Пређи на садржај

Пређи на садржај

Кад ваша беба непрестано плаче

Кад ваша беба непрестано плаче

Кад ваша беба непрестано плаче

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ КАНАДЕ

ЛЕКАР је потврдио управо оно на шта је мајка и сумњала. Њена беба има типичне симптоме колике, то јест грчеве у стомаку. Овај синдром погађа „чак свако четврто дете“, пише канадски лист Globe and Mail. Између осталог, један од симптома јесте када беба најмање три дана недељно плаче по неколико сати. Шта забринути родитељи могу учинити? Педијатри кажу да у многим случајевима родитељи, а такође и дете, једноставно морају сачекати да то прође. Али колико да чекају?

Недавно истраживање спроведено у Канади, које је обухватало мајке чије бебе имају ове стомачне проблеме, открило је да у више од 85 посто случајева ови грчеви престају када беба напуни три месеца. Такође, захваљујући истраживању које је водила др Тами Клифорд, начелница епидемиолошког одељења на Институту за истраживање при Дечјој клиници у источном Онтарију, откривено је да непрестани плач бебе која има овакве стомачне проблеме не оставља трајне последице по ментално здравље мајке. „Шест месеци после порођаја, оне се осећају сасвим добро, као и мајке чије бебе нису имале такве проблеме“, каже докторка Клифорд. „Када све прође, оне као да заборављају на све те муке.“

Према истом листу, резултати овог новог истраживања које су објавили докторка Клифорд и њени сарадници, „обогатили су неким важним детаљима научно сазнање о стомачним грчевима, јер су показали да постоје три различита типа испољавања овог синдрома код беба. Код неких беба грчеви се појаве и нестану током прва три месеца; код других се несмањеним интензитетом јављају неколико месеци; а код једне мале групе беба појављују се нешто касније, неколико месеци након рођења“. Ову последњу групу беба било је нарочито интересантно посматрати током наредне студије у којој је праћен даљњи развој деце која су имала грчеве у стомаку.

Сматра се да то што беба непрестано плаче наводи родитеље да је снажно дрмусају. Као што је наведено у овим канадским новинама, „беби неће нашкодити то што плаче, али ако се снажно дрмуса, чак и само кратко време, последице могу бити трајна неуролошка оштећења, па чак и смрт“.

Гледано из другог угла, то што беба непрестано плаче може имати и позитивну страну. „Истраживање је показало да се одојчади која много плачу заправо посвећује и много више пажње“, пише Globe and Mail. „Они који брину о њима више их мазе, више им се смеше, причају им и чешће их држе у наручју.“