Пређи на садржај

Пређи на садржај

Богат човек доноси лошу одлуку

Богат човек доноси лошу одлуку

Богат човек доноси лошу одлуку

БОГАТИ млади поглавар био је савестан, послушан закону и побожан човек. Пришавши Исусу, пао је на колена и упитао: „Учитељу добри, шта морам да радим да наследим вечни живот?“

Исус му је одговорио да је потребно држати се Божјих заповести. Када га је младић замолио да буде одређенији, Исус је рекао: „’Не убиј‘, ’Не учини прељубу‘, ’Не укради‘, ’Не сведочи лажно‘, ’Поштуј оца и мајку‘ и ’Воли свог ближњег као самог себе‘.“ То су биле основне заповести из Закона датог Мојсију. Човек је затим рекао: „Држим се свега тога. Шта ми још недостаје?“ (Матеј 19:16-20).

Исус му је тада с наклоношћу рекао: „Једно ти недостаје: Иди, продај оно што имаш и новац дај сиромашнима и имаћеш благо на небу. Онда дођи и крени за мном“ (Марко 10:17-21).

Млади човек се одједном нашао пред тешком одлуком. Шта ће учинити? Хоће ли спремно оставити материјално богатство и кренути за Исусом, или ће се чврсто држати онога што има? Хоће ли тражити благо на земљи или благо на небу? То је за њега сигурно била тешка одлука. Он је свакако био заинтересован за духовне вредности, пошто се држао Закона и желео је да зна шта још треба да уради да би задобио Божју наклоност. Шта је одлучио? Он је „отишао жалостан, јер је имао велик иметак“ (Марко 10:22).

Млади поглавар није донео мудру одлуку. Да је постао веран Исусов следбеник, могао је добити оно за чим је тежио — вечни живот. Не знамо шта се после догодило с тим младићем. Међутим, знамо да је око четири деценије касније римска војска опустошила Јерусалим и већи део Јудеје. Многи Јевреји су изгубили и богатство и живот.

За разлику од младог поглавара, апостол Петар и други ученици донели су добру одлуку. Они су „све оставили“ и пошли за Исусом. Колико су само благослова имали због те одлуке! Исус им је рекао да ће добити много више него што су оставили. Поред тога, добиће вечни живот. То је била одлука због које никад нису зажалили (Матеј 19:27-29).

Сви ми у животу морамо доносити одлуке — како мале, тако и велике. Шта је Исус саветовао да чинимо када треба да донесемо неку одлуку? Да ли сте спремни да прихватите његов савет? Уколико јесте, очекују вас богате награде. Хајде да видимо како можемо следити Исуса и како нам може користити оно што је рекао.