Пређи на садржај

Пређи на садржај

Човек на добром гласу стиче поверење и поштовање других

„Боље је изабрати добро име него велико богатство“

„Боље је изабрати добро име него велико богатство“

ИМЕ, то јест углед се сматра толико важним да је у многим земљама законом заштићен. На пример, увреда и клевета су кривична дела против части и угледа. Једна стара пословица о угледу каже: „Боље је изабрати добро име него велико богатство, и наклоност других боља је од сребра и злата“ (Пословице 22:1). Како можемо стећи добро име и наклоност других? Библија пружа савете и за ту сферу живота.

На пример, погледајмо шта стоји у 15. псалму. Псалмиста је објаснио какав човек може имати Божју наклоност: „Онај ко живи беспрекорно и поступа праведно, ко истину говори у срцу своме. Онај који не клевеће језиком својим. Никакво зло не чини ближњему своме, и не говори погрдно о пријатељу своме. [Који] одбацује свакога ко презир заслужује [...] Заклетву своју не пориче, макар му и на штету била [...] и мито против недужног не узима“ (Псалам 15:1-5). Ко не би имао добро мишљење о особи која овако часно поступа?

Још једна особина захваљујући којој ћемо бити на добром гласу јесте понизност. „Пре части иде понизност“, стоји у Пословицама 15:33. Понизна особа види шта треба да промени код себе и ради на томе. Такође, кад примети да је увредила некога, спремна је да се извини (Јаковљева 3:2). С друге стране, поносан човек не признаје своје грешке и лако се вређа. У Пословицама 16:18 пише: „Понос претходи пропасти и охолост претходи паду.“

Шта ако нам неко укаља углед? Природно је да одмах желимо да се одбранимо, али је боље да застанемо да бисмо се смирили и размислили шта да урадимо. Ако се нађете у таквој ситуацији, питајте се: „Да ли ћу тиме што се браним заправо дати публицитет лажи?“ Чак и када је клевета толико озбиљна да би било сасвим на месту да се покрене судски поступак, добро је да не брзамо. Библија нас саветује: „Немој пребрзо да покрећеш парницу.“ Уместо тога, она предлаже: „Расправи шта имаш са ближњим својим“ (Пословице 25:8, 9). * Ако тако зрело поступимо, поштедећемо себе, између осталог, и непотребних судских трошкова.

Библија није само књига која говори о вери. Она је и водич кроз живот. Ако се држимо њених савета и трудимо се да будемо бољи људи, бићемо на добром гласу и други ће нас више поштовати.

^ одл. 5 Још неки библијски савети о решавању несугласица могу се наћи у Матеју 5:23, 24; 18:15-17.