Пређи на садржај

Пређи на садржај

Родитељи својим примером уче децу да воле

ПУТ КА РЕШЕЊУ ПРОБЛЕМА

Морално васпитање

Морално васпитање

Једна група тинејџера оптужена је да је на екскурзији сексуално злостављала школског друга. Сви су похађали једну престижну приватну школу у Канади. Након тог инцидента, Леонард Стерн је за лист Ottawa Citizen написао: „Интелигенција, образовање и припадност вишем друштвеном слоју не чине младе имуним на морално неисправне поступке.“

Стерн је још навео: „Помислили бисте да је родитељима најважније да им се дете исправно развије у моралном погледу. Међутим, реалност је да је многим родитељима важније да им деца стекну високо образовање и материјалну сигурност.“

Школовање је свакако важно. Али чак ни најбоље факултетско образовање не може помоћи особи да се избори са погрешним жељама и тежњама. Где онда можемо пронаћи образовање које то може – образовање које у људе усађује моралне вредности?

ОБРАЗОВАЊЕ КОЈЕ УНАПРЕЂУЈЕ МОРАЛНЕ И ДУХОВНЕ ВРЕДНОСТИ

Библија је попут огледала у ком јасно видимо своје мане и ограничења (Јаковљева 1:23-25). Али она је и више од тога. Помаже нам да се променимо када је потребно, као и да развијемо особине које унапређују прави мир и слогу. Те особине обухватају доброту, љубазност, стрпљење, самоконтролу и љубав. За љубав се чак каже да „савршено повезује“ (Колошанима 3:14). Зашто је љубав толико важна? Запазите шта Библија каже о њој.

  • „Љубав је стрпљива и добра. Љубав не завиди, не хвали се, не узвисује се, не понаша се непристојно, не гледа своју корист, није раздражљива, не памти зло. Не радује се неправди, а радује се истини. Све подноси [...] све трпи. Љубав никада неће изневерити.“ (1. Коринћанима 13:4-8)

  • „Љубав не наноси зло ближњем.“ (Римљанима 13:10)

  • „Пре свега, жарко волите једни друге, јер љубав покрива мноштво греха.“ (1. Петрова 4:8)

Како се осећате када сте међу људима који вас воле? Безбедно? Опуштено? Свакако, јер сте свесни да вам они желе најбоље и да вас никада не би намерно повредили.

Љубав може мотивисати људе да се нечега одрекну, чак и да промене свој начин живота због других. На пример, када је Џорџ * добио унука, желео је да с њим проводи што више времена. Али постојао је један проблем. Џорџ је много пушио, а његов зет није желео да се пуши у бебиној близини. Шта је Џорџ урадио? Иако је пушио 50 година, због унука је прекинуо с том навиком. Љубав заиста има изузетну моћ.

Библија нам помаже да развијемо многе лепе особине, као што су доброта, љубазност и изнад свега љубав

Љубав се учи. Родитељи имају важну улогу у томе да науче децу да воле. Они брину о потребама своје деце, штите их и уз њих су када су повређена и болесна. Добри родитељи разговарају с децом и поучавају их. Они их васпитавају тако што их уче шта је добро, а шта лоше. Поред тога, добри родитељи својој деци пружају добар пример и тако им постају узори.

Нажалост, неки родитељи не испуњавају своје одговорности. Да ли то значи да су њихова деца осуђена на пропаст? Никако! И многи одрасли људи, од којих неки потичу из проблематичних породица, из корена су се променили и постали брижне и поуздане особе. Као што ћемо видети у наредном чланку, то се односи и на неке за које су други мислили да за њих нема наде.

^ Име је промењено.