Пређи на садржај

Пређи на садржај

С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | ЗАШТО ЈЕ ИСУС МОРАО ДА УМРЕ?

Да ли је заиста било тако?

Да ли је заиста било тако?

У пролеће 33. н. е., погубљен је Исус из Назарета. Лажно је оптужен за побуну, окрутно претучен и прибијен на стуб. Издахнуо је у ужасним боловима. Али Бог га је вратио у живот. Након 40 дана био је узнесен на небо.

Опис ових зачуђујућих догађаја налазимо у четири јеванђеља у грчком делу Светог писма, који се обично назива Нови завет. Да ли су се ти догађаји заиста десили? То питање је веома важно. Ако нису, хришћанска вера је безвредна, а нада у вечни живот у рају само пуки сан (1. Коринћанима 15:14). С друге стране, ако јесу, онда нас чека дивна будућност. Дакле, важно је знати да ли су јеванђеља истинит запис.

ШТА ГОВОРЕ ЧИЊЕНИЦЕ

За разлику од митова и легенди, јеванђеља су тачна и пуна детаља. На пример, она садрже имена бројних стварних места, од којих многа можемо и данас обићи. Помињу се стварне особе, чије постојање су потврдили и историчари (Лука 3:1, 2, 23).

Самог Исуса помињу световни писци из првог и другог века. * Начин на који је умро, описан у јеванђељима, одговара методама погубљења које су Римљани користили у то време. Штавише, догађаји су приказани тачно и искрено, чак и када су откривали лош став Исусових ученика (Матеј 26:56; Лука 22:24-26; Јован 18:10, 11). Све то недвосмислено потврђује да су писци јеванђеља били поштени и тачни када су писали о Исусу.

ШТА СЕ МОЖЕ РЕЋИ О ИСУСОВОМ УСКРСЕЊУ?

Иако углавном нико не доводи у питање да је Исус живео, неки сумњају да је ускрснуо. Чак ни његови апостоли у први мах нису поверовали у то (Лука 24:11). Међутим, свака сумња је била отклоњена кад су они и други ученици видели Исуса у више наврата. Једном приликом је чак било више од 500 очевидаца (1. Коринћанима 15:6).

Исусови ученици су и по цену да буду ухапшени и погубљени храбро објављивали Исусово ускрсење свима, чак и онима који су га погубили (Дела апостолска 4:1-3, 10, 19, 20; 5:27-32). Да ли би сви ти ученици били толико храбри да нису били потпуно уверени да је Исус ускрснуо? Управо захваљујући том њиховом уверењу, хришћанство и његове идеје проширили су се по целом свету.

Оно што у јеванђељима пише о Исусовој смрти и ускрсењу има сва обележја аутентичног, историјског текста. Ако их пажљиво осмотрите, уверићете се да се све што је описано у њима заиста догодило. Ваше уверење ће бити још јаче кад будете разумели зашто се све то догодило. О томе ће бити речи у следећем чланку.

^ одл. 7 Тацит, рођен око 55. године, писао је да је „Христос, по коме су [хришћани] добили своје име, био на суров начин погубљен током владавине Тиберија, од руку једног од његових прокуратора, Понтија Пилата“. О Исусу су такође писали и Светоније (први век), јеврејски историчар Јосиф Флавије (први век) и Плиније млађи, намесник Витиније (почетак другог века).