Пређи на садржај

Пређи на садржај

ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Искушење

Искушење

Развод брака, здравствени проблеми, грижа савести — то су само неке од последица које људи сносе када попусте пред искушењем. Како одолети искушењима?

Шта је искушење?

У искушењу смо када нас привлачи нешто погрешно. Примера ради, у продавници угледате нешто што вам се много свиђа. Сине вам идеја да то и не би било тако тешко украсти. Али вам савест проради и зато одбаците ту мисао. Борба са искушењем је готова и ви сте изашли као победник.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ

 

То што вас понекад привуче нешто погрешно не значи да сте лоши. Библија каже да је за нас људе уобичајено да паднемо у неко искушење (1. Коринћанима 10:13). Најважније је како тада реагујемо. Неки се препусте погрешним мислима и кад-тад их спроведу у дело, док их други одмах одбаце.

„Свакога искушава његова жеља тако што га вуче и мами.“ (Јаковљева 1:14)

Зашто је важно одмах одбацити грешну жељу?

Библија објашњава шта доводи до греха. У Јаковљевој посланици 1:15 се каже да грешна „жеља, када је зачета, рађа грех“. Као што је неминовно да ће се дете које је зачето и које се развијало у мајчиној утроби родити, тако је неминовно и да ћемо спровести у дело жељу која се развила у нама зато што смо дуго размишљали о ономе што нас привлачи. Па ипак, не морамо бити робови својих жеља. Можемо их држати под контролом.

БИБЛИЈСКИ САВЕТ

 

Баш као што се у мислима можемо бавити погрешним жељама, тако их можемо и одбацити. Кључ је у томе да се преусмеримо на нешто друго. На пример, да се заокупимо неким послом, попричамо с пријатељем или размишљамо о нечему другом (Филипљанима 4:8). Добро је и стати и размислити како би се на нас одразило када бисмо попустили пред искушењем; какву би нам то штету нанело у емоционалном, физичком и духовном погледу (Поновљени закони 32:29). И молитва нам може много помоћи. Исус Христ је рекао: „Молите се, да не дођете у искушење“ (Матеј 26:41).

„Шта човек посеје, то ће и пожњети.“ (Галатима 6:7)

Како се одупрети искушењу?

РЕАЛНОСТ

 

Будите свесни да је искушење мамац који лакомисленима и неопрезнима може загорчати живот, поготово ако се ради о полном неморалу (Пословице 7:22, 23).

БИБЛИЈСКИ САВЕТ

 

„Ако те твоје десно око наводи на грех, ископај га и баци од себе“, рекао је Исус (Матеј 5:29). Он сигурно није мислио да то дословно урадимо. Шта је онда смисао тих речи? Да би Бог био задовољан нама и дао нам вечни живот, морамо усмртити жељу за оним што је погрешно (Колошанима 3:5). Значи да морамо предузети оштре мере. У молитви једног библијског писца огледа се његова решеност да не поклекне пред искушењем. Богу се обратио речима: „Одврати очи моје од оног што је безвредно“ (Псалам 119:37).

Истина, није увек лако савладати се. И Библија каже да је „тело слабо“ (Матеј 26:41). Пре или касније ће нам се десити да погрешимо. Али када нам је стварно жао због наше грешке и ако се трудимо да је не понављамо, наш Створитељ, Јехова Бог, биће „милосрдан и милостив“ према нама (Псалам 103:8). То је заиста утешна мисао!

„Ако ћеш на преступе гледати, Јах, Јехова, ко ће опстати?“ (Псалам 130:3)