Пређи на садржај

BluePlanetArchive/Whale Watch Azores

ДА ЛИ ЈЕ ТО НЕКО ОСМИСЛИО?

Ронилачка способност Кувијеровог кљунастог кита

Ронилачка способност Кувијеровог кљунастог кита

 Кувијеров кљунасти кит може да зарони чак до дубине од 2 992 метра, где је притисак око 30 300 килопаскала. Може и веома дуго да буде под водом. Забележено је да је један од њих био под водом чак 3 сата и 42 минута. Како ови сисари могу да издрже толико дуго без ваздуха и поднесу толики притисак?

 Као и код других морских сисара, грудни кош овог кита се скупља и плућа му се сабијају. Научници су открили да је морским сисарима потребно много мање кисеоника када им пулс драстично опадне и крв се из екстремитета преусмери ка мозгу, срцу и мишићима.

 Поред тога, морски сисари складиште кисеоник у мишићима помоћу протеина миоглобина. Приликом роњења у велике дубине, миоглобин по потреби ослобађа кисеоник у телу сисара. Концентрација миоглобина у мишићима морских сисара далеко је већа него у мишићима људи и копнених животиња.

 Један научник је о Кувијеровим кљунастим китовима рекао: „Просто је невероватно до којих дубина они роне. Они иду дубље и остају дуже под водом него што се мислило да је то могуће у складу са досадашњим знањем о физиологији.“ Научници се надају да ће боље разумети како ови китови то успевају да би могли то да примене у лечењу извесних поремећаја, као што је колапс плућа.

 До каквог сте закључка дошли? Да ли је способност Кувијеровог кљунастог кита да рони на великим дубинама и дуго остаје под водом настала еволуцијом или је дело Створитеља?