Пређи на садржај

Пређи на садржај

Какво гледиште о женама имају Бог и Христ?

Какво гледиште о женама имају Бог и Христ?

Какво гледиште о женама имају Бог и Христ?

ШТА нам може помоћи да у потпуности схватимо какво гледиште о женама има Јехова Бог? Један начин је да испитамо став и понашање Исуса Христа, који је „слика невидљивог Бога“ и савршено одражава Божје гледиште (Колошанима 1:15). Начин на који се он опходио са женама показује да Јехова и Исус поштују жене и да ни у ком случају не одобравају грубо поступање које је данас уобичајено у многим земљама.

Узмимо као пример догађај када је Исус разговарао с једном женом поред бунара. У Јовановом јеванђељу стоји: „Тада је једна Самарићанка дошла да захвати воду. Исус јој је рекао: ’Дај ми да пијем.‘“ Он је био спреман да разговара са њом јавно, иако је већина Јевреја игнорисала Самарићане. Према делу The International Standard Bible Encyclopedia, Јевреји су „разговор са женом на јавном месту сматрали нарочито скандалозним“. Међутим, Исус се према женама опходио с поштовањем и обзирно. Он није имао предрасуде према другима због њиховог порекла или пола. Баш супротно, та Самарићанка је била прва особа којој је Исус отворено рекао да је он Месија (Јован 4:7-9, 25, 26).

Једном другом приликом Исусу је пришла жена која је 12 година патила од крварења, што је било веома непријатно и исцрпљујуће. Чим га је дотакла, оздравила је. „Исус се окренуо, угледао је и рекао: ’Буди храбра, кћери. Твоја вера те је излечила‘“ (Матеј 9:22). Према Мојсијевом закону, жена која је патила од таквих тегоба није смела да буде у мноштву људи, а камоли да додирне некога. Ипак, Исус је није прекорио већ јој је самилосно пружио утеху и обратио јој се са „кћери“. Такво обраћање јој је несумњиво донело велико олакшање! Исус је сигурно био веома срећан што ју је излечио.

После ускрсења, Исус се најпре појавио пред Маријом Магдаленом и још једном ученицом, коју Библија назива ’другом Маријом‘. Он је могао да се прво појави пред Петром, Јованом или неким другим учеником. Уместо тога, исказао је част женама тиме што им је пружио прилику да буду први сведоци његовог ускрсења. Један анђео их је упутио да обавесте Исусове ученике о том задивљујућем догађају. Док су оне журиле да пренесу вест, појавио се Исус и рекао им: „Идите, јавите мојој браћи“ (Матеј 28:1, 5-10). Очигледно је да на њега нису утицале предрасуде које су владале међу Јеврејима тог доба, наиме да се сведочанство жене на суду не може узети у обзир.

Исус није гајио предрасуде према женама нити је на било који начин оправдавао омаловажавање жена, већ је показао да их поштује и цени. Насиље над њима је било у потпуној супротности са оним што је он научавао, а можемо бити уверени да је његов став савршени одраз гледишта које има његов Отац, Јехова.

Како је Бог показао да брине о женама

„Нигде на древном Медитерану или Блиском истоку жене нису уживале такву слободу какву уживају у данашњем западном друштву. Тада је било општеприхваћено да су жене подређене мушкарцима, као што су робови подређени слободњацима а млади старима... Мушка деца су се више ценила од женске, а новорођене девојчице су понекад напуштане, остављане да умру.“ Овако се у једном библијском речнику описује став према женама који је преовладавао у древно доба. У многим случајевима, жене су биле стављане скоро на исти ниво као робови.

Библија је писана у време када су обичаји одражавали овакво гледиште. Упркос томе, у Божјем закону који налазимо у тој књизи огледа се високо цењење према женама, што је било у оштрој супротности са ставовима који су владали у многим древним културама.

Јеховина брига за добробит жена јасно се видела у више прилика када је он помогао побожним женама. Два пута је заштитио Аврахамову лепу супругу Сару од напаствовања (Постанак 12:14-20; 20:1-7). Бог је показао наклоност Јаковљевој жени Лији, која је била мање вољена, тако што ју је ’учинио плодном‘ и она је родила сина (Постанак 29:31, 32). Када су две богобојазне израелске бабице у Египту ризиковале свој живот да би заштитиле јеврејску мушку новорођенчад од чедоморства, Јехова их је наградио тако што им је „подарио породице“ (Излазак 1:17, 20, 21). Такође је услишио Анину усрдну молитву (1. Самуилова 1:10, 20). Осим тога, Јехова није оставио у безизлазној ситуацији удовицу једног пророка којој је зајмодавац хтео да узме синове да му буду робови јер није могла да врати дуг. С љубављу се побринуо за њу тако што је дао моћ пророку Јелисеју да увећа њену залиху уља како би отплатила дугове и имала од чега да живи са својом породицом. Захваљујући томе, та удовица је сачувала своју породицу и достојанство (Излазак 22:22, 23; 2. Краљевима 4:1-7).

Божји пророци су увек изнова осуђивали искоришћавање жена и насиље над њима. Обраћајући се Израелцима у Јеховино име, пророк Јеремија је рекао: „Извршавајте правду и праведност, избављајте опљачканог из руке пљачкаша. Не тлачите странца, сироче ни удовицу. Не мучите их и не проливајте недужну крв на овом месту“ (Јеремија 22:2, 3). Нешто раније су богати и утицајни Израелци заслужили осуду због тога што су терали своје жене из њихових домова и жалостили њихову децу (Михеј 2:9). У очима Бога правде, наношење патње женама и деци је злодело и он то осуђује.

’Врсна жена‘

У књизи Пословице, која је написана у древно доба, налази се прикладан опис врсне жене. Пошто је тај предиван опис улоге и положаја удате жене постао део Јеховине Речи, можемо бити уверени да Бог одобрава оно што је ту речено. Таква жена нипошто није била угњетавана нити сматрана мање вредном већ је била цењена, поштована и указивало јој се поверење.

У 31. поглављу Пословица ’врсна жена‘ је описана као предузимљива и вредна особа. Она је марљива, „сваког се посла радо прихватају руке њене“ и бави се трговином, чак и некретнинама. Она гледа њиву и затим је купује. Израђује и продаје одећу. Даје појасеве трговцима. Пуна је снаге и енергична у послу. Осим тога, веома су цењене њене мудре речи и доброта. Зато је хвале њен муж, њени синови и, што је најважније, Јехова.

Жене нису створене да би биле беспомоћне жртве мушкараца који их искоришћавају, малтретирају или на било који начин злостављају. Сасвим супротно, жена треба да буде срећна и да на прави начин „допуњује“ свог мужа (Постанак 2:18).

Указујте им поштовање

Када је писао ожењеним хришћанима о томе како треба да се опходе према својим супругама, апостол Петар их је под вођством Јеховиног духа подстакао да имају исти став као Јехова и Исус Христ. „Ви, мужеви... указујте им поштовање“, написао је он (1. Петрова 3:7, Савремени српски превод). Указивати поштовање једној особи значи високо је ценити и уважавати. Према томе, муж који поштује своју жену не понижава је, не омаловажава и не поступа насилно према њој. Својим речима и делима — пред другима и насамо — он показује да му је стало до ње и да је воли.

Нема сумње да тиме што поштује своју жену муж доприноси брачној срећи. Осмотримо пример Карлоса и Сесилије. Након што су извесно време били у браку, почели су да се често свађају и ни око чега нису могли да се сложе. Понекад уопште нису разговарали једно с другим. Нису знали како да реше своје проблеме. Он је био агресиван, а она захтевна и поносна. Међутим, када су почели да проучавају Библију и да примењују оно што су учили, ствари су кренуле набоље. Сесилија каже: „Приметила сам да су Исусов пример и учења променили моју личност, као и личност мог мужа. Захваљујући Исусовом примеру, постала сам понизнија и увиђавнија. Научила сам да се молим за Јеховину помоћ, као што је то Исус чинио. Карлос је научио да буде толерантнији и да боље влада собом — да поштује своју супругу онако како то Јехова жели.“

Њихов брак није савршен, али је издржао испит времена. У протеклих неколико година они су се суочили са озбиљним проблемима. Карлос је остао без посла и морао је да иде на операцију јер је имао рак. Па ипак, те недаће нису ослабиле њихову брачну везу, већ је она постала још јача.

Откако су људи починили грех и постали несавршени, у многим културама се према женама поступа нечасно. Оне су подвргнуте физичком, психичком и сексуалном злостављању. Али, то није била Јеховина намера. Без обзира на обичаје који владају у одређеној култури, Библија јасно показује да свим женама треба исказивати част и поштовање. То је њихово право које су добиле од Бога.

[Слика на странама 4, 5]

Самарићанка

[Слика на странама 4, 5]

Жена коју је Исус излечио

[Слика на странама 4, 5]

Марија Магдалена

[Слика на 6. страни]

Јехова је два пута заштитио Сару

[Слика на 7. страни]

Карлос и Сесилија су имали озбиљне брачне проблеме

[Слика на 7. страни]

Карлос и Сесилија данас