Пређи на садржај

Пређи на садржај

ВЛАСТ КОЈА ЋЕ ДОНЕТИ РЕШЕЊЕ ПРОБЛЕМА

„Миру неће бити краја“

„Миру неће бити краја“

Уједињене нације заговарају идеју о „грађанима света“ како би се унапредили међународна сарадња, поштовање људских права и заштита планете. Разлог? „Климатске промене, организовани криминал, растуће неједнакости, нерешени сукоби, масовна расељавања, светски тероризам, заразне болести и слични проблеми“ не познају границе, рекао је Махер Насер за часопис UN Chronicle.

Неки су отишли корак даље и заговарају идеју о глобалној власти. Међу њима су италијански филозоф, песник и државник Данте (1265–1321) и физичар Алберт Ајнштајн (1879–1955). Данте је веровао да у политички подељеном свету није могуће остварити трајни мир. Цитирајући Исуса Христа, он је рекао да ће свако краљевство у ком завлада неслога пропасти (Лука 11:17).

Убрзо након Другог светског рата, у ком су бачене две атомске бомбе, Алберт Ајнштајн је упутио отворено писмо Генералној скупштини Уједињених нација. Написао је: „Уједињене нације морају што пре реаговати како би створиле неопходне услове за међународну безбедност тиме што ће положити темељ глобалној власти.“

Али да ли можемо бити сигурни да политичари који би добили тако велику власт с временом не би постали корумпирани, окрутни и самим тим некомпетентни да обављају свој задатак? Да ли би се и код њих, као и код многих других раније, појавиле такве негативне црте? Та питања нас подсећају на речи енглеског историчара лорда Актона: „Моћ обично квари људе, а апсолутна моћ апсолутно квари.“

Да би човечанство уживало у миру и слози, мора бити уједињено. Али како се то може постићи? Да ли је тако нешто реално? Библија каже да јесте, али не путем глобалне власти коју спроводе политичари који се с временом могу искварити. То ће се остварити путем Божје власти. Осим тога, Бог ће на тај начин искористити своје право да влада над оним што је створио. Библија тај облик владавине назива Божјим Краљевством (Лука 4:43).

„НЕКА ДОЂЕ ТВОЈЕ КРАЉЕВСТВО“

Исус Христ је мислио на Божје Краљевство када је у молитви Оченаш рекао: „Нека дође твоје краљевство. Нека буде твоја воља [...] на земљи“ (Матеј 6:9, 10). Божје Краљевство ће омогућити да се на земљи врши Божја воља, а не воља себичних људи који су жељни моћи.

Божје Краљевство се такође назива и небеским краљевством (Матеј 5:3). Зашто? Иако ће владати над земљом, неће се налазити на земљи него на небу. Размислите шта то значи. Неће му бити потребна материјална или финансијска подршка. То ће бити велико олакшање за људе под његовом влашћу.

Као што реч „краљевство“ и указује, Божје Краљевство има свог краља. То је Исус Христ и њега је поставио Бог. Библија о Исусу каже:

  • „Власт му је на плећима [...] Његовој силној власти и миру неће бити краја.“ (Исаија 9:6, 7, Савремени српски превод)

  • „Њему је била предата власт, част и краљевство, да му служе сви народи, племена и људи свих језика. Његова власт је вечна власт и она никада неће проћи.“ (Данило 7:14)

  • „Краљевска власт над светом сада припада нашем Господу [Богу] и његовом Помазанику.“ (Откривење 11:15)

Када се буде испунила Исусова молитва, Божја воља ће се у потпуности вршити на земљи. Под Божјим Краљевством сви људи ће научити како да брину о планети како би поново била чиста и пуна живота.

Изнад свега, Божје Краљевство ће свим својим поданицима пружити право образовање. Сви ће усвојити исти систем вредности. Неће бити неслоге ни подела. „Више се неће чинити зло нити било каква штета [...] јер ће земља бити пуна знања о Јехови као што је море пуно воде“, пише у Исаији 11:9.

Становници наше планете биће мирољубиви грађани света – управо оно за шта се залажу Уједињене нације. „Уживаће у изобиљу мира“, стоји у Псалму 37:11. С временом ће из нашег речника нестати речи попут „криминал“, „загађење“, „сиромаштво“ и „рат“. Али када ће се то догодити? Када ће Божје Краљевство завладати? Како ће то учинити? Какву добробит оно може донети вама? Хајде да видимо.