Salta al contingut

Pot ajudar-me la Bíblia si tinc pensaments suïcides?

Pot ajudar-me la Bíblia si tinc pensaments suïcides?

Què diu la Bíblia

Sí! La Bíblia, com prové de Déu, «consola els humils» (2 Corintis 7:6). Encara que la Bíblia no és un llibre de salut mental, ha ajudat molta gent a superar pensaments suïcides. Els seus consells pràctics també et poden ajudar a tu.

 Quins consells pràctics ens dona la Bíblia?

 • Expressa els teus sentiments.

  El que diu la Bíblia: «L’amic estima en tot moment, el germà és per a quan les coses van malament» (Proverbis 17:17).

  Significat: Necessitem l’ajuda d’altres persones quan tenim pensaments angoixants.

  Si et guardes estos pensaments per a tu mateix, portaràs una càrrega tan pesada que no la podràs suportar. Però si compartixes els teus sentiments, és possible que alleuges eixa càrrega i, fins i tot, veges les coses d’una altra manera.

  Intenta fer açò: Parla amb algú durant el dia de hui, potser un membre de la teua família o un amic de confiança. * També et servirà d’ajuda expressar els teus sentiments per escrit.

 • Busca ajuda professional.

  El que diu la Bíblia: «El metge, no el necessiten els qui estan bons, sinó els qui estan malalts» (Mateu 9:12).

  Significat: Hem de buscar ajuda mèdica sempre que estiguem malalts.

  Els pensaments suïcides poden ser un símptoma de malalties mentals o emocionals. De la mateixa manera que amb qualsevol malaltia, no hi ha raó per a avergonyir-se. Les malalties mentals i emocionals es poden tractar.

  Intenta fer açò: Busca l’ajuda d’un metge qualificat com més prompte millor.

 • Recorda que Déu es preocupa per tu.

  El que diu la Bíblia: «¿No es venen cinc ocells per pocs diners? Doncs bé, Déu no n’oblida ni un [...]. No tingueu por: vosaltres valeu més que tots els ocells» (Lluc 12:6, 7).

  Significat: Als ulls de Déu eres molt valuós.

  Potser et sents sol, però Déu comprén perfectament pel que estàs passant. Ell es preocupa per tu, encara que hages perdut les ganes de viure. «Un esperit que es penedeix, tu, Déu meu, no els menysprees» (Salm 51:19 [v. 17 en altres bíblies]). Déu vol que visques perquè t’estima de veres.

  Intenta fer açò: Busca en la Bíblia proves de l’amor que Déu sent per tu. Per exemple, busca el capítol 24 del llibre Acerquémonos a Jehovà.

 • Ora a Déu.

  El que diu la Bíblia: «Descarregueu en ell totes les vostres preocupacions, ja que ell mateix es preocupa de vosaltres» (1 Pere 5:7).

  Significat: Déu et convida a descarregar sobre ell de manera oberta i sincera totes les teues inquietuds.

  Déu et pot donar la pau interior que necessites i les forces per a seguir avant (Filipencs 4:6, 7, 13). D’esta manera, dona suport a totes aquelles persones que li oren en busca d’ajuda (Salm 55:23 [v. 22 en altres bíblies]).

  Intenta fer açò: Fes una oració a Déu hui. Utilitza el seu nom i conta-li com et sents (Èxode 3:14, nota). Demana-li ajuda per a seguir avant.

 • Medita en l’esperança que ens dona la Bíblia per al futur.

  El que diu la Bíblia: «Aquesta esperança, que posseïm com una àncora segura i ferma» (Hebreus 6:19).

  Significat: Les emocions poden pujar i baixar com un barco en una tempestat, però depositar la teua esperança en la Bíblia pot estabilitzar-te.

  Esta esperança no és una simple iŀlusió, està basada en la promesa de Déu d’acabar amb el nostre patiment (Apocalipsi 21:4).

  Intenta fer açò: Aprén més sobre l’esperança de la Bíblia llegint la lliçó 5 del fullet Bones notícies de part de Déu.

 • Fes alguna cosa que t’agrade.

  El que diu la Bíblia: «L’home content et fa posar bo» (Proverbis 17:22).

  Significat: Quan fem coses que ens fan feliços, podem millorar el nostre benestar mental o emocional.

  Intenta fer açò: Fes alguna cosa que t’agrade. Per exemple, escolta música reconfortant, llig alguna cosa animadora, o busca un hobby. També augmentarà la teua felicitat fer alguna cosa pels altres, encara que siga un xicotet detall (Fets 20:35).

 • Cuida la teua salut física.

  El que diu la Bíblia: «Perquè fer exercici és bo» (1 Timoteu 4:8, Traducción del Nuevo Mundo de las Santas Escrituras).

  Significat: Ens beneficia fer exercici, dormir el temps suficient, i menjar de forma saludable.

  Intenta fer açò: Camina a pas lleuger, encara que siguen 15 minuts.

 • Recorda que els sentiments i altres coses en la vida canvien.

  El que diu la Bíblia: «Però si no sabeu ni tan sols com serà demà la vostra vida!» (Jaume 4:14)

  Significat: Un problema angoixant, encara que s’escape del teu control, pot ser temporal.

  No importa lo difícil que parega la situació hui, demà pot canviar. Busca maneres d’afrontar-la (2 Corintis 4:8). La situació angoixant que vius probablement canviarà amb el temps, però si et suïcides, no podràs fer marxa arrere.

  Intenta fer açò: Llig relats bíblics sobre persones que se sentiren tan desanimades que desitjaren morir i comprova com la seua vida finalment va millorar, sovint de formes que no es podien imaginar. Considera alguns exemples.

 Parla la Bíblia sobre persones que desitjaren morir?

Sí. La Bíblia parla de persones que desitjaren morir. Déu no les va reprendre, més bé els va oferir ajuda. Ell pot fer lo mateix per tu.

Elies

 • Qui va ser? Elies era un profeta valent. Però no era immune al desànim. Elies era «un home com nosaltres», segons diu Jaume 5:17.

 • Per què volia morir? En un moment donat, Elies es va sentir a soles, amb por i de poc valor. Així que va suplicar: «Senyor! Pren-me la vida» (1 Reis 19:4).

 • Què el va ajudar? Elies va expressar els seus sentiments a Déu. Com el va animar Déu? Déu es va preocupar per ell i li va fer una demostració del seu poder. A més li va assegurar que encara el necessitava i li va donar un ajudant atent i capaç.

 • Llig sobre Elies: 1 Reis 19:2-18.

Job

 • Qui va ser? Job era un cap de família ric que adorava amb fe el Déu verdader.

 • Per què volia morir? De repent, la vida de Job va canviar a pitjor, va perdre totes les seues possessions i tots els seus fills moriren en un desastre. Finalment va contraure una malaltia angoixant i damunt va ser acusat, falsament i amb crueltat, de ser el causant dels seus propis problemes. Per això, Job va dir: «N’estic fart, no he de viure per sempre!» (Job 7:16).

 • Què el va ajudar? Job va orar a Déu i va parlar amb altres persones (Job 10:1-3). Elihú, un amic compassiu, el va animar ajudant-lo a posar la seua situació en perspectiva. Per damunt de tot, Job va rebre bé el consell i l’ajuda de Déu.

 • Llig sobre Job: Job 1:1-3, 13-22; 2:7; 3:1-13; 36:1-7; 38:1-3; 42:1, 2, 10-13.

Moisés

 • Qui va ser? Moisés va ser el líder de l’antic Israel i un profeta fidel.

 • Per què volia morir? Moisés tenia una gran càrrega de treball, el criticaven constantment i es va sentir esgotat. Així que va clamar a Déu: «Més val que em faces morir» (Nombres 11:11, 15).

 • Què el va ajudar? Moisés li va contar a Jehovà com se sentia. Déu va ajudar a Moisés a alleugerir la seua càrrega de treball per paŀliar l’estrés.

 • Llig sobre Moisés: Nombres 11:4-6, 10-17.

^ § 5 Si els teus pensaments suïcides són molt intensos i ningun ser volgut està a prop, toca per telèfon al servici d’emergències.