Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Коцкање

Коцкање

Неки људи на коцкање гледају као на невину разбибригу, док га други сматрају опасним пороком.

Шта има лоше у коцкању?

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Многи коцкање сматрају безазленом забавом, све док је оно у складу са законом. Неки облици легализоване коцке, као што су лутрије под покровитељством државе, обезбеђују средства за програме од јавног значаја.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Библија директно не помиње коцкање. Па ипак, у њој налазимо начела која откривају како Бог гледа на то.

Коцкање, чија је суштина освојити новац на рачун других, коси се с библијским упозорењем: „Чувајте се сваког лакомства“ (Лука 12:15). У ствари, иза коцкања крије се похлепа. Коцкарнице рекламирају велике добитке, при томе не истичући веома слабе шансе да се они освоје, јер знају да снови о богатству подстичу играче да у казинима троше велике своте новца. Коцкање не помаже особи да се чува похлепе, већ подгрева жељу да се на лак начин дође до новца.

Коцкање почива на себичном циљу: освојити новац који други играчи изгубе. Библија, међутим, подстиче особу да „не гледа своју корист, него корист другога“ (1. Коринћанима 10:24). Осим тога, једна од Десет заповести каже: „Не пожели [...] ишта што припада твом ближњем“ (Излазак 20:17). Када се коцкар нада да ће освојити добитак, он се у ствари нада да ће други изгубити.

Библија такође каже да срећа није мистична сила која нас може наградити. У древном Израелу било је неких који нису имали веру у Бога и који су почели да ’постављају сто богу Среће‘. Да ли је такво одавање части „богу Среће“ било прихватљиво Богу? Не, он им је рекао: „Чинили [сте] оно што је зло у мојим очима и изабрали сте оно што ми није по вољи“ (Исаија 65:11, 12).

Истина, у неким земљама се приходи од легализоване коцке користе да би се финансирали образовање, економски развој и други програми од јавног значаја. Па ипак, без обзира на то како се користе та средства, она су стечена путем активности које отворено подстичу на похлепу и себичност, и промовишу стицање нечега без имало труда.

Не пожели [...] ишта што припада твом ближњем.“ (Излазак 20:17)

 Које последице коцкање може имати?

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Библија упозорава да „они који су одлучили да се обогате упадају у искушење и замку и у многе неразумне и штетне жеље, које гурају људе у уништење и пропаст“ (1. Тимотеју 6:9). Коцкање вуче корене из похлепе, а она је толико штетна да је Библија убраја међу оно што треба по сваку цену избегавати (Ефешанима 5:3).

Пошто је циљ коцкања лака зарада, оно потхрањује љубав према новцу, за коју Библија каже да је „корен сваког зла“. Жеља за новцем лако може постати неутољива и довести до великих брига и губитка вере у Бога. Библија за оне који су такорећи упали у клопку љубави према новцу каже да су „нанели себи многе патње“ (1. Тимотеју 6:10).

Похлепа доводи до незадовољства и људи постају разочарани својим финансијским стањем, а затим и несрећни. „Ко воли сребро, никад му није доста сребра, и ко воли богатство, никад му није доста добитка“ (Проповедник 5:10).

Милиони су због коцкања упали у замку опасне зависности. Овај проблем је широко распрострањен и процењује се да се само у Сједињеним Државама број ових зависника рачуна у милионима.

Једна пословица каже: „Наследство које се од почетка похлепом стиче на крају није благословљено“ (Пословице 20:21). Коцкање је зависнике гурнуло у дугове, па чак и банкрот, а многи су због тог проблема изгубили посао, породицу и пријатеље. Примена библијских начела може помоћи појединцу да избегне последице које коцкање може имати по живот и срећу.

„Они који су одлучили да се обогате упадају у искушење и замку и у многе неразумне и штетне жеље, које гурају људе у уништење и пропаст.“ (1. Тимотеју 6:9)