Пређи на садржај

Пређи на садржај

95. ПОГЛАВЉЕ

Поука о разводу и Исусова љубав према деци

Поука о разводу и Исусова љубав према деци

МАТЕЈ 19:1-15; МАРКО 10:1-16; ЛУКА 18:15-17

  • БОЖЈЕ ГЛЕДИШТЕ О РАЗВОДУ

  • САМАШТВО

  • ПОДСТРЕК ДА БУДЕМО ПОПУТ ДЕЦЕ

Исус је са својим ученицима кренуо из Галилеје на југ. Прешао је преко Јордана и наставио кроз Переју. Када је последњи пут био у Переји, говорио је фарисејима о томе како Бог гледа на развод (Лука 16:18). Они су поново започели ту тему како би га искушали.

Мојсије је написао да се мушкарац може развести од жене ако на њој нађе „нешто недолично“ (Поновљени закони 24:1). Постојала су различита мишљења о томе шта је оправдан повод за развод. Неки су сматрали да у то спадају и крајње неважне ствари. Зато су фарисеји питали: „Да ли човек сме да се разведе од своје жене из било ког разлога?“ (Матеј 19:3).

Исус није настојао да угоди људима, већ је на веома вешт начин изнео Божје гледиште о браку. „Зар нисте читали да их је њихов створитељ у почетку начинио као мушкарца и жену и да је рекао: ’Зато ће човек оставити свог оца и своју мајку и прионуће уз своју жену, и њих двоје биће једно тело‘? Тако нису више двоје, него једно тело. Дакле, што је Бог саставио, човек нека не раставља“ (Матеј 19:4-6). Када је Бог склопио брак између Адама и Еве, није ништа рекао о могућности да се тај брак оконча.

Фарисеји су на то упитали Исуса: „Зашто је онда Мојсије прописао да јој муж може дати потврду о разводу и развести се од ње?“ (Матеј 19:7). Исус им је рекао: „Мојсије вам је због окорелости вашег срца учинио уступак да се разводите од својих жена, али у почетку није било тако“ (Матеј 19:8). Тај „почетак“ није био у Мојсијево време, већ када је Бог основао први брак у Едену.

Затим је Исус изнео следећу важну чињеницу: „Кажем вам, ко се разведе од своје жене, осим због блуда [грчки: порниа], и ожени се другом, чини прељубу“ (Матеј 19:9). Полни неморал је једини библијски основ за развод.

То је навело ученике да кажу: „Ако је тако између мужа и жене, боље је не женити се“ (Матеј 19:10). Јасно је да особа која размишља о браку не треба да изгуби из вида да је то трајна заједница!

Исус је затим говорио о самаштву. Објаснио је да су неки рођени као евнуси, лишени могућности да ступају у брак. Други су постали полно немоћни, јер су их људи учинили таквима. А неки су одлучили да потисну сексуалне жеље и не ступе у брак како би се посветили служењу Богу. „Ко може да живи тако [да не ступа у брак], нека живи тако“, подстакао је Исус своје слушаоце (Матеј 19:12).

Тада су људи почели да доносе своју децу код Исуса. Међутим, ученици су приговарали, вероватно желећи да их спрече да узнемиравају Исуса. Али када је он то видео, прекорио их је: „Пустите децу да долазе к мени. Не браните им, јер таквима припада Божје краљевство. Заиста, кажем вам, ко не прими Божје краљевство попут детета, неће ући у њега“ (Марко 10:14, 15; Лука 18:15).

Заиста дивна поука! Да бисмо ушли у Божје Краљевство, треба да попут мале деце будемо кротки и спремни да учимо. Исус је затим показао да воли децу тако што их је узео у наручје и благословио их. Он исто тако воли све оне који примају Божје Краљевство попут детета (Лука 18:17).