Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Де можна знайти внутрішній спокій?

Де можна знайти внутрішній спокій?

Де можна знайти внутрішній спокій?

Наш час багато чим різниться від часу Торо, про якого згадується в попередній статті. Одна з вагомих відмінностей полягає в тому, що нині не бракує порад, як здобути душевний мир. Психологи та автори самовчителів, і навіть кореспонденти газет, пропонують свої ідеї. Їхні поради можуть дати короткочасну допомогу, але для довготривалого вирішення потрібно щось більше. Саме це зрозуміли особи, про яких говорилось у попередній статті.

АНТОНІУ, Маркос, Ґерсон, Ваня й Марселу мали різне виховання й різні проблеми. Але їх об’єднували принаймні три спільні речі. По-перше, колись вони ‘не мали надії й були без Бога на світі’ (Ефесян 2:12). По-друге, вони прагнули душевного миру. І по-третє, всі вони знайшли бажаний душевний мир після того, як погодились вивчати Біблію зі Свідками Єгови. У міру вивчення, ці люди зрозуміли, що Бог цікавиться ними. Свого часу Павло сказав афінянам, що Бог «недалеко від кожного з нас» (Дії 17:27). Щире переконання в цьому є головним чинником у здобутті внутрішнього спокою.

Чому такий брак спокою?

Біблія наводить дві основні причини відсутності спокою у світі — чи то внутрішнього спокою, чи миру між людьми. Про першу з них пояснюється в Єремії 10:23: «Не в волі людини дороги її, не в силі людини, коли вона ходить, кермувати своїм кроком». У людини немає ані мудрості, ані здатності передбачати події, щоб керувати собою без сторонньої допомоги, а єдину справжню допомогу може дати Бог. Люди, які не шукають Божого керівництва, ніколи не здобудуть тривалого миру. На другу причину відсутності спокою вказують слова апостола Івана: «Ввесь світ лежить у владі лукавого» (1 Івана 5:19, УКУ). Людські зусилля здобути мир без Божого керівництва завжди зводитимуться нанівець діяльністю невидимого, але реального й дуже могутнього «лукавого» — Сатани.

Через ці дві причини — небажання більшості людей шукати Божого керівництва й надзвичайну активність Сатани в цьому світі — людство загалом перебуває в жалюгідному стані. Апостол Павло доречно описав цей стан: «Все створіння разом зідхає й разом мучиться аж досі» (Римлян 8:22). Хто може заперечити цю думку? Як у заможних, так і в бідних країнах людей позбавляють душевного миру сімейні проблеми, злочинність, несправедливість, несумісність характерів, економічна непевність, племінна та етнічна ненависть, гноблення, хвороби й багато-багато іншого.

Де знайти внутрішній спокій

Вивчаючи Боже Слово, Біблію, Антоніу, Маркос, Ґерсон, Ваня й Марселу отримали знання, яке змінило їхнє життя. Передусім вони з’ясували, що ситуація у світі невдовзі зміниться. Це не якась утопічна надія на те, що все йде до ліпшого. Це справжня, обґрунтована впевненість, що Бог має намір стосовно людства і що навіть тепер, виконуючи Божу волю, ми можемо почерпнути з цього багато цінного. Вони застосували у своєму житті знання з Біблії, і це поліпшило їхню ситуацію. Вони навіть не сподівалися знайти такий мир і радість.

Антоніу вже більше не бере участі в акціях протесту й робітничій боротьбі. Він знає, що здійснені таким способом зміни мають обмежений та короткочасний характер. Цей колишній профспілковий лідер дізнався про Боже Царство. Саме про те Царство моляться мільйони, коли проказують Господню молитву (або «Отче наш»), і говорять Богові: «Прийде Царство Твоє» (Матвія 6:10а). Антоніу довідався, що Боже Царство — це дійсний небесний уряд, який принесе людству справжній мир.

Маркос навчився застосовувати мудрі біблійні поради щодо подружжя. У результаті цей колишній політик зійшовся зі своєю дружиною і живе щасливим життям. Він теж чекає близького часу, коли Боже Царство заступить ліпшим світом цю пожадливу та егоїстичну світову систему. Маркос тепер значно глибше розуміє слова Господньої молитви: «Нехай буде воля Твоя і на землі, як на небі» (Матвія 6:10б, Філ.). Коли Божа воля буде виконуватися на землі, люди житимуть так, як ніколи.

А що сказати про Ґерсона? Він вже не є волоцюгою та злодієм. Життя цього колишнього вуличного хлопчини набуло сенсу, оскільки тепер він щосили допомагає іншим знаходити внутрішній спокій. Як видно з цих прикладів, вивчення Біблії та застосування її слів докорінно змінює життя людини на ліпше.

Внутрішній спокій у неспокійному світі

Ісус Христос є головною історичною постаттю в сповненні Божої волі, і коли люди вивчають Біблію зі Свідками Єгови, вони багато чого дізнаються про нього. У ніч його народження ангели співали хвалу Богові: «Слава на висотах Богу й на землі мир людям його вподобання» (Луки 2:14, Хом.). Коли Ісус став дорослим, то хотів поліпшити життя людей. Він розумів їхні почуття й виявляв надзвичайну жалість до засмучених і хворих. Згідно зі словами ангела, він приніс сумирним відносний внутрішній мир. Під кінець свого служіння він сказав своїм учням: «Зоставляю вам мир, мир Свій вам даю! Я даю вам не так, як дає світ. Серце ваше нехай не тривожиться, ані не лякається!» (Івана 14:27).

Ісус не був звичайним благодійником. Він прирівняв себе до пастиря, а своїх сумирних послідовників — до овець, кажучи: «Я прийшов, щоб ви мали життя, і подостатком щоб мали. Я — Пастир Добрий! Пастир добрий кладе життя власне за вівці» (Івана 10:10, 11). На відміну від багатьох сучасних провідників, які передусім дбають про себе, Ісус навіть віддав життя за своїх овець.

Який пожиток ми можемо взяти з того, що зробив Ісус? Багатьом відомі його слова: «Так бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне» (Івана 3:16). Віра в Ісуса насамперед вимагає знання про нього та його Отця, Єгову. Знання про Бога та Ісуса Христа може привести до близьких взаємин з Богом Єговою, а це допоможе нам здобути душевний мир.

Ісус сказав: «Мого голосу слухають вівці Мої, і знаю Я їх, і за Мною слідком вони йдуть. І Я життя вічне даю їм, і вони не загинуть повік, і ніхто їх не вихопить із Моєї руки» (Івана 10:27, 28). Які ж теплі та заспокійливі слова! Щоправда, Ісус вимовив їх майже дві тисячі років тому, але сьогодні вони мають таке саме значення, як і тоді. Ніколи не забувайте: Ісус Христос далі живе й діє, правлячи нині в ролі зведеного на престол Царя Божого небесного Царства. Ісус цікавиться сумирними людьми, що прагнуть внутрішнього спокою, як і багато років тому, коли він був на землі. Крім того, він далі є Пастирем своїх овець. Якщо ми наслідуємо його, він допоможе нам здобути внутрішній спокій, який зумовлений впевненим сподіванням побачити цілковитий мир у майбутньому — світ без насилля, війн і злочинності.

Знання та віра в те, що Єгова допоможе нам через Ісуса, дає справжню користь. Чи ви пам’ятаєте Ваню, якій ще замолоду ліг на плечі важкий тягар обов’язків і яка вважала, що Бог не цікавиться нею? Тепер Ваня знає, що Бог не покинув її. Вона каже: «Я зрозуміла, що Бог є реальною особою, і він має привабливі риси. Любов спонукала його послати свого Сина на землю, щоб дати нам життя. Знання цього є дуже важливим».

Марселу засвідчує, що він утримує близькі взаємини з Богом. Цей колишній гульвіса говорить: «Часто молоді люди не знають, за що взятися, а закінчується все це тим, що вони завдають собі ран. Декотрі втягуються в наркоманію, як це було колись зі мною. Сподіваюсь, що багато людей отримають таке благословення, яке отримав я, пізнавши правду про Бога та його Сина».

Завдяки старанному вивченню Біблії Ваня й Марселу розвинули міцну віру в Бога та упевненість в його готовності допомагати їм у вирішенні своїх проблем. Як і вони, вивчаючи Біблію та застосовуючи написане в ній, ми також знайдемо великий внутрішній спокій. Тоді нас по-справжньому стосуватиметься заохочення, яке дав апостол Павло: «Ні про що не журіться, а в усьому молитвою і благанням з подякою відкривайте прохання ваші перед Богом. І мир Божий, який понад усяке розуміння, збереже серця ваші і думки в Ісусі Христі» (Филип’ян 4:6, 7, Дерк.).

Як знайти справжній спокій сьогодні

Зголоднілим правди людям Ісус Христос показує шлях, який веде до вічного життя в земному раю. Коли він скеровує їх до чистого поклоніння Богові, вони відчувають такий же мир, про який описується в Біблії: «Осяде народ мій у мешканні спокійнім, і в безпечних місцях, і в спокійних місцях відпочинку» (Ісаї 32:18). Це тільки передвістя миру, який вони матимуть у майбутньому. Біблія говорить: «Покірні вспадкують землю,— і зарозкошують миром великим! Успадкують праведні землю, і повік будуть жити на ній» (Псалом 37:11, 29).

Чи можна мати внутрішній мир сьогодні? Так. Крім того, ми можемо бути певні, що в недалекому майбутньому Бог поблагословить слухняних людей небувалим миром. Чому б тоді не просити Бога про такий мир у молитві? Якщо проблеми позбавляють вас спокою, моліться так, як цар Давид: «Муки серця мого поширились,— визволь мене з моїх утисків! Подивися на горе моє та на муку мою,— і прости всі гріхи мої!» (Псалом 25:17, 18). Будьте певні, Бог слухає такі молитви. Він простягає руку й дарує спокій усім, хто щиросердо шукає цього спокою. Єгова з любов’ю запевняє нас: «Господь близький всіх, хто взиває до Нього, хто правдою кличе Його! Волю тих, хто боїться Його, Він сповняє, і благання їх чує та їм помагає» (Псалом 145:18, 19).

[Вставка на сторінці 5]

У людини немає ані мудрості, ані здатності передбачати події, щоб керувати собою без сторонньої допомоги, а єдину справжню допомогу може дати Бог.

[Вставка на сторінці 6]

Знання про Бога та Ісуса Христа може привести до близьких взаємин з Богом Єговою, а це допоможе нам здобути душевний мир.

[Ілюстрація на сторінці 7]

Дотримання біблійних порад сприяє мирному сімейному життю.