Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ваш избор лечења

Ваш избор лечења

Ваш избор лечења

У СВОЈОЈ књизи о алтернативној медицини, др Изадор Розенфелд истакао је ову тачку: „Било која здравствена мера или интервенција примењена на насумице изабраној групи људи који верују у њену моћ, у педесет посто случајева може довести до побољшања здравља.“

То се зове плацебо ефекат, што значи да чак и пилула од шећера може бити делотворна уколико особа верује да ће јој користити. Плацебо ефекат може ублажити субјективне симптоме, укључујући и бол, гађење, малаксалост, вртоглавицу, забринутост и депресију. Шта открива ова чињеница?

Као прво, она открива да поверење у било коју врсту лечења, у многим случајевима представља важан фактор у побољшању здравственог стања. Истовремено, мудро је проверити да ли тај облик лечења напада корен проблема или само симптоме. То се може извршити провером резултата лечења објективним средствима, као што су лабораторијски тестови и рендгенски зраци.

Међутим, има више тога што особа може да учини када бира начин лечења.

Важни кораци које треба предузети

Мудро је испитати пре него што се донесе нека одлука. Поставите питања: који се резултати могу очекивати? Које су предности, недостаци, колики су трошкови и колико ће дуго трајати лечење? Разговарајте с људима који су применили неку од тих одређених метода лечења. Питајте их да ли им је помогло. Међутим, запамтите да лично искуство може да завара.

Неконвенционални облик лечења можда није препоручљив ако доводи до тога да особа одбаци лечење чији је успех доказан, па чак и ако је успех те конвенционалне терапије ограничен. Докази о штети која може настати појавили су се у извештају часописа The New England Journal of Medicine. Тај часопис је описао напредовање рака код два млада пацијента који су одбили конвенционално лечење пошто су користили алтернативне лекове. Један од њих је умро.

Људи с хроничним или по живот опасним обољењима биће мудри ако обрате пажњу на чињеницу да могу бити рањива мета шарлатана који популаризују обмањиве методе лечења. Будите обазриви на било који производ који гарантује лечење разних болести. Недавни пример укључује један нови витамин за који се говорило да је „помогао у елиминисању сваког проблема, од проблема с дисањем и малаксалости, па све до смртоносних болести“. Анализа тог „витамина“ открила је да се не ради ни о чему другом већ о сланој води.

Без сумње неки облици алтернативне терапије могу бити корисни за постизање доброг здравља. Међутим, будите реални у вези с вашим очекивањима. Мудро је да се концентришете на исхрану квалитетном храном, да довољно спавате, довољно вежбате и будете опрезни када бирате одређени здравствени третман.

Потрага остварена

Очигледно ниједна људска терапија не може стати на пут болестима и на крају смрти. То је зато што смо то наследили од нашег прародитеља, првог човека Адама (Јов 14:4; Псалам 51:7; Римљанима 5:12). Многи здравствени третмани — било које врсте — иако се могу показати кориснима ипак су само средство да се привремено продужи живот и учини пријатнијим на неко ограничено време. Међутим, постоји један сигуран лек против лошег здравља, и већ су га милиони открили.

Тај лек је пружио наш Створитељ Јехова Бог, Велики Лекар. Тиме што показујете веру у њега и извлачите корист из откупне жртве његовог сина Исуса Христа, жртве која искупљује од греха, моћи ћете да уживате у савршеном здрављу и вечном животу у свету без болести! (Матеј 20:28). Библија обећава да у новом свету, ’неће нико говорити: „Болестан сам“‘ (Исаија 33:24).

[Истакнути текст на 12. страни]

Милиони су пронашли једину сигурну наду за савршено здравље