Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли су три мудраца заиста посетила Исуса као бебу?

Да ли су три мудраца заиста посетила Исуса као бебу?

Питања читалаца

Да ли су три мудраца заиста посетила Исуса као бебу?

Од Јужне Америке па све до источне Европе и Азије, божићне приче приказују сцену Христовог рођења са три краља, или мудраца, који му доносе вредне дарове. Да ли је то тачно? Да ли је у складу са чињеницама? Погледајмо.

Исусово рођење бележе два јеванђеља, Матејево и Лукино. У тим записима стоји да су само скромни пастири са оближњих поља посетили Исуса када се родио. Такозвани краљеви или мудраци у ствари су били астролози, и њихов број се не наводи. Они нису допутовали код новорођеног Исуса у јаслама, већ су га посетили када је био дете и живео у кући. Њихово присуство је чак довело у опасност Исусов живот!

Осмотримо Лукин запис о Исусовом рођењу, где стоји: „У том крају били су и пастири који су боравили напољу и ноћу чували стражу код својих стада.“ Јеховин анђео је стао поред њих и рекао: „’Наћи ћете дете повијено и положено у јасле‘... Брзо су отишли и нашли Марију и Јосифа и дете положено у јасле“ (Лука 2:8-16).

Само су Јосиф, Марија и пастири били са бебом Исусом. Нико други се не помиње у Лукином јеванђељу.

Размотримо извештај из Матеја 2:1-11 по преводу Даничић-Караџић. „А кад се роди Исус у Витлејему Јудејскоме, за времена цара Ирода, а то дођу мудраци од истока у Јерусалим... И ушавши у кућу, видјеше дијете с Маријом матером његовом.“

Запазимо да се спомињу „мудраци“, а не „три мудраца“, и да су они путовали са истока најпре у Јерусалим, а не у Исусов родни град Витлејем. У време када су дошли у Витлејем, Исус више није био беба него дете, и није био у штали него у кући.

Осим тога, док се у преводу Даничић-Караџић користи израз „мудраци“, у неким преводима се користи реч „маги“ или „астролози“. Према делу A Handbook on the Gospel of Matthew, израз „мудраци“ је превод „грчке речи која се првобитно односила на персијске свештенике који су били вешти астролози“. А у једном другом делу та реч се дефинише као „чаробњак, врач, онај који тврди да поседује магичне моћи, стручњак за врачање“ (The Expanded Vine’s Expository Dictionary of New Testament Words).

Премда су астрологија и врачање данас популарни, Библија их осуђује (Исаија 47:13-15). То су облици окултизма и поступци који су одвратни Јехови Богу (Поновљени закони 18:10-12). Зато ниједан Божји анђео није објавио Исусово рођење астролозима. Међутим, Бог их је упозорио у сну да се не враћају код злог краља Ирода како би му рекли где је Исус, пошто је он желео да га убије. Зато су се ’вратили у своју земљу другим путем‘ (Матеј 2:11-16).

Да ли би прави хришћани желели да допринесу очувању измишљене приче која искривљује праву истину о Исусовом рођењу? Јасно је да не би.