Salta al contingut

Què diu la Bíblia sobre l’eutanàsia?

Què diu la Bíblia sobre l’eutanàsia?

Què diu la Bíblia

La Bíblia no parla específicament sobre l’eutanàsia. * No obstant això, el que diu sobre la vida i la mort ens oferix un punt de vista equilibrat al respecte. Provocar la mort és inacceptable, però no hi ha cap manament que obligue a arribar als extrems per tal d’allargar la vida d’un malalt en fase terminal.

La Bíblia diu que Déu és el nostre Creador, «la font de la vida» (Salm 36:10 [v. 9 en altres bíblies]; Fets 17:28). Als ulls de Déu, la vida és molt valuosa. Per este motiu, Déu condemna tant llevar-li la vida a algú com llevar-se-la un mateix (Èxode 20:13; 1 Joan 3:15). A més, la Bíblia mostra que devem prendre precaucions raonables per a protegir la nostra vida i la dels altres (Deuteronomi 22:8). Clarament, Déu vol que valorem el regal de la vida.

Què passa si una persona està en fase terminal?

La Bíblia no aprova acabar amb la vida d’algú, ni tan sols en el cas que la persona estiga fent front a una mort imminent i inevitable. L’exemple del rei Saül ens ho demostra. Quan estava ferit de mort en batalla, va demanar al seu escuder que l’ajudara a acabar amb la seua vida (1 Samuel 31:3, 4). El seu escuder ho va refusar, però més tard, un altre home afirmà falsament haver complit el desig de Saül. David va condemnar este home per derramament de sang. Amb este acte, David va reflectir el pensament de Déu al respecte (2 Samuel 1:6-16).

S’ha de prolongar la vida a qualsevol preu?

Quan està clar que la mort és imminent, la Bíblia no requerix que s’allargue el procés. Més bé, oferix un punt de vista equilibrat. La mort és el darrer enemic; la conseqüència del pecat (Romans 5:12; 1 Corintis 15:26). Encara que no s’ha de desitjar, tampoc hauríem de tindre-li por, ja que tenim la promesa divina de la resurrecció (Joan 6:39, 40). Una persona que mostra respecte per la vida busca el millor tractament mèdic disponible. No obstant això, fer-ho no requerix recórrer a procediments mèdics que simplement allarguen el procés de la mort quan ja no hi ha remei.

És el suïcidi un pecat imperdonable?

No, la Bíblia no diu que el suïcidi siga un pecat imperdonable. Encara que llevar-se la vida és un pecat seriós, * Déu comprén que hi ha factors com: malalties mentals, estrés extrem, o inclús, trets genètics que poden provocar impulsos suïcides (Salm 103:13, 14). A través de la Bíblia, Déu dona consol als qui estan angoixats. A més, la Bíblia diu que «tant justos com injustos ressuscitaran» (Fets 24:15). Açò mostra que hi ha esperança per aquells que han comés errors greus, com suïcidar-se.

^ § 1 L’eutanàsia és una «mort sense sofriment provocada amb mitjans propicis, especialment a una persona que té una malaltia en fase terminal o que es troba en estat d’inconsciència irrecuperable» (Diccionari Normatiu Valencià). Quan un metge ajuda un pacient a acabar amb la seua vida, és un suïcidi assistit.

^ § 5 Els pocs suïcidis mencionats en la Bíblia eren de persones que no actuaren en harmonia amb la voluntat de Déu (2 Samuel 17:23; 1 Reis 16:18; Mateu 27:3-5).