Пређи на садржај

Пређи на садржај

Древна признаница која потврђује библијски извештај

Древна признаница која потврђује библијски извештај

Древна признаница која потврђује библијски извештај

◼ Једна глинена плочица величине 5,5 центиметара ископана је 1870-их близу данашњег Багдада, у Ираку. Године 2007, Михаел Јурса, професор на Бечком универзитету, наишао је на ову плочицу док је вршио истраживања у Британском музеју. Он је открио име једног вавилонског службеника, Невон-Сарсехима (на вавилонском Наву-шарусу-укин), који се спомиње у Библији у Јеремији 39:3. *

Невон-Сарсехим је био један од Навуходоносорових заповедника у време уништења Јерусалима 607. пре н. е. и на плочици је назван „главни евнух“. Осим тога, титулу главног евнуха могао је у одређеном периоду имати само један човек, што пружа снажан доказ да је Сарсехим о коме је овде реч иста особа која се спомиње у Библији.

На плочици се налази потврда о испоруци злата које је Невон-Сарсехим донео у храм Мардука или Меродаха, врховног вавилонског бога, чије се име такође спомиње у Библији (Јеремија 50:2). На признаници се налази датум — 10. година, 11. месец и 18. дан Навуходоносорове владавине. Међутим, испорука злата нема никакве везе са опустошењем Јерусалима које се догодило годинама касније (2. Краљевима 25:8-10, 13-15). Па ипак, „крајње је необично откриће ове плочице с тачно наведеним датумом и именом особе поменуте у Библији како обавља уобичајену исплату у храму у Вавилону“, каже професор Јурса. Названа једним од најзначајнијих открића савремене библијске археологије, плочица „потврђује гледиште да се историјске књиге Старог завета заснивају на чињеницама“, пишу британске новине Telegraph.

Па ипак, тачност Библије не зависи од археологије. Много снажнији доказ налази се у самој Библији, нарочито у њеним пророчанствима (2. Петрова 1:21). На пример, више од једног века унапред Јехова Бог је преко пророка Исаије прорекао да ће све благо Јерусалима „бити однето у Вавилон“ (Исаија 39:6, 7). Исто тако, Бог је преко Јеремије прорекао: „Све што се чува у овом граду [Јерусалиму]... даћу у руке њиховим непријатељима. Они ће све то опљачкати... и однети у Вавилон“ (Јеремија 20:4, 5).

Невон-Сарсехим је био један од тих непријатеља и самим тим очевидац испуњења библијског пророчанства. Заправо, било да је то знао или не, он је чак имао удела у његовом испуњењу.

[Фуснота]

^ Пратећи интерпункцију хебрејског масоретског текста, превод Нови свет у Јеремији 39:3 каже: „Самгар-Невон, Сарсехим, равсарис“. Међутим, хебрејски текст, који се састоји само од сугласника, могао би се пренети и као: „Самгар, Невон-Сарсехим, равсарис [или главни дворски службеник]“, што се слаже с плочицом на клинастом писму.

[Извор слике на 11. страни]

Copyright The Trustees of the British Museum