Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто ме привлаче погрешне особе?

Зашто ме привлаче погрешне особе?

Млади питају. . .

Зашто ме привлаче погрешне особе?

„Знала сам да не смем постати превише присна с њим, али ништа нисам урадила да бих то спречила. Нисам могла да верујем да би неки младић желео да се дружи са мном“ (Нина). a

„Испрва сам ишао сам да возим ролере, а онда сам почео да се дружим са неким ’пријатељима‘ које сам тамо упознао. Убрзо сам водио неморалан начин живота“ (Данијел).

У ПОЧЕТКУ, и Нина и Данијел су били духовно јаке особе. Нина је одрасла у богобојазној породици и почела је да разговара с другима о својој вери када је имала девет година. Данијел је почео с пуновременом службом као тинејџер. Међутим, обоје су доживели озбиљан духовни пад. Зашто? Дружили су се с погрешним особама.

Да ли си икада установио да те је изненада привукао неко за кога си просто осећао да би лоше утицао на тебе? То је могао бити неко из разреда с ким си имао нешто заједничко, или чак неко супротног пола ко ти се допадао.

Вероватно ти је пао на памет библијски савет: „Лоша друштва кваре корисне навике“ (1. Коринћанима 15:33). Али, да ли су сви који не обожавају Јехову лоше друштво? Шта ако имају неке добре, чак пожељне особине? Како је са онима који су твоји суверници, али нису добар пример у духовном погледу? Пре него што одговоримо на ова питања, хајде да размотримо како и зашто се таква привлачност може јавити.

Шта се крије иза привлачности?

Пошто су сви људи створени по Божјем обличју, можемо очекивати да и неки који не познају Јехову испољавају добре особине. Зато можеш установити да су неке особе, иако не обожавају истинитог Бога, достојне твог поштовања, па чак и да ти се свиђају. Да ли потпуно треба избегавати друштво таквих особа само зато што нису упознате с библијским истинама? Ни случајно. Када нас Библија саветује да „чинимо добро свима“, то значи и онима који не деле наша хришћанска веровања (Галатима 6:10). Дакле, пажљивост приликом избора друштва не значи да треба да се поставиш као да си супериоран у односу на друге (Пословице 8:13; Галатима 6:3). Такво понашање неће оставити леп утисак о твојим хришћанским веровањима.

Међутим, неки млади хришћани више нису били само љубазни, већ су постали и блиски с некима који се мало или нимало не интересују за духовне ствари. Раније споменути Данијел је врло добро научио да вози ролере. Они са којима је почео да се дружи на рампи нису били хришћани. С временом, Данијел се придружио својим новим „пријатељима“ у неморалном понашању и експериментисању с дрогом. Када је увидео да се његов начин живота коси са хришћанском вером, напустио је пуновремену службу и престао је да иде на скупштинске састанке. Требало му је неколико година да скупи снаге да начини неопходне промене и да се врати правом обожавању.

Марији је почело да се свиђа друштво једне духовно слабе сувернице. „Речено ми је да јој је потребно охрабрење, тако да сам почела да се дружим с њом“, објашњава она. Наравно, Библија подстиче хришћане да ’пружају подршку слабима‘ (1. Солуњанима 5:14). Али Марија је са својом новом пријатељицом почела да излази у барове, где је склопила нова познанства и упустила се у лоше понашање.

Улога породице

Породичне околности могу утицати на то какве особе ће те привлачити. Наташа се питала како то да су је увек привлачили неосетљиви момци који нису показивали емоције. Закључила је да је подсећају на оца, са којим никад није била блиска и који као да никада није имао времена за њу. Она сматра да је толико навикла да тражи одобравање и пажњу од човека који јој то не пружа да су је несвесно привлачиле такве особе.

С друге стране, млада особа коју су одгајили хришћански родитељи може бити радознала да види како други живе, мислећи да се њени родитељи постављају превише заштитнички. Било да се млада особа осећа тако или не, да ли је право решење настојати да се то промени дружењем са пријатељима из света? (Јаков 4:4). Осмотри шта се догодило Борису.

Иако га је мајка одмалена поучавала у складу са Светим писмом, Борис је одлучио да не преда свој живот Јехови. Мислио је да би тиме ограничио своју слободу. Желео је да сам види какав је живот који нема везе са правим хришћанством и зато је почео да се дружи с једном групом младих која га је увела у свет дроге, насиља и криминала. Приликом једне полицијске потере доживео је саобраћајни удес и месецима је био у коми. Лекари су мислили да неће преживети. На срећу, изашао је из коме, али је остао слеп и инвалид. Борис је сада предани хришћанин, али је схватио да учење на властитим грешкама може имати доживотне последице.

Други утицаји

Понекад свет забаве обликује став младих о томе ко је прави пријатељ. На пример, није реткост да књиге, телевизијске емисије, филмови и музички спотови истичу хероје који су испрва груби и цинични, али се касније открије да имају лепе особине у срцу. Тако се стиче утисак да су особе за које би се рекло да су неосетљиве и егоцентричне, заправо нежне и брижне. Такође, може се пренети идеја да је добар пријатељ, често супротног пола, управо оно што је потребно да би нечије лепе особине испливале на површину. Истина, такве идеје пролазе на тржишту. Али, шта мислиш, колико је таква романтична фантазија реална у стварном животу? Нажалост, неки млади су се потпуно препустили таквим штетним фантазијама и спријатељили се и чак венчали са себичном, насилном особом, а затим узалуд чекали „трансформацију“ у нежну душицу.

Осмотри још један разлог због чега неке привлаче погрешне особе: Они себе сматрају непожељнима и зато прихватају друштво скоро свакога коме се изгледа допадају. Раније споменута Нина је знала да Библија каже да се треба венчавати „само у Господу“ (1. Коринћанима 7:39). Па ипак, одувек је сматрала да није привлачна и зато јој је веома годило када се један колега који није делио њена веровања заинтересовао за њу. Почела је да излази с њим и мало је фалило да почини сексуални неморал.

Као што претходна искуства показују, постоји доста разлога због којих младог хришћанина могу привлачити особе које нису добро друштво за њега. Такође, изгледа да постоји исто толико разлога који могу послужити и као изговор за тако нешто. Па ипак, таква пријатељства неминовно имају жалосне, чак катастрофалне последице. Зашто?

Моћ пријатељства

Чињеница је да човек с временом почиње да личи на своје пријатеље. Дакле, они с којима проводимо време врше велики утицај на нас. Пословице 13:20 показују да то може имати добре или пак лоше резултате: „Ко с мудрима иде, тај постаје мудар, али зло пролази ко се с безумнима дружи.“ Блиски пријатељи се могу упоредити са две особе које се возе у колима, јер иду у истом правцу и стижу до истог циља. Зато се запитај: ’Да ли пут којим иде мој пријатељ води тамо где ја желим да идем? Да ли ће ме водити до остварења мојих духовних циљева?‘

Тачно је да може бити тешко направити добру процену. Сметњу могу представљати снажна осећања. Али, да ли су пука осећања поуздан водич при избору пријатеља? Можда си чуо популаран савет: „Слушај своје срце.“ Али, у Пословицама 28:26 стоји: „Безуман је ко се у своје срце узда.“ Зашто? Зато што је ’срце изнад свега превртљиво и опако‘ (Јеремија 17:9; Бројеви 15:39). Бити превртљив значи бити нелојалан и неискрен. Да ли би веровао особи која је позната као варалица и издајица? Наше симболично срце може бити преварно. Зато пријатељство с неким не мора обавезно бити добро само зато што имаш такав осећај.

Божја Реч је много поузданији водич. За разлику од несавршеног срца, библијска начела те никада неће издати или изневерити. Како ти библијска начела могу помоћи да просудиш да ли би ти неко био добар пријатељ? И како можеш избећи да направиш катастрофалну грешку при избору доживотног пријатеља — свог брачног друга? Тим питањима ћемо се позабавити у наредном чланку.

[Фуснота]

a Имена су промењена.

[Слика на 20. страни]

Медији могу обликовати наш став о томе ко је прави пријатељ