Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Добровольча праця, яка приносить вічне благо

Добровольча праця, яка приносить вічне благо

Добровольча праця, яка приносить вічне благо

ІСУС ХРИСТОС постійно робив добро нужденним. Він, наприклад, годував голодних та зціляв хворих (Матвія 14:14—21). Проте якій діяльності Ісус приділяв найбільшу увагу? Щоб відповісти, розгляньмо випадок, який стався на початку Ісусового служіння. Він описаний у першому розділі Євангелія від Марка.

У Капернаумі, коло Галілейського моря, Ісуса запросили до дому Симона, тобто Петра. Там «теща Симонова лежала в гарячці», й Ісус зцілив її (Марка 1:29—31). Пізніше коло Петрового дому почав збиратися натовп людей, «на різні хвороби недужих», й Ісус уздоровив їх (Марка 1:32—34). Потім настала ніч, і всі поснули.

Наступного ранку, «як дуже ще темно було», Ісус тихенько встав, вийшов з дому «у місце самітне» й там «молився». Невдовзі прокинулися й учні, виглянули з будинку і побачили великий натовп людей, що чекав коло входу. Але що ж їм робити? Ісуса не було! Петро і ті, що були з ним, поспішили на пошуки Ісуса. Знайшовши, сказали йому: «Усі шукають Тебе» (Марка 1:35—37; Луки 4:42). Здається, вони мали на увазі: «Що ти тут робиш? Учора ввечері ти так добре зціляв хворих. Сьогодні маєш ще одну нагоду!»

Але зауважте, як зреагував Ісус: «Ходім в інше місце,— до сіл та околишніх міст, щоб і там проповідувати». Ця відповідь має велике значення. Ісус вирішив не повертатися до Петрового дому, щоб зціляти інших. Він пояснив причину, сказавши: «Бо на те [тобто, щоб проповідувати] Я прийшов» (Марка 1:38, 39; Луки 4:43). Що говорив Ісус своїм учням? Він уважав, що чинити добро — важлива справа, але проповідування та навчання Божого слова було для нього найголовнішим завданням (Марка 1:14).

Оскільки Біблія заохочує ‘іти слідами Ісуса’, нині правдиві християни мають чіткі вказівки щодо того, яка доброчинна праця найважливіша (1 Петра 2:21). Подібно до Ісуса, вони допомагають нужденним, і про це описано в попередній статті. Крім того, як і для Ісуса, для них найголовніше — це навчати людей біблійної звістки про добру новину Божого Царства * (Матвія 5:14—16; 24:14; 28:19, 20). Але чому навчання людей Біблії потрібно ставити вище інших важливих видів добровольчої праці?

Чому біблійна освіта має позитивний вплив

Одне азійське прислів’я дає відповідь на це запитання. Воно говорить: «Якщо плануєш на рік, сій насіння. Якщо плануєш на десять років, сади дерева. Якщо плануєш на сто років, вчи людей». Дійсно, коли потрібно знайти довготривале розв’язання, вкрай необхідно вчити людей, бо освіта розвиває вміння робити рішення, які можуть поліпшити наше життя. Саме тому сьогодні понад шість мільйонів неповночасних і повночасних добровольців використовує свій час, зусилля та матеріальні засоби, аби безплатно навчати людей з Біблії. Цю випробувану часом добровольчу програму виконують Свідки Єгови. Вона має великий вплив на людське суспільство по цілому світі. У чому це виявляється?

Коли людям допомагають розуміти практичні біблійні поради і застосовувати їх у житті, їм стає легше боротися з життєвими проблемами. Це дає їм моральну силу, яка потрібна, щоб долати шкідливі звички. Нельсон, молодий бразилець, вказує на ще один корисний аспект біблійної освіти: «Відколи я почав вивчати Біблію зі Свідками Єгови, відчуваю радість, бо маю мету в житті» (Екклезіяста 12:13). Його почуття поділяють сотні тисяч інших людей — і молодих, і старих, які недавно почали вивчати Біблію. Звістка про Боже Царство не тільки допомагає людям знайти правильну мету в житті, вона ще й дає підбадьорливу надію на майбутнє. Задля цієї надії варто жити, навіть за найважчих обставин (1 Тимофія 4:8). (Дивіться інформацію в рамці «Як Боже Царство змінить світ на ліпше»).

Займаючись біблійною освітницькою працею, Свідки Єгови здійснюють добровольчу службу, яка принесе довготривалу користь. Скільки часу люди відчуватимуть цю користь? Боже Слово говорить: «Життя ж вічне — це те, щоб пізнали Тебе, єдиного Бога правдивого, та Ісуса Христа, що послав Ти Його» (Івана 17:3). Уявіть, що ви берете участь у програмі, яка принесе вічне благо. Така програма і є видом добровольчої служби, яка дійсно змінить світ на ліпше! Чи це не заохочує вас довідатися більше про цю програму? Якщо так, зверніться до Свідків Єгови у вашій місцевості. Ви ніколи не пожалкуєте про це.

[Примітка]

^ абз. 6 Свідки Єгови ставляться до проповідницької праці так само, як апостол Павло. Вони вважають, що це повинність християнина. Павло сказав: «Коли я звіщаю Євангелію, то нема чим хвалитись мені,— це бо повинність моя» (1 Коринтян 9:16). Однак проповідують християни добровільно, бо вони самі вирішили стати учнями Христа, цілком усвідомлюючи, які обов’язки пов’язані з цим привілеєм.

[Вставка на сторінці 11]

«Якщо плануєш на рік, сій насіння. Якщо плануєш на десять років, сади дерева. Якщо плануєш на сто років, вчи людей».

[Рамка/Ілюстрації на сторінці 10]

Вона приходить з допомогою та надією

Надін, 43-річна медсестра з Франції, спеціалізується на тропічних хворобах. Вона є членом групи добровольців, що працювали у Центральній Африці. «Мене запитують, чому я роблю це,— сказала недавно ця жінка в інтерв’ю.— Я вірю в Бога, люблю людей і хочу задля них жертвувати собою і своїм часом. І оскільки я — Свідок Єгови, це спонукує мене нести нужденним ліки та надію». Працюючи як доброволець в Африці, Надін розподіляє свій час так, щоб займатися доброчинністю та брати участь у біблійній освітній праці, яку проводять там місцеві Свідки.

[Ілюстрації]

Надін в Африці.

[Рамка на сторінці 12]

Як Боже Царство змінить світ на ліпше

Прочитайте, будь ласка, у своїй Біблії подані нижче вірші і подивіться, як Бог обіцяє задовольнити потреби людей у таких сферах:

Здоров’я «Бог кожну сльозу з очей їхніх зітре», і не буде вже смерти — ані смутку, ані крику, ані болю вже не буде, бо перше минулося» (Об’явлення 21:4; Ісаї 33:24; 35:5, 6).

Освіта «Не вчинять лихого та шкоди не зроблять на всій святій Моїй горі, бо земля буде повна пізнання Господнього так, як море вода покриває» (Ісаї 11:9; Авакума 2:14).

Робота «Доми побудують, і мешкати будуть, і засадять вони виноградники, і будуть їхній плід споживати. Не будуть вони будувати, щоб інший сидів, не будуть садити, щоб інший спожив... Не будуть вони працювати надармо» (Ісаї 65:21—23).

Їжа «Земля врожай свій дала,— Бог поблагословив нас, наш Бог» (Псалом 67:7; 72:16; Ісаї 25:6Ог., 1988).

Умови життя «Господь зламав кия безбожних... Спочила була, заспокоїлася вся земля» (Ісаї 14:5, 7).

Справедливість «Тож за праведністю царюватиме цар, а князі володітимуть за правосуддям» (Ісаї 32:1, 2; 11:3—5).