Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто су угрожене?

Зашто су угрожене?

Зашто су угрожене?

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ИНДИЈЕ

ВЕЛИЧАНСТВЕНИ бенгалски тигар, азијски црвени пас, црвеноглави ждрал, прастара корњача и индијски слон само су неке од животињских врста у Индији којима прети истребљење. Узмимо за пример слона, највећег копненог сисара.

Слонове кљове веома су тражене. Јапан је један од највећих корисника слоноваче, а такође и Кина, где су још увек популарни штапићи за јело од слоноваче. Како потражња за овим материјалом представља велику претњу по индијског слона?

Пре извесног времена, у новинама The Times of India стајало је објашњење: „За разлику од афричких слонова, код индијских слонова једино мужјаци имају кљове, и то само неки од њих. Зато су ти одрасли мужјаци главна мета. Према званичним подацима, сваке године у Индији буде убијено око стотину [мужјака], чиме се ремети однос броја мужјака и женки.“ Због тога је угрожен и сам опстанак ове врсте.

Зарад малог рога

Размотримо и ситуацију носорога, другог по величини копненог сисара који данас постоји. Индија и Непал су последња уточишта индијског носорога. Па ипак, природни резерват Побитара у североисточној индијској држави Асам, површине само 38 квадратних километара, релативно је мали простор за носороге. Зато се дешава да ове животиње залутају у оближња пољопривредна добра, где могу бити убијене или отроване.

Човек се служи лукавством да би убијао носороге. Изнад резервата Побитара протежу се два високонапонска кабла. Помоћу дугачке бамбусове мотке ловокрадица качи на те каблове жицу која се спушта скоро до земље. Биолог Вивек Менон објашњава шта се догодило када је један носорог дотакао такву жицу: „Погодио га је снажан електрични удар, забректао је двапут и срушио се невероватном брзином... Огромна звер је пала; била је усмрћена за мање од једне секунде.“

Тужно је то што је тако велика животиња убијена због њеног релативно малог рога, чија је тежина мања од једног килограма! Огромна тржишна вредност тог рога, који је по саставу сличан људским ноктима, довела је овог носорога у велику опасност.

Зарад шала од шатуша

Тибетанска антилопа, то јест чиру, има вуну која се назива шатуш. Она је тако фина да се шал израђен од ње може провући кроз алку дебљине кажипрста. Такав шал може коштати и до 13 500 евра, што га сврстава међу најскупље на свету. Али, како се то одражава на антилопе од којих се добија та вуна?

„За један шал од шатуша убије се најмање пет чируа“, каже се у новинама The Indian Express. Процењено је да се сваке године са Тибетанске висоравни противзаконито улови око 20 000 чируа. То се дешава иако су ове животиње наводно под заштитом неколико закона о угроженим врстама. Осим тога, 1979. забрањена је трговина шатушен вуном. Па ипак, број чируа је наставио да опада.

Зарад крзна и костију

Под великим знаком питања је и опстанак тигрова и других дивљих мачака у Индији. Сматра се да су у другим регијама већ истребљене неке подврсте тигрова, као што су каспијски, јавански и балијски тигар. Почетком 20. века, индијским шумама је тумарало око 40 000 тигрова. Током година, њихов број се смањује. То је зато што се њихово станиште непрекидно уништава и зато што се лове зарад крзна и појединих костију за које се у кинеској медицини сматра да имају исцелитељске моћи.

Разматрајући како недостатак одговарајућег станишта утиче на тигрове, књига The Secret Life of Tigers наводи: „Број тигрова се може повећати само када се прошире шуме у којима они живе. Пошто се то не дешава, тигрови сами утичу на свој број тако што се због хране и територије међусобно боре до смрти.“

Како је с другим дивљим мачкама у Индији? У зоолошком врту у Џунагаду, у Гуџарату, један посетилац је наишао на празан кавез. На кавезу су били слика гепарда и натпис на гуџаратију: „Гепард је 1950-их у Индији истребљен.“

Шта носи будућност?

Будућност за угрожена створења у Индији не изгледа светло. Поражавајућа је чињеница да људи све више себично уништавају планету, у шта спада и истребљење великог дела њеног величанственог света дивљине. Шта нам предстоји? Према речима записаним у Светом писму иза којих стоји сам Бог, близу је време када ће се испунити следеће пророчанство: „Нације се разгневише, и дође твој [Божји] гнев и одређено време... да се униште они који уништавају земљу“ (Откривење 11:18).

Како ће то изгледати кад земља буде очишћена од свих оних који су уништавали њу и њен чудесан свет дивљине? То ће заиста бити предивно време! Људи неће више угрожавати ниједну животињску врсту. То ће постати реалност под владавином Божјег Краљевства за које је Исус Христ поучио људе да се моле (Исаија 11:6-9; Матеј 6:10).

[Слике на 26. страни]

Неке од угрожених врста у Индији

Црвеноглави ждрал

Бенгалски тигар

Индијски слон

Индијски носорог

Тибетанска антилопа

[Извори]

Ждрал: Cortesía del Zoo de la Casa de Campo, Madrid; антилопе: © Xi Zhi Nong/naturepl.com