Пређи на садржај

Пређи на садржај

С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | ДА ЛИ ЂАВО ПОСТОЈИ?

Да ли треба да се плашимо Ђавола?

Да ли треба да се плашимо Ђавола?

Угљен-моноксид је невидљив и опасан — баш као и Ђаво

Веома га је тешко уочити. Пошто је без боје и мириса, његове жртве и не слуте опасност у којој се налазе. Можда се и више од половине свих смртних случајева услед тровања у свету може довести у везу с њим. Реч је о угљен-моноксиду. Међутим, не треба паничити. Постоје начини да се открије присуство овог гаса и да се заштитите од њега. Многи људи уграђују детекторе и реагују на знаке упозорења.

Попут угљен-моноксида, и Сатана Ђаво је невидљив и људима је тешко да примете његово присуство. Такође је веома опасан. Али Бог нам помаже да се заштитимо. Ако искористимо помоћ коју нам он пружа, нећемо морати да живимо у страху од Сатане. У ту помоћ спада следеће:

Слобода избора. У Јаковљевој 4:7 стоји: „Супротставите се Ђаволу, и побећи ће од вас.“ Иако је Ђаво моћан, он нас не може присилити да радимо нешто што не желимо. Избор је на нама. У 1. Петровој 5:9 нам се каже: „Ви му се [Ђаволу] одуприте, чврсти у вери.“ Присетимо се да је он отишао од Исуса након што је три пута безуспешно покушао да га искуша (Матеј 4:11). И ви можете одлучити да се одупрете Ђаволу.

Пријатељство с Богом. Библија у Јаковљевој 4:8 подстиче све људе да се ’приближе Богу‘. Јехова вас лично позива да постанете његов близак пријатељ. Како то можете учинити? Пре свега, важно је да што више научите о њему из Библије (Јован 17:3). Тако ћете га још више заволети, а љубав ће вас покренути да радите оно што он одобрава (1. Јованова 5:3). Како ће он реаговати на ваш труд да му се приближите? Јаков каже: „[Бог] ће се приближити вама.“

Јехова пружа духовну заштиту

Заштита. У Пословицама 18:10 стоји: „Јака је кула име Јеховино. У њу бежи праведник и налази заштиту.“ Наравно, то не значи да је Божје име нека чаробна реч. Они који заиста поштују Божје име могу у свако доба замолити Бога да их заштити.

Библијски пример. У Делима апостолским 19:19 се каже: „Многи који су се бавили магијом сакупили су своје књиге и спалили их пред свима. Процењено је да су вределе педесет хиљада сребрника.“ * Када су прихватили хришћанство, ови становници Ефеса су уништили све предмете повезане са окултизмом, без обзира на њихову новчану вредност. То је веома добар пример за нас данас. Овај свет је опседнут окултизмом. Чак нас и наизглед безазлени окултни поступци или предмети могу изложити утицају демона. Зато је важно да избацимо такве ствари из свог живота, колико год нас то коштало (Поновљени закони 18:10-12).

Рохелио, који је поменут у првом чланку ове серије, 50 година није веровао да Ђаво постоји. Али касније је преиспитао своја гледишта. Зашто? Он каже: „Први пут у животу сам набавио Библију. Оно што сам сазнао из Библије уверило ме је да Ђаво постоји. Оно што пише у њој и данас ме штити да не будем жртва његовог утицаја.“

„Оно што сам сазнао из Библије уверило ме је да Ђаво постоји. Оно што пише у њој и данас ме штити да не будем жртва његовог утицаја“

Да ли бисте волели да доживите дан када Сатана Ђаво више неће постојати? То је могуће. Библија прориче време када ће Ђаво, који заводи толико много људи, бити „бачен у огњено и сумпорно језеро“ (Откривење 20:10). Наравно, дословна ватра и сумпор не могу наудити духовном бићу. Зато можемо закључити да огњено језеро представља вечно уништење. Ђаво ће заувек бити уништен. Тада ће сви који воле Бога заиста моћи да буду радосни!

Док тај дан не дође, настојте да сазнате што више о Јехови, његовим особинама и начину поступања. * Замислите време када ћемо заиста моћи да кажемо: „Ђаво не постоји!“

^ одл. 8 Ако су сребрници који се овде помињу били римски денари, та сума је била једнака вредности 50 000 просечних дневница — што је заиста велики износ!

^ одл. 11 Више информација о Сатани Ђаволу и о окултизму може се наћи у 10. поглављу књиге Шта Библија заиста научава? Ову књигу можете добити од било ког Јеховиног сведока.