Пређи на садржај

ДА ЛИ ЈЕ ТО НЕКО ОСМИСЛИО?

Блунин стрмоглави лет

Блунин стрмоглави лет

 Блуне су велике морске птице које стрмоглавом брзином урањају у море – брзином која достиже и до 190 километара на час. Приликом њиховог урањања у воду, силина удара може бити и до 20 пута већа од силе гравитације. Како блуне успевају да преживе тако снажне ударе?

 Размислите о следећем: Пре него што ударе у воду, блуне исправљају своја крила уз тело, попримајући тако аеродинамичан облик попут стреле. У том моменту очи им прекрива заштитна опна, а у пределу врата и груди надувају им се ваздушне кесе које ублажавају силину ударца, баш попут ваздушног јастука у возилу.

 У тренутку када блуна пробија површину воде, њен кљун, глава и врат попримају купаст облик. Захваљујући овом облику, силина удара се равномерно распоређује на јаке мишиће њеног врата. Њене очи се истог тренутка прилагођавају подводним условима.

 Колико дубоко блуна може да зарони? Због силине којом се обрушава у море, може доћи до дубине од око 11 метара, али ако се потпомогне крилима и стопалима са пловним кожицама, може достићи и већу дубину. Блуне су чак виђене и на дубинама већим од 25 метара. Оне са лакоћом израњају из воде, након чега су одмах спремне да се поново вину у ваздух.

 Погледајте блунинин стрмоглави лет и њене ронилачке вештине

 Научници су дизајнирали бионичке блуне, које би се користиле у спасилачким акцијама. Њихова замисао је била да ти роботи лете, роне и да затим поново узлете. Међутим, током тестирања прототипа, један робот се неколико пута ломио због прејаких удараца о воду. Научници су закључили да се способности њиховог робота „нису могле мерити са летачким и ронилачким вештинама блуне“.

 До каквог сте закључка дошли? Да ли су блунине ронилачке вештине настале еволуцијом или је то дело Створитеља?