Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ДЕСЕТО ПОГЛАВЉЕ

Шта Свето писмо открива о анђелима и демонима?

Шта Свето писмо открива о анђелима и демонима?
  • Да ли анђели помажу људима?

  • Како демони заводе људе?

  • Да ли треба да се плашимо демона?

1. Зашто је добро да сазнамо нешто више о анђелима?

АКО желимо да упознамо некога, добро је да сазнамо нешто и о његовој породици. Слично томе, да бисмо боље упознали Јехову Бога, добро је да сазнамо нешто више о анђелима, за које можемо рећи да су његова породица. За анђеле се у Светом писму каже да су „синови Божји“ (Јов 38:7). Међутим, који је њихов задатак? Како су помагали људима у прошлости? Да ли и нама могу помоћи?

2. Ко је створио анђеле и колико их има?

2 Библија на стотине пута спомиње анђеле. Ако осмотримо неке библијске стихове, можемо сазнати нешто више о њима. На пример, ко их је створио? У Колошанима 1:16 пише да је преко Исуса Христа „све било створено на небесима и на земљи“. Дакле, анђеле је створио Јехова Бог и у њиховом стварању је учествовао Исус Христ. А колико их има? Библија каже да их има на стотине милиона и да сви они имају велику моћ (Псалам 103:20). *

3. Шта нам Јов 38:4-7 говори о анђелима?

 3 Свето писмо такође каже да су „сви синови Божји клицали од радости“ када је Земља створена (Јов 38:4-7). Из тога видимо да су анђели створени давно пре човека, па чак и пре наше планете. Такође сазнајемо да анђели имају осећања, пошто се каже да су „клицали од радости“. Осим тога, у тим стиховима се каже да су се „сви синови Божји“ радовали, из чега видимо да су у то време сви анђели служили Јехови Богу и били попут једне породице.

КАКО АНЂЕЛИ ПОМАЖУ ЉУДИМА

4. Како знамо да су анђели заинтересовани за људе?

4 Анђели су се веома радовали када су створени људи. Од тада с великим занимањем прате оно што се дешава на земљи и све што Бог чини за људе (Пословице 8:30, 31; 1. Петрова 1:11, 12). Сигурно им је било жао када су видели како је с временом већина људи окренула леђа Богу. С друге стране, када му се макар и један човек врати, влада „радост међу Божјим анђелима“ (Лука 15:10). Дакле, анђелима је стало до људи који служе Богу. Зато није необично што он својим слугама на земљи често помаже управо преко анђела. (Прочитати Јеврејима 1:7, 14.) Осмотримо неке примере.

„Мој Бог послао је свог анђела и затворио уста лавовима“ (Данило 6:22)

5. Како су анђели помагали Божјим слугама у прошлости?

5 Када је Бог одлучио да уништи Содом и Гомору, два анђела су одвела Лота и његове ћерке на сигурно место и тако им спасла живот (Постанак 19:15, 16). Вековима касније, пророк Данило је бачен у лавовску јаму, али лавови му нису наудили. Он је објаснио: „Мој Бог послао је свог анђела и затворио уста лавовима“ (Данило 6:22). У првом  веку, један анђео је ослободио апостола Петра из затвора (Дела апостолска 12:6-11). Анђели су охрабрили Исуса у време када је започео са службом на земљи (Марко 1:13). Такође, кратко пре него што је Исус умро, један анђео му се појавио и „јачао га“ (Лука 22:43). Сигурно му је то много значило у тим важним тренуцима у животу.

6. (а) Како данас анђели штите Божје слуге? (б) На која питања ћемо добити одговоре?

6 Данас се анђели више не појављују људима. Иако их људи не могу видети, анђели и даље штите Божје слуге, првенствено тако што им помажу да сачувају пријатељство с Богом. Библија каже: „Анђео Јеховин улогорен стоји око оних који се Бога боје, и избавља их“ (Псалам 34:7). Зашто нам је таква помоћ потребна? Зато што постоје духовна бића која су опасна и желе нам зло. Ко су та бића и како су постала зла? Како покушавају да нас преваре? Да бисмо добили одговоре на та питања, погледајмо шта се десило на самом почетку људске историје.

ДУХОВНА БИЋА КОЈА СУ НАШИ НЕПРИЈАТЕЉИ

7. Шта је Сатана успео да уради на почетку људске историје?

7 Као што смо сазнали у 3. поглављу, један анђео је пожелео да влада над другима и тако је постао Божји противник. Он се у Библији назива Сатана Ђаво (Откривење 12:9). Сатана је најпре преварио Еву. У наредних 1 600 година је успео да обмане готово све људе, осим неколико особа као што су Авељ, Енох и Ноје (Јеврејима 11:4, 5, 7).

8. (а) Како су се неки анђели побунили против Јехове? (б) Шта су демони морали да ураде да би преживели Потоп?

8 У Нојевим данима су се још неки анђели побунили против Јехове. Напустили су небо и дошли на  земљу да би живели као људска бића. Зашто? У Постанку 6:2 пише: „Синови истинитог Бога почели су да примећују како су људске кћери лепе, па су их узимали себи за жене, све које су изабрали.“ Човечанство се због њиховог утицаја искварило. Али Јехова није дозволио да то траје вечно, већ је путем Потопа уништио све зле људе. Међутим, заштитио је оне који су му били верни (Постанак 7:17, 23). Да би преживели Потоп, бунтовни анђели нису  могли да остану у људском телу, већ су морали да се врате на небо као духовна бића. Свето писмо ове бунтовне анђеле назива демонима, а за Ђавола каже да је „владар демона̂“ (Матеј 9:34).

9. (а) Шта је било с демонима када су се вратили на небо? (б) Шта ћемо сада осмотрити?

9 Када су се бунтовни анђели вратили на небо, више нису били део Божје симболичне породице, баш као ни њихов владар, Сатана (2. Петрова 2:4). Иако демони више не могу да се појављују у људском облику, они и даље утичу на људе. Заправо, Сатана уз њихову помоћ „заводи цео свет“ (Откривење 12:9; 1. Јованова 5:19). Демони се служе разним методама да би завели људе. (Прочитати 2. Коринћанима 2:11.) Сада ћемо осмотрити неке од њих.

КАКО ДЕМОНИ ЗАВОДЕ ЉУДЕ

10. Зашто је окултизам опасан?

10 Да би преварили људе, демони користе спиритизам и друге облике окултизма. Људи путем окултизма долазе у контакт с демонима, било директно, било преко неког посредника. Библија осуђује бављење спиритизмом и подстиче нас да се клонимо сваке врсте окултизма (Галатима 5:19-21). Као што риболовац користи разне мамце да би уловио различите врсте риба, тако и демони користе разне облике окултизма како би утицали на различите људе.

11. (а) Који облици гатања су уобичајени? (б) Зашто треба да их избегавамо?

11 Један мамац који демони користе јесте гатање. Неки облици гатања су астрологија, коришћење тарот карата, гледање у шољу или длан, тумачење снова и гледање у куглу. Иако многи сматрају да је  гатање безопасно, Библија показује да је оно повезано с демонима. На пример, у Делима апостолским 16:16-18 говори се о девојци која је прорицала јер је у њој био „гатарски демон“. Међутим, када је демон истеран из ње, она је изгубила способност да прориче.

Демони заводе људе служећи се разним методама

12. Зашто призивање мртвих није безазлено?

12 Још једна замка коју демони користе јесте призивање мртвих. Понекад у ту замку упадају они којима је умрла нека драга особа. Они можда мисле да су видели или чули умрлу особу или да им се она појавила у сну. Зато су уверени да мртви заправо живе на неком другом месту и да им могу помоћи, и можда налазе утеху у томе. Међутим, глас за који мисле да долази од умрле особе може потицати од демона (1. Самуилова 28:3-19). Као што смо сазнали у 6. поглављу, мртви више  нигде не постоје (Псалам 115:17). Зато се за особу која „пита мртве“, то јест покушава да комуницира са умрлим особама, може рећи да су је демони преварили и да не поступа у складу с Божјом вољом. (Прочитати Поновљене законе 18:10, 11; Исаија 8:19.) Пазимо да се не ухватимо у ту замку.

13. Шта су успели многи који су некада били у страху од демона?

13 Демони не само што заводе људе већ их и плаше. Сатана и демони знају да им је остало још „мало времена“ и зато су сада веома гневни и активнији него икада (Откривење 12:12, 17). Па ипак, на хиљаде људи који су живели у страху од демона успели су да се ослободе тог страха. Како? Шта ако се неко већ бави окултизмом?

КАКО СЕ ЗАШТИТИТИ ОД ДЕМОНА

14. Како се можемо ослободити утицаја демона?

14 Свето писмо открива како се можемо заштитити од демона. Такође помаже онима који су се бавили окултизмом да се ослободе њиховог утицаја. Осмотримо пример хришћана из првог века који су живели у граду Ефесу. Неки од њих су се бавили окултизмом, али одлучили су да прекину с тим да би постали хришћани. Шта су урадили? У Библији пише: „Многи који су се бавили магијом сакупили су своје књиге и спалили их пред свима“ (Дела апостолска 19:19). Тиме што су уништили своје књиге о магији, они су се ослободили утицаја демона. Тако су пружили пример нама данас. Они који желе да служе Јехови морају уништити све што има везе са окултизмом. Ту спадају књиге, часописи, филмови, постери и музика — све оно где се окултизам приказује као нешто пожељно и  забавно. Такође треба да се ослободимо амајлија и других предмета који наводно штите од зла (1. Коринћанима 10:21).

15. Како се можемо заштитити од демона?

15 Неколико година након што су хришћани из Ефеса уништили своје књиге о магији, апостол Павле је написао да се они и даље боре „против злих духовних сила“ (Ефешанима 6:12). Демони нису одустали, већ су и даље покушавали да утичу на њих. Како су ови хришћани могли да се заштите? Павле им је рекао: „Изнад свега, узмите велики штит вере, којим ћете моћи да угасите све горуће стреле Злога“, то јест Сатане (Ефешанима 6:16). Ако је наша вера у Јехову јака, она ће за нас бити попут великог штита који нас штити од демона (Матеј 17:20).

16. Како можемо ојачати веру?

16 Како можемо ојачати веру? Тако што ћемо проучавати Свето писмо. Узмимо за пример једну грађевину. Њена стабилност зависи од чврстине њеног темеља. Слично томе, познавање Божје Речи је попут темеља од ког зависи колико ће наша вера бити јака. Ако сваког дана читамо и проучавамо Свето писмо, имаћемо јаку веру која ће нас штитити од утицаја демона (1. Јованова 5:5).

17. Шта још треба да радимо да бисмо се заштитили од демона?

17 Пошто је Ефес био град пун окултизма, хришћани из тог града су морали још нешто да предузму да би се заштитили од демона. Шта је то било? Павле им је рекао да се моле „у свакој прилици“ (Ефешанима 6:18). Пошто и ми данас живимо у свету у ком демони имају јак утицај, треба усрдно да се молимо Богу да нас заштити од њих. Важно је да притом користимо његово име, Јехова. (Прочитати  Пословице 18:10.) Дакле, треба да се молимо Јехови да нас „избави од Злога“, то јест Сатане Ђавола (Матеј 6:13). Јехова ће услишити такве искрене молитве (Псалам 145:19).

18, 19. (а) Зашто можемо бити сигурни да ћемо победити у борби против демона? (б) О чему ће бити речи у следећем поглављу?

18 Иако су демони опасни, не треба да живимо у страху од њих. Бићемо заштићени ако се супротстављамо Ђаволу и радимо оно што Бог жели. (Прочитати Јаковљеву 4:7, 8.) Не заборавимо да демони немају неограничену моћ. Били су кажњени у Нојево време, а у будућности ће бити и уништени (Јудина 6). Такође треба да задржимо на уму да нас Јеховини верни анђели штите (2. Краљевима 6:15-17). Они жарко желе да се ми успешно супротставимо Сатани и демонима. Останимо зато на страни Јехове и његових анђела. Клонимо се окултизма и увек примењујмо савете из Божје Речи (1. Петрова 5:6, 7; 2. Петрова 2:9). Тада ћемо сигурно победити у борби против демона.

19 Међутим, зашто Бог дозвољава да зло и даље постоји? О томе ће бити речи у следећем поглављу.

^ одл. 2 У Откривењу 5:11 се каже да верних анђела има „на миријаде миријада“. Према фусноти за тај стих, миријада је десет хиљада. Дакле, можемо закључити да је створено на стотине милиона анђела.