Пређи на садржај

Пређи на садржај

Обраћате ли пажњу на упозорења?

Обраћате ли пажњу на упозорења?

ДАНА 26. децембра 2004, земљотрес јачине 9,1 степен Рихтерове скале погодио је острво Симеулуе, северозападно од обале Суматре у Индонезији. Вода је почела да се повлачи огромном брзином. Све очи су биле упрте у море. Одједном су сви потрчали ка брдима, узвикујући: „Смонг! Смонг!“, што на њиховом језику значи цунами. Тридесет минута касније, огромни таласи су се сручили на обалу и уништили већину домова и села.

Острво Симеулуе било је прво на удару овог разорног цунамија. Па ипак, од укупно 78 000 становника тог острва, погинуло је само седморо. Како је могуће да је било само тако мало страдалих? * Међу острвљанима постоји изрека: „Ако осетиш јак земљотрес и море се повуче, бежи у брда јер ће се таласи ускоро обрушити на обалу.“ На основу својих искустава, становници овог острва су препознали опасност од цунамија. Брза реакција им је спасла живот.

Библија говори о једној катастрофи која ће се ускоро догодити и за коју каже да ће бити „велика невоља какве није било од почетка света до сада, нити ће је више бити“ (Матеј 24:21). Али то неће бити уништење планете изазвано неодговорним људским понашањем или неком природном катастрофом, будући да Бог жели да Земља постоји заувек (Проповедник 1:4). Уместо тога, ту предстојећу невољу проузроковаће Бог да би уништио оне „који земљу уништавају“. Тиме ће бити окончани зло и патња (Откривење 11:18; Пословице 2:22). Какво ће то само олакшање бити!

Надаље, у том уништењу неће страдати невини људи, као што је то случај код цунамија, земљотреса или вулканских ерупција. „Бог је љубав“, стоји у Библији, и тај Бог, чије име је Јехова, обећава: „Праведници ће поседовати земљу, и заувек ће на њој живети“ (1. Јованова 4:8; Псалам 37:29). Међутим, како можете преживети предстојећу велику невољу и радовати се испуњењу овог Божјег обећања? Одговор гласи: Обратите пажњу на упозорења!

ДРАМАТИЧНЕ ПРОМЕНЕ НА СВЕТСКОЈ СЦЕНИ

Не можемо тачно знати када ће зло и патња бити окончани, јер је Исус рекао: „О том дану и часу нико не зна, ни небески анђели ни Син, него само Отац.“ Али ипак је додао: „Бдите“ (Матеј 24:36; 25:13). Зашто? Библија описује какви ће услови владати у свету пре него што се Бог умеша. Баш као што је за становнике острва Симеулуе повлачење мора био знак да се  спрема цунами, драматичне промене на светској сцени нама треба да буду знак да је крај близу. У пропратном оквиру су наведене неке од тих промена о којима говори Библија.

Гледано одвојено, истина је да се нешто од промена наведених у оквиру у извесној мери дешавало и у прошлости. Али Исус је рекао да ћемо знати да је крај близу кад видимо „све то“ (Матеј 24:33). Зато је добро поставити себи питање: „Када је у историји оно што је описано у оквиру постојало (1) широм света, (2) у исто време и (3) у толикој мери?“ Зар није очигледно да ми живимо у том времену?

ДОКАЗ БОЖЈЕ ЉУБАВИ

„Системи за благовремено упозоравање [...] спасавају животе“, рекао је један бивши председник Сједињених Држава. Након цунамија 2004, у погођеној области уведен је систем за упозоравање како би се у будућности избегао толики број жртава. Слично томе, Бог се побринуо да људи буду упозорени на предстојећи крај. Библија је прорекла: „Ова добра вест о краљевству проповедаће се по целом свету за сведочанство свим народима, и тада ће доћи крај“ (Матеј 24:14).

Само током прошле године, Јеховини сведоци су провели преко 1,9 милијарди сати проповедајући добру вест у 240 земаља, на преко 700 језика. То је снажан доказ да се крај приближава. Покренути љубављу према ближњима, Јеховини сведоци дају све од себе да их упозоре да се ближи Божји дан суда (Матеј 22:39). У томе се види да је Богу стало до свих људи, јер „не жели да  ико пропадне, већ да сви дођу до покајања“ (2. Петрова 3:9). Хоћете ли се одазвати на његову љубав и послушати упозорење?

БЕГ НА СИГУРНО

Присетите се да су становници острва Симеулуе побегли на узвишицу чим су видели да се море повукло. Нису чекали да се море врати. Одлучна акција им је спасла живот. Да бисмо преживели предстојећу невољу, морамо, симболично речено, побећи на узвишење пре него што буде касно. Шта то значи? Пророк Исаија је под надахнућем записао позив који ће се чути и „у последњим данима“, периоду у ком ми данас живимо. Он гласи: „Дођите! Пођимо на Јеховину гору [...] Он ће нас поучавати својим путевима, и ходићемо његовим стазама“ (Исаија 2:2, 3).

Узвишење попут горе пружа добар поглед и заштиту. На сличан начин, усвајање Божјих узвишених мерила помаже милионима широм света да свој живот промене набоље (2. Тимотеју 3:16, 17). На тај начин они ходе „његовим [Божјим] стазама“ и уживају његову наклоност и заштиту.

Хоћете ли се одазвати на овај позив и ослонити се на Божју заштиту у овим тешким данима? Подстичемо вас да у пропратном оквиру погледате библијске доказе да се налазимо у „последњим данима“ (2. Тимотеју 3:1). Јеховиним сведоцима ће бити драго да вам помогну да разумете на шта се односе наведени библијски стихови. Одговоре на своја питања можете потражити и на нашем веб-сајту www.jw.org. Идите на БИБЛИЈСКА УЧЕЊА > ПИТАЊА И ОДГОВОРИ.

^ одл. 3 Преко 220 000 људи страдало је у овом цунамију, што га чини једним од најразорнијих цунамија забележених у историји.