Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли си с цењењем читао недавна издања Куле стражаре? Онда погледај да ли можеш да одговориш на следећа питања:

Који ти лични програм темељен на Проповеди на гори може користити да олакшаш стрес?

Сваког дана би могао да прочиташ једно од Исусових кључних учења која су изложена у тој проповеди или на другим местима у Јеванђељима. Ако размишљаш о тим учењима и настојиш да их лично примениш, вероватно ћеш установити да се твоја радост повећава, а стрес смањује (15. 12, стране 12-14).

Која су три добра разлога због којих скупштинске старешине треба да обучавају слуге помоћнике да обављају додатне одговорности?

Због пораста броја Јеховиних сведока, потребно је више одговорне браће која би помагала новокрштенима да напредују. Старост или здравствени проблеми сада ограничавају неке дугогодишње старешине у ономе што могу да ураде. Уз то, неке способне старешине брину око додатних одговорности ван локалне скупштине, тако да у својој скупштини можда не могу да ураде онолико колико су могле раније (1. 1, страна 29).

На који се начин људи уздају у богове који нису стварни?

Многи обожавају богове својих религија, али они су једноставно беживотни богови који могу спасти толико колико је могао и Вал у данима Илије (1. Краљевима 18:26, 29; Псалам 135:15-17). Други се диве личностима из света забаве и спорта, које не могу пружити никакву реалну наду за будућност. За разлику од њих, Јехова стварно постоји и испуњава своје намере (15. 1, стране 3-5).

Шта можемо научити из Каинове реакције на Божје упозорење?

Бог нам је дао слободну вољу, и ми можемо изабрати да чинимо оно што је исправно уместо да одбијамо да чинимо добро, што је била Каинова реакција. Библијски извештај такође показује да Јехова извршава своје пресуде над непокајницима (15. 1, стране 22-3).

Зашто је чистоћа нарочито сада важна?

С променом начина живота, многи проводе мање времена у чишћењу свог дома него што је то раније било уобичајено. Необазирање на чистоћу хране и воде може представљати опасност по здравље. Поред телесне чистоће, Библија истиче обраћање пажње на духовну, моралну и менталну чистоћу (1. 2, стране 3-6).

Павле је рекао да претхришћански сведоци „нису учињени савршенима без нас“. Како то? (Јеврејима 11:40).

Током предстојећег Миленијума, Христ и његова помазана браћа који служе као краљеви и свештеници на небу, примениће корист откупнине на ускрснуле. Тако ће ти верни, као што су они о којима се говори у 11. поглављу Јеврејима, бити „учињени савршенима“ (1. 2, страна 23).

На шта је Павле указивао када је рекао Јеврејима: „Још се нисте одупрли до крви?“ (Јеврејима 12:4).

Он је мислио на одупирање до саме смрти. Постојали су историјски примери оних који су били верни до смрти. Иако Јевреји којима је Павле писао нису били искушани до те мере, требало је да напредују до зрелости, изграђујући своју веру како би издржали све што их задеси (15. 2, страна 29).

Зашто је најбоље не говорити да Јехова ублажава своју правду милосрђем?

На неким језицима „ублажити“ може значити учинити умереним или ограниченим. Јехова је и праведан и милосрдан Бог, и када он показује те особине, оне су у складу једна с другом (Излазак 34:6, 7; Поновљени закони 32:4; Псалам 116:5; 145:9). Јеховина правда не треба да буде учињена мање строгом или ублажена милосрђем (1. 3, страна 30).

Да ли је исправно да хришћани балсамују тела вољених који су умрли?

Балсамовање је начин да се очува леш. Неки древни народи су се држали тог обичаја из религиозних разлога. То не треба да буде случај с правим обожаваоцима (Проповедник 9:5; Дела апостолска 24:15). Балсамовањем би се само одложило оно што је неизбежно, враћање тела у прах (Постање 3:19). Али нема разлога за забринутост ако закон захтева балсамовање, ако то желе неки чланови породице, или ако је то потребно зато што неки морају превалити велику удаљеност да би дошли на сахрану (15. 3, стране 29-31).

Који нас библијски примери уче да Бог изражава добродошлицу људима из свих нација?

Јехова је послао пророка Јону да упозори Нинивљане, и подстакао га је да прихвати њихово покајање. Речима и примером, Исус је подстицао на показивање љубави према Самарићанима. И апостол Петар и апостол Павле су имали улогу у доношењу добре вести нејеврејима. Из таквих примера можемо видети потребу да се трудимо да помогнемо људима различитог порекла (1. 4, стране 21-4).