дрогом и оружјем? Организација Уједињених нација за просвету, науку и културу наводи да се проституција у својим разним облицима упорно шири.

У једној латиноамеричкој земљи, један конгресни истражни комитет известио је да постоји више од 500 000 девојчица проститутки, иако је проституција забрањена.

У једној другој земљи има око 300 000 деце уличних проститутки, посебно на подручјима где се растура дрога.

Неки извештаји показују да се у азијским земљама проституцијом бави око милион девојчица, и то у условима који се могу упоредити с ропством. Неке земље прати глас да су центри дечје проституције и секс-туризма.

Због веома велике распрострањености полно преносивих болести попут сиде, муштерије су спремне да плате много више за децу пошто она вероватно нису имала односе. На тај начин они желе да смање вероватноћу добијања неке полне болести. „Страх од сиде наводи мушкарце да траже све млађе девојчице и дечаке, што само погоршава проблем“, објашњава Лујза Нагиб Елуф из Министарства правде у Бразилу. Она је рекла: „Сексуално искоришћавање девојчица и тинејџера представља најозбиљнији социјални проблем сиромашних жена у Бразилу.“

Сиромаштво и дечја проституција

Дечја проституција цвета када владају беда и сиромаштво. Према једној државној службеници, искоришћавање деце и проституција у њеној земљи „очигледно су повезани с распадом породица и последица су беде и глади“. Неки родитељи кажу да их је сиромаштво натерало да своју децу продају да би се бавила проституцијом. Напуштена деца која живе на улици такође се баве проституцијом зато што у томе виде једино средство за преживљавање.

Новине O Estado de S. Paulo објашњавају да девојчица може постати проститутка ако се придружи некој уличној банди. Да би се некако прехранила, она можда краде и повремено продаје своје тело. Затим постаје права проститутка.

Понекад се тинејџери шаљу у друге земље да би се бавили проституцијом. „Новац који проститутке које су емигранткиње шаљу својим породицама често је прилично велик с обзиром на сиромаштво које влада у неким азијским и афричким земљама“, извештава UNESCO Sources. „И у тим земљама се проституција подупире будући да долазе туристи из богатијих земаља с намером да искористе ’услуге‘ које нуде млади и деца.“

Описујући опасности којима су изложена деца која се баве проституцијом у једном латиноамеричком граду, часопис Time извештава: „Неке проститутке имају само 12 година. Често долазе из пропалих породица, током дана спавају где стигну, а ноћу обилазе дискотеке где се састају морнари.“

Под дејством дроге, девојчица која је проститутка може да пристане на понижавајуће поступке на које иначе никада не би пристала. Примера ради, према часопису Veja, полиција је пронашла 92 видео-касете на којима је један лекар снимао сцене свирепог мучења више од 50 жена, од којих су неке биле малолетнице.

Упркос овој језивој реалности, једна млада проститутка је рекла: „Када бих се негде запослила не бих имала довољно ни да се прехраним јер немам никакву школу. Моја породица је упозната са свим што радим и не желим да прекинем са оваквим начином живота. Тело је моје и зато радим с њим шта хоћу.“

Међутим, те девојке никада нису хтеле да постану проститутке. Једна социјална радница каже да многе младе проститутке „желе да се удају“ и сањају о „принцу на белом коњу“. Иако многе компликоване ситуације доводе до тога да девојчице постану проститутке, један истраживач каже: „Најгрозније је то што је већина тих девојчица била силована у властитом дому.“

Крај дечјој проституцији?

Међутим, има наде за ту несрећну децу. Проститутке свих узраста могу да промене свој живот. (Видите оквир „Људи се могу променити“, на 7. страни.) Широм света, Божја Реч Библија помогла је милионима да постану добри суседи и верни чланови породице. О људима који су некада били блудници, прељубници, лопови, похлепне особе, пијанице читамо: „Неки од вас били су такви. Али опрани сте, али посвећени сте, али проглашени сте праведнима у имену нашег Господа Исуса Христа и духом нашег Бога“ (1. Коринћанима 6:9-11).

И данас, као и у библијска времена, постоје појединци који мењају свој живот набоље. Међутим, потребно је много више тога да би се зауставио талас сексуалног искоришћавања. Неке владе и организације боре се против секс-туризма и дечје проституције. Али, реално гледано, мало тога човек може да уради како би уклонио беду и сиромаштво. Законодавци не могу спречити мисли и ставове у којима најпре настаје неморал.

Сви ови проблеми неће бити решени људским напорима, већ на један други начин — помоћу Божјег Краљевства. Наредни чланак ће објаснити о чему је реч.

[Истакнути текст на 6. страни]

Сиромаштво често доводи до дечје проституције

[Оквир на 6. страни]

Висока цена

Дејзи је имала само шест година када ју је један од браће сексуално напаствовао. Зато је остала са својим старијим братом до 14. године када је почела да ради у једном ноћном клубу. После неколико дана се разболела. Када се опоравила, власници тог клуба су јој рекли да им дугује новац и приморали су је да ради као проститутка. Око годину дана касније и даље је била у дуговима, и изгледало је као да их никада неће вратити. Међутим, један морнар је платио њен преостали дуг и одвео је у један други град где се с њом опходио као с робињом. Она га је напустила и касније три године живела с другим човеком за ког се затим удала. Због многих озбиљних брачних проблема, три пута је покушала самоубиство.

На крају су она и њен муж почели да проучавају Библију. Међутим, Дејзи је мислила да није достојна да постане Јеховин сведок. Када је из Библије добила објашњење да Јехова Бог прихвата оне који се промене, Дејзи је свој живот посветила њему. Веома много се напрезала да чини оно што је исправно, али је осећала као да то није довољно и зато је имала периоде депресије. Али, на сву срећу, прихватила је помоћ да савлада своје трауме које је доживела због сексуалног злостављања и проституције у детињству, и успела је да постигне и задржи равнотежу.

[Оквир на 7. страни]

Људи се могу променити

Када је био на земљи, Исус Христ је осећао сажаљење према напаћеним, грешним људима. Он је знао да проститутке, без обзира колико имају година, могу да промене свој живот. Чак је и верским вођама рекао: „Заиста вам кажем да порезници и блуднице иду пре вас у Божје краљевство“ (Матеј 21:31). Иако су биле презрене због свог начина живота, такве особе које су желеле да чине оно што је исправно примиле су опроштење на основу вере у Божјег Сина. Покајнички грешници били су спремни да прекину с проституцијом како би и они примили благослове Божјег Краљевства. Затим су живели у складу с Божјим праведним начелима. Тако је и данас. Разни људи прихватају истину из Божје Речи и мењају свој живот.

Осмотрите шта се десило Марији, Карини и Естели, које су поменуте у првом чланку. Поред тога што је Марија морала да се супротстави мајци која ју је терала да и даље буде проститутка, она је такође морала да води снажну борбу против зависности од дроге. Она објашњава: „Дрогирала сам се да бих угушила осећање безвредности зато што сам живела као проститутка.“ Марија прича како је била примљена у хришћанској скупштини Јеховиних сведока: „Задивила ме је љубав коју су показивали чланови скупштине. Сви — и деца и одрасли — с поштовањем су се опходили према мени. Приметила сам да су ожењени мушкарци били верни својим супругама. Веома сам срећна што су ме сви прихватили.“

Када је имала 17 година, Карину су посетили Јеховини сведоци. Почела је да проучава Библију, премда је и даље неко време била проститутка. Постепено је почела да цени библијске истине. Зато је решила да се пресели у неки удаљени град и тамо је постала Јеховин сведок.

Естела, која се као млада бавила проституцијом, опијала се и теревенчила заинтересовала се за Библију. Међутим, сматрала је да јој Бог никада неће опростити. Али с временом је схватила да Јехова Бог заиста опрашта онима који се покају. Сада, као члан хришћанске скупштине и удата жена с троје деце, она каже: „Веома сам срећна и захвална Јехови што ме је извукао из прљавштине и довео у своју чисту организацију.“

Ова искуства подупиру библијску изјаву да је Божја воља да се „све врсте људи [и жена] спасу и дођу до тачног спознања истине“ (1. Тимотеју 2:4).

[Слика на 7. страни]

Деца која се баве проституцијом често користе дрогу

[Извор слике на 5. страни]

© Jan Banning/Panos Pictures, 1997