Пређи на садржај

Пређи на садржај

ПРОБЛЕМ

Опасности које нам прете

Опасности које нам прете

„Ова генерација има на располагању до сада највеће технолошке, научне и финансијске могућности [...] Па ипак, ово је вероватно прва генерација која свет води у политичку, економску и еколошку пропаст.“ (Глобални ризици у 2018, Светски економски форум)

ЗАШТО СУ МНОГИ КОЈИ ПРАТЕ ДОГАЂАЈЕ У СВЕТУ ЗАБРИНУТИ ЗА БУДУЋНОСТ ЧОВЕЧАНСТВА И ПЛАНЕТЕ? РАЗМОТРИТЕ САМО НЕКЕ ОПАСНОСТИ С КОЈИМА СЕ СУОЧАВАМО.

  • САЈБЕР КРИМИНАЛ. „Интернет се све више показује као опасно место. То је прави рај за педофиле, насилнике, тролове и хакере“, наводи се у листу The Australian. „Крађа идентитета је кривично дело с највећом стопом раста у свету [...] Интернет људима пружа још једну могућност да покажу своје најгоре лице, то јест колико могу бити зли и окрутни.“

  • ЕКОНОМСКА НЕЈЕДНАКОСТ. Према извештају међународне организације Oxfam, вредност богатства које поседује осам најбогатијих људи једнака је вредности онога што поседује 3,6 милијарди најсиромашнијих људи на свету. „Неправедни економски систем“, наводи се у овом извештају, „пуни џепове богате елите на рачун најсиромашнијих у друштву, а то су већином жене.“ Неки страхују да би све већа економска неједнакост могла довести до социјалних немира.

  • СУКОБИ И УГЊЕТАВАЊЕ. У свом извештају за 2018, Високи комесаријат УН за избеглице наводи: „Сведоци смо највећег броја избеглица до сада.“ Више од 68 милиона људи било је принуђено да напусти своје домове, углавном због ратних сукоба или угњетавања. „У просеку сваке две секунде једна особа буде принуђена да напусти свој дом“, стоји у овом извештају.

  • ЗАГАЂЕНА ЖИВОТНА СРЕДИНА. „Биолошка разноврсност опада невероватном брзином“, наводи се у извештају Глобални ризици у 2018, а „загађеност ваздуха и мора представља све већу опасност по здравље људи.“ Осим тога, смањује се број инсеката. Пошто инсекти опрашују биљке, научници упозоравају на могући „еколошки Армагедон“. Угрожени су и корални гребени. Научници процењују да је у протеклих 30 година изумрла половина коралних гребена у свету.

Да ли смо у стању да овај свет учинимо безбеднијим местом за живот? Неки сматрају да се решење донекле налази у образовању. Ако је тако, какво образовање је у питању? У следећим чланцима биће размотрена ова питања.