Пређи на садржај

 Поучимо своју децу

Јеремија није одустао

Јеремија није одустао

ДА ЛИ си понекад био толико обесхрабрен да си пожелео да одустанеш?— * Многи јесу. И млади Јеремија се тако осећао. Међутим, он није одустао због онога што су други говорили или радили. Хајде да видимо зашто је Јеремија за Јехову био посебан и поред тога што је пожелео да одустане.

Још пре него што се Јеремија родио, истинити Бог, Јехова, изабрао га је да буде пророк који ће упозорити људе на то да се Богу не свиђа како се понашају. Да ли знаш шта је Јеремија годинама касније рекао Јехови?— „Ја не знам да говорим, јер сам још дете.“

Шта мислиш, шта је Јехова на то рекао Јеремији?— Благо, али одлучно, рекао му је: „Не говори: ’Још сам дете‘, него иди свима којима ћу те послати и реци им све што ћу ти заповедити. Не бој се.“ Зашто није требало да се боји? „Ја сам с тобом да те избављам“, рекао је Јехова (Јеремија 1:4-8).

Па ипак, Јеремија се касније обесхрабрио, као што смо споменули на почетку. То је било зато јер су му се ругали што служи Богу. „Смеју ми се по цео дан, сви ми се ругају“, рекао је. Зато је решио да одустане. „Нећу [Јехову] спомињати и нећу више говорити у његово име.“ Али да ли је заиста одустао?

Јеремија је рекао: „Његова реч је у мом срцу као распламсала ватра затворена у мојим костима, тако да више нисам могао да ћутим“ (Јеремија 20:7-9). Иако је Јеремија понекад био уплашен, није одустајао јер је волео Јехову. Погледајмо како је Јеремија био заштићен због тога што није одустао.

Јехова је рекао Јеремији да треба да упозори људе да ће Јерусалим бити уништен уколико се не поправе. Када им је Јеремија пренео то упозорење, ти људи су се разбеснели и рекли: „Овај човек заслужује смрт.“ Међутим, Јеремија их је молио да ’послушају  глас Јехове‘. Затим је рекао: ’Ако ме убијете, знајте да сте убили недужног човека, јер ме је Бог послао да вам све то кажем.‘ Да ли знаш шта се затим десило?—

У Библији стоји: „Тада су кнезови и цео народ рекли свештеницима и пророцима: ’Овај човек не заслужује смрт, јер нам је говорио у име Јехове, нашег Бога.‘“ Дакле, пошто Јеремија није дозволио да га страх наведе да одустане, Јехова га је заштитио. Погледајмо сада шта се десило Урији, једном другом Јеховином пророку који је потпуно другачије поступио.

’Урија је пророковао против Јерусалима истим речима као и Јеремија‘, стоји у Библији. Али, да ли знаш шта је Урија урадио када се краљ Јоаким разбеснео на њега?— Уплашио се, престао да врши Божју вољу и побегао у Египат. Краљ је послао своје људе да га нађу и врате назад. Да ли знаш шта је овај зли краљ урадио када су га вратили?— Погубио је Урију мачем! (Јеремија 26:8-24).

Шта мислиш, зашто је Јехова заштитио Јеремију, а Урију није?— Јеремија се можда уплашио, баш као и Урија, али није престао да служи Јехови, нити је побегао. Он није одустао. Шта можемо научити из Јеремијиног примера?— Понекад нам је можда тешко да радимо оно што Јехова тражи од нас, али увек треба да му верујемо и да га слушамо.

^ одл. 3 Уколико читате с децом, црта треба да вас подсети да застанете и питање упутите својој деци.