Пређи на садржај

Пређи на садржај

ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Насиље

Насиље

Историја човечанства је пуна насиља. Хоће ли увек бити тако?

Како Бог гледа на насиље?

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Многе особе, чак и оне религиозне, верују да је насиље оправдана реакција на провокацију. Милиони сматрају да је гледање насиља прихватљива забава.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Недалеко од града Мосула, у северном Ираку, леже рушевине некада великог града — Ниниве, престонице древне Асирије. Док је она још била метропола у свом пуном сјају, Библија је прорекла да ће је Бог „у пустош претворити“ (Софонија 2:13). „Начинићу од тебе страшан призор“, рекао је Бог. Зашто? Нинива је била ’крволочни град‘ (Наум 1:1; 3:1, 6). У Псалму 5:6 стоји: „Човек који крв пролива [...] мрзак је Јехови.“ Као што рушевине Ниниве потврђују, Бог је поступио у складу са својим речима.

Зачетник насиља је непријатељ Бога и људи — Сатана Ђаво, кога је Исус Христ назвао убицом (Јован 8:44). Надаље, „цео свет је у власти Злога“ и зато се његове особине виде у општеприхваћеним ставовима о насиљу и у опседнутошћу насилном забавом (1. Јованова 5:19). Да бисмо удовољили Богу, морамо развијати мржњу према насиљу и љубав према ономе што он воли. * Да ли је то могуће?

„Онога ко воли насиље, силно мрзи душа његова [Јеховина].(Псалам 11:5)

Могу ли се насилни људи променити?

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Насиље је неизбрисиви део људске природе.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

„Одбаците све ово: срџбу, гнев, злоћу, погрдан говор, а простачке речи нека не излазе из ваших уста.“ Такође каже: „Свуците стару личност и њена дела, и обуците нову личност“ (Колошанима 3:8-10). Да ли Бог од нас очекује превише? Не. Људи могу да се промене. * Како?

Први корак је добро упознати Бога (Колошанима 3:10). Када особа доброг срца увиди колико су особине и мерила нашег Створитеља лепи, она бива привучена њему и жели да му угоди (1. Јованова 5:3).

Други корак се односи на наш избор друштва. „Не дружи се с оним ко је склон гневу, и не иди с човеком који се лако љути, да се не би навикао на путеве његове и поставио замку души својој“ (Пословице 22:24, 25).

Трећи корак се односи на исправно гледиште о насиљу. У питању је озбиљна слабост која одражава недостатак самоконтроле. С друге стране, они који су мирољубиви поседују унутрашњу снагу. „Ко је спор на гнев бољи је од силног човека“, каже се у Пословицама 16:32.

„Тежите за миром са свима.“ (Јеврејима 12:14)

Хоће ли насиље икада престати?

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Насиља је увек било и увек ће га бити.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

„Још мало, и злога више неће бити [...] А кротки ће поседовати земљу, и уживаће у изобиљу мира“ (Псалам 37:10, 11). Да би заштитио мирољубиве и кротке, Бог ће збрисати оне који воле насиље као што је то учинио с древном Нинивом. Насиље никада више неће нарушавати мир на земљи! (Псалам 72:7).

„Кротки [...] ће наследити земљу“ (Матеј 5:5)

Према томе, сада треба тежити добром односу с Богом и бити мирољубив. У 2. Петровој 3:9 пише: „Јехова [...] је стрпљив с вама јер не жели да ико пропадне, већ да сви дођу до покајања.“

„Они ће прековати своје мачеве у раонике и своја копља у српове.“ (Исаија 2:4)

^ одл. 7 Бог је дозволио древном Израелу да води ратове како би одбранио своје територије (2. Летописа 20:15, 17). Па ипак, то се променило када је Бог укинуо свој савез са Израелцима и успоставио хришћанску скупштину.

^ одл. 11 Примери људи који су се променили могу се наћи у рубрици „Библија мења животе“, која излази у Стражарској кули.