Пређи на садржај

Пређи на садржај

Не упоређујте се с другима

Не упоређујте се с другима

2. САВЕТ

Не упоређујте се с другима

ШТА КАЖЕ БИБЛИЈА? „Свако треба сам да испита своје дело. Тада ће моћи да се поноси самим собом, не поредећи се са другим“ (Галатима 6:4, Савремени српски превод).

У ЧЕМУ ЈЕ ПРОБЛЕМ? Склони смо томе да се упоређујемо с другима, понекад са онима који имају мање од нас, али чешће са онима који су јачи, богатији или талентованији од нас. Међутим, није добро ни једно ни друго. Можда вреднујемо људе по ономе што имају или што могу урадити, што је погрешно. То би могло изазвати љубомору и супарништво (Проповедник 4:4).

ШТА МОЖЕТЕ УРАДИТИ? Покушајте да на себе гледате онако како Бог гледа на вас. Дозволите да његово гледиште утиче на ваше самопоштовање. „Човек гледа оно што се очима види, а Јехова * гледа оно што је у срцу“ (1. Самуилова 16:7). Јехова нас не процењује тако што нас упоређује с другим људима, већ тако што чита наше срце, испитује наше мисли, осећања и намере (Јеврејима 4:12, 13). Он разуме шта можете, а шта не можете, и жели да и ви будете свесни тога. Уколико процењујете себе упоређујући се с другима, на крају ћете постати или надмени или хронично незадовољни. Зато будите скромни и прихватите чињеницу да се не можете баш у свему истицати (Пословице 11:2).

Шта конкретно треба да радите да бисте у Божјим очима били вредни? Бог је надахнуо пророка Михеја да напише следеће: „Рекао ти је, о човече земаљски, шта је добро. Да ли Јехова, Бог твој, тражи од тебе ишта осим да поступаш праведно, да волиш доброту и да скромно ходиш са њим?“ (Михеј 6:8). Ако примењујете овај савет, Бог ће бринути за вас (1. Петрова 5:6, 7). Зар постоји већи разлог да будете задовољни?

[Фуснота]

^ Божје име према Библији.

[Слика на 5. страни]

Јехова нас процењује по ономе што нам је у срцу