Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

«Не бійся,— Я тобі поможу»

«Не бійся,— Я тобі поможу»

«Не бійся,— Я тобі поможу»

ІСУС застеріг своїх послідовників: «Диявол кидатиме декого з вас до в’язниці. Все це спаде на вас для того, щоб ви були випробувані до кінця». Але буквально перед тим він сказав: «Не бійся страждань, яких маєш зазнати». Сатана продовжує використовувати страх потрапити за ґрати, щоб перешкодити праці проповідування. Тому цілком можливо, що деякі уряди переслідуватимуть правдивих християн (Об’яв. 2:10; 12:17). А що допоможе нам встояти попри хитрощі Сатани і, за порадою Ісуса, «не боятись» їх?

Звичайно, більшість з нас іноді відчуває страх. Все ж Боже Слово запевняє, що з підтримкою Єгови нам вдасться не піддатись цьому почуттю. Яким чином? Один зі способів, як Єгова допомагає бути готовими до протидії, полягає в тому, що він дає нам спроможність розпізнавати тактики Сатани і його прибічників (2 Кор. 2:11). Щоб побачити це на прикладі, розгляньмо одну подію за біблійних часів. Також звернімо увагу на сучасні приклади наших відданих одновірців, які «вистояли попри хитрощі Диявола» (Еф. 6:11—13).

Богобоязливий цар проти злого правителя

У VIII столітті до н. е. злий цар Ассирії Санхерів здобув чимало перемог над іншими народами. Сповнений упевненості, він поклав око на народ Єгови і столицю юдейського краю, Єрусалим, в якому правив богобоязливий цар Єзекія (2 Цар. 18:1—3, 13). Сатана, без сумніву, скористався нагодою, підбуривши Санхеріва втілити в життя його плани, щоб стерти з лиця землі правдиве поклоніння (Бут. 3:15).

Санхерів відрядив до Єрусалима посланців з вимогою здати місто. На чолі посланців був головнокомандувач, або равшак * (2 Цар. 18:17). Він мав на меті зламати дух юдеїв і змусити їх здатися без бою. Які методи використав равшак, щоб залякати юдеїв?

Вірні, хоча й залишаються самі

Равшак промовив до людей Єзекії: «Отак сказав великий цар, цар асирійський: Що це за надія, на яку ти надієшся? ...Оце ти надієшся собі опертися на оту поламану очеретину, на Єгипет, що коли хто опирається на неї, то вона входить у долоню йому й продірявлює її» (2 Цар. 18:19, 21). Звинувачення равшака було безпідставним, оскільки Єзекія не укладав угоди з Єгиптом. Але таке звинувачення свідчило, що равшак хотів, аби юдеї чітко запам’ятали ось що: ніхто не прийде їм на допомогу, вони залишаються самі.

Щоб вселити страх у серця правдивих християн, противники чистого поклоніння в наші дні так само погрожують відокремити їх від інших. Одна сестра, яку ув’язнили за віру і на роки відділили від одновірців, пізніше розповідала, що допомагало їй не піддатися страху. Вона казала: «Я наближалася до Єгови завдяки молитвам... Пам’ятала запевнення з Ісаї 66:2 про те, що Бог дивиться “на вбогого та на розбитого духом”. Це завжди зміцнювало мене і потішало». Подібно й брат, який провів багато років в одиночному ув’язненні, говорив: «Я зрозумів, що тісна камера може бути водночас цілим усесвітом, якщо мати близькі стосунки з Богом». Дійсно, дружба з Єговою давала цим християнам сил, коли вони залишились самі (Пс. 9:10, 11). Переслідувачі могли відокремити ув’язнених Свідків від сім’ї, друзів і співвіруючих, але ті знали, що вороги ніколи не відділять їх від Єгови (Рим. 8:35—39).

Як же важливо постійно зміцнювати свої стосунки з Єговою! (Як. 4:8). Варто завжди запитувати себе: «Наскільки Єгова реальний для мене? Чи я керуюся його словами, коли щоденно приймаю малі або великі рішення?» (Луки 16:10). Якщо ми з усіх сил підтримуємо близькі взаємини з Богом, нам не потрібно нічого боятися. Від імені знедолених юдеїв пророк Єремія сказав: «Кликав я, Господи, Ймення Твоє із найглибшої ями... Ти близький того дня, коли кличу Тебе, Ти говориш: “Не бійся!”» (Плач 3:55—57).

Спроби посіяти сумніви зазнають невдачі

Для того щоб посіяти сумніви, равшак вдався до хитрощів. Він промовив: «Чи ж [Єгова] не Той, що Єзекія понищив пагірки Його та жертівники Його? ...Господь сказав був мені: Піди на той край та знищ його» (2 Цар. 18:22, 25). Таким чином равшак стверджував, що Єгова не воюватиме за свій народ, бо не схвалює його. Проте це була неправда. Єгова схвалював Єзекію і юдеїв, які повернулися до правдивого поклоніння (2 Цар. 18:3—7).

Сьогодні хитрі гонителі можуть частково казати нам правду, щоб знайти з нами спільну мову, але вони підступно змішують правду з брехнею, намагаючись посіяти сумніви. Приміром, ув’язненим братам і сестрам іноді говорять, що якийсь відповідальний у країні брат зрікся віри і тому їм теж було б добре так зробити. Однак такі спроби не можуть похитнути віру проникливих християн.

Розгляньмо, що сталося з однією сестрою під час Другої світової війни. У в’язниці їй показали письмову заяву, в якій відповідальний брат підтверджував, що зрікається віри. Слідчий запитав, чи вона довіряла тому Свідкові. Сестра відповіла: «Він лише недосконала людина». Вона пояснила, що, поки він дотримувався біблійних принципів, Бог послуговувався ним. Далі сестра промовила: «Тепер його слова розходяться з Біблією і він не є більше моїм братом». Вірна сестра мудро слухалася біблійної поради: «Не надійтесь на князів, на людського сина, бо в ньому спасіння нема» (Пс. 146:3).

Набуваючи точних знань з Божого Слова і застосовуючи його поради, ми будемо уникати оманливих поглядів, які можуть послабити наше рішення залишатися витривалими (Еф. 4:13, 14; Євр. 6:19). І, щоб бути готовими тверезо мислити у випробуваннях, ми повинні щоденно читати Біблію та регулярно проводити особисте вивчення (Євр. 4:12). Саме сьогодні час поглиблювати свої знання і зміцнювати віру. Один брат, який багато років сидів в одиночній камері, сказав: «Раджу всім цінувати весь духовний харч, бо ми не знаємо, наскільки він може стати нам у пригоді». Справді, якщо ми ретельно вивчаємо Боже Слово і публікації раба, то в скрутні моменти життя святий дух «нагадає все», що ми довідалися (Ів. 14:26).

Нас не залякати!

Равшак намагався залякати юдеїв. Він сказав народові: «Піди в заклад із моїм паном, асирійським царем, і я дам тобі дві тисячі коней, якщо ти зможеш собі дати на них верхівців. І як же ти проженеш хоч одного намісника з найменших слуг мого пана?» (2 Цар. 18:23, 24). З людського погляду, Єзекія і його народ не мали шансу вистояти проти могутньої ассирійської армії.

Сьогодні гонителі теж нерідко видаються дуже могутніми, особливо коли за ними стоїть потужна держава. Так, безумовно, було у випадку нацистів під час Другої світової війни. Вони намагалися залякати багатьох Божих служителів. Один з братів, які роками сиділи за ґратами, згодом розповів, як йому погрожували. Якось офіцер запитав: «Ти бачив, як застрелили твого брата? Чи було це для тебе уроком?» Брат відповів: «Я свідок Бога Єгови і залишуся ним». «Тоді тебе розстріляють»,— пригрозив йому офіцер. Але наш брат залишився непохитним і вороги вже не залякували його. Що допомогло йому вистояти? Він пояснив: «Я покладався на ім’я Єгови» (Прип. 18:10).

Якщо ми твердо віримо в Єгову, то, так би мовити, носимо великий щит, що захищає нас від усіх спроб Сатани зашкодити нам духовно (Еф. 6:16). Варто просити Єгову допомогти нам зміцнювати віру (Луки 17:5). До того ж нам слід укріпляти віру всім тим, що дає вірний раб. Стикаючись з погрозами, ми черпаємо силу з запевнення Єгови, яке він дав Єзекіїлю. Коли пророку довелося мати справу з упертими людьми, Єгова сказав йому: «Я зробив твоє обличчя твердим проти їхнього обличчя, і чоло твоє твердим проти лоба їхнього. Як той діямант, твердішим від скелі, зробив Я чоло твоє» (Єзек. 3:8, 9). Якщо потрібно, Єгова допоможе нам, як і Єзекіїлю, стати твердими, наче діамант.

Не піддаваймося спокусам

Коли, здавалося б, ніщо вже не спрацьовує, противники намагаються похитнути непорочність Божих служителів спокусливими пропозиціями. Равшак також вдався до цього методу. Він промовив мешканцям Єрусалима: «Так сказав цар асирійський: Примиріться зо мною, та й вийдіть до мене... аж поки я не прийду й не візьму вас до краю такого ж, як ваш Край, до краю збіжжя та виноградного соку, до краю хліба та виноградників, до краю оливки, оливного соку та меду,— щоб ви жили й не вмирали» (2 Цар. 18:31, 32). Пропозиція їсти свіжий хліб і пити молоде вино була, мабуть, дуже спокусливою для людей, які перебували в облозі.

Такою пропозицією хотіли послабити рішучість одного ув’язненого місіонера. Йому запропонували півроку провести в «затишному домі» у «прекрасному саду», щоб він там добре все обміркував. Але брат залишався вірним і не зрікся християнських принципів. Що йому допомогло? Згодом брат пояснив: «Я постійно вважав, що Царство — це реальна надія... Мене ніщо не могло похитнути, бо я зміцнявся знанням про Боже Царство, вірив у нього і ні на мить у ньому не сумнівався».

Наскільки Царство реальне для нас? Патріарх Яків, апостол Павло і сам Ісус могли знести випробування тому, що Царство було для них реальним (Фил. 3:13, 14; Євр. 11:8—10; 12:2). Якщо ми й далі ставимо Царство на перше місце в житті і пам’ятаємо про його вічні благословення, то теж не піддамося спокусі тимчасово звільнитися від випробувань (2 Кор. 4:16—18).

Єгова нас не покине

Попри спроби равшака залякати юдеїв, вони на чолі з Єзекією твердо вірили в Єгову (2 Цар. 19:15, 19; Ісаї 37:5—7). Єгова ж відповів на їхні благання про допомогу, пославши ангела, який за одну ніч вигубив 185 000 воїнів в ассирійському таборі. Наступного дня Санхерів з небагатьма воїнами ганебно втік до своєї столиці, Ніневії (2 Цар. 19:35, 36).

Очевидно, що Єгова не покинув тих, хто на нього покладався. Сучасні приклади братів і сестер, які стійко зносять випробування, показують, що Єгова допомагає нам і сьогодні. Тому з вагомих причин небесний Батько запевняє нас: «Я — Господь, Бог твій, що держить тебе за правицю й говорить до тебе: Не бійся,— Я тобі поможу!» (Ісаї 41:13).

[Примітка]

^ абз. 6 Титул «равшак» носили відомі ассирійські царедворці. Біблія не повідомляє справжнього імені згаданого чоловіка.

[Вставка на сторінці 13]

У своєму Слові Єгова понад 30 разів запевняє вірних служителів: «Не бійся»

[Ілюстрація на сторінці 12]

Чим тактики равшака схожі до методів, які вороги Божого народу використовують сьогодні?

[Ілюстрації на сторінці 15]

Тісні стосунки з Єговою допомагають нам залишатися непорочними у випробуваннях