Пређи на садржај

Пређи на садржај

Свети дух — зашто постоји толико различитих гледишта?

Свети дух — зашто постоји толико различитих гледишта?

Свети дух — зашто постоји толико различитих гледишта?

ШТА је свети дух? На први поглед, ово питање изгледа једноставно, али није увек лако пронаћи једноставан одговор. Папа Бенедикт XVI је на једном великом скупу у Аустралији изјавио: „Изгледа да је јасно разумевање Духа скоро изван наше моћи поимања.“

Нема сумње да постоји много различитих гледишта и нејасноћа када се постави питање шта је свети дух. Навешћемо само неке уобичајене одговоре:

• Особа која пребива унутар Христових ученика.

• Божји закон у сваком човеку.

• Божје присуство у свему што постоји.

• Трећа особа у Тројству.

Због чега има толико различитих гледишта? Недоумице су се јавиле још у четвртом веку наше ере, када су неки теолози тврдили да је свети дух особа која је једнака Богу. Међутим, то учење се не налази у Светом писму нити су га заступали први Христови следбеници. У делу New Catholic Encyclopedia стоји: „У Старом завету се Божји дух не описује као особа... Божји дух је у ствари Божја сила.“ Исти извор додаје: „Већина новозаветних списа показује да је Божји дух нешто, а не неко. То посебно долази до изражаја када се дух изједначава с Божјом силом.“

Сасвим је разумљиво што је људима тешко да силу замисле као особу. Једна анкета која је недавно спроведена у САД показала је да већина људи не верује да је свети дух особа или „живо биће“. Да ли су у праву? Или треба веровати теолозима који инсистирају на томе да је „Свети Дух заправо Особа која се разликује од Оца и Сина“?

Прави, поуздан одговор можемо наћи само у Божјој Речи, Библији, која нам открива многе појединости о светом духу. Апостол Павле је написао: „Цело је Писмо од Бога надахнуто и корисно је за учење, за уверавање“ (2. Тимотеју 3:16, Бакотић).

Зашто би требало да сазнате истину о светом духу? Због тога што вас познавање те истине може приближити Богу који жели да вам помогне. Док се суочавате с различитим бригама и обавезама, да ли понекад осећате да вам понестаје снага? Исус је својим ученицима обећао: „Молите, и даће вам се!... Ако ви... знате да дајете својој деци добре дарове, колико ће више Отац, који је на небу, дати светог духа онима који га моле за то!“ (Лука 11:9, 13).

У наредним чланцима ће нас Свето писмо водити до истине о природи светог духа. Такође ћемо сазнати како он може позитивно утицати на наш живот.

[Истакнути текст на 3. страни]

Свето писмо нам открива истину о природи светог духа