Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Як дехто знайшов відповіді

Як дехто знайшов відповіді

Як дехто знайшов відповіді

ДО БОГА моляться мільйони людей. Дехто переконаний, що Бог відповідає на їхні молитви. Інші замислюються, чи взагалі ці молитви вислуховуються. Ще в інших виникають певні запитання, але вони якось не думають звертатися з ними до Бога.

У Біблії Бога описано, як того, хто ‘молитви вислухує’ (Псалом 65:3). Якщо ви молитеся, то чи маєте певність, що ваші молитви звернені до правдивого Бога, що вони подобаються йому і що він відповість на них?

Чимало людей по всій землі впевнені у цьому! Як вони знайшли відповіді на свої запитання? Чого вони навчилися?

Хто такий Бог?

Учителька з Португалії, навчена монахинями і священиками, вірно трималася своєї релігії. Коли церква відкинула певні звичаї, які раніше вважались дуже важливими, це спантеличило жінку. Подорожуючи іншими країнами, вона познайомилася з декотрими східними релігіями. Так у неї з’явилися сумніви, чи взагалі існує один правдивий Бог. Як же їй поклонятися йому? Коли ця жінка поставила місцевому священику деякі біблійні запитання, він не хотів відповідати на них, і це її розчарувало.

У місті, де жила ця вчителька, католицька церква розповсюдила брошуру, в якій застерігали парафіян, щоб не розмовляти зі Свідками Єгови. Оскільки вчительку і далі непокоїли певні запитання, вона таки вислухала жінку-Свідка, котра завітала до неї. Вчительку зацікавило те, що вона почула. Це була її перша розмова зі Свідками.

Аби знайти відповіді на свої численні запитання, ця вчителька почала вивчати Біблію зі Свідками Єгови. Щотижня на них чекав довгий список запитань. Вона хотіла знати Боже ім’я, довідатись, чи існує лише один правдивий Бог, чи він схвалює використання образів у поклонінні і багато іншого. Ця жінка помітила, що Свідки ґрунтують усі свої відповіді на Біблії, а не на власних уявленнях. Так вона відкривала для себе чимало нового, і їй подобалося те, що вона дізнавалася. Мало-помалу ця жінка знайшла відповіді на багато запитань, які її турбували. Сьогодні вона поклоняється Єгові у дусі і правді, як і сказав Ісус Христос про правдивих поклонників (Івана 4:23).

Члени однієї сім’ї зі Шрі-Ланки разом регулярно читали Біблію, але не знаходили відповідей на ряд важливих запитань. Місцевий священик не міг їм допомогти у цьому. Але якось до них завітали Свідки Єгови і залишили біблійну літературу. Згодом, коли Свідки Єгови показали цій сім’ї біблійні відповіді на запитання, усі її члени погодилися вивчати Біблію. Те, що вони дізнавалися на таких вивченнях, дуже їх цікавило.

Однак глибоко вкорінені з дитинства церковні знання перешкоджали дружині зрозуміти, що Батько Ісуса Христа — це «єдиний правдивий Бог», як і сказав сам Ісус (Івана 17:1, 3). У церкві її було навчено, що Ісус рівний Отцеві і що цю «таємницю» не слід піддавати сумнівам. У розпачі вона щиро молилась до Єгови, вживаючи його ім’я, і просила виявити їй, хто такий Ісус. Тоді вона ще раз уважно розглянула усі вірші, що стосуються цього питання (Івана 14:28; 17:21; 1 Коринтян 8:5, 6). Через деякий час у неї немов пелена впала з очей: вона ясно зрозуміла, що Єгова — Творець неба і землі, Отець Ісуса Христа,— це єдиний правдивий Бог (Ісаї 42:8; Єремії 10:10—12).

Чому існують страждання?

Чоловік Йов зазнав надзвичайних страждань. Усі його діти загинули через бурю. Також він втратив усе своє майно й став убогим. Потім його спіткала важка недуга. Окрім того, Йов відчував тиск з боку фальшивих друзів. Зносячи усе це, Йов говорив нерозважні слова (Йова 6:3). Але Бог взяв до уваги його обставини (Йова 35:15). Він знав, що́ відбувається у серці Йова, і дав йому необхідну пораду. Так само Бог поводиться з людьми й сьогодні.

Коли Кастру з Мозамбіку було лише десять років, у нього померла мати. Він почувався спустошеним. «Чому вона мусила померти й покинути нас?» — запитував він себе. Хоча батьки навчали його про Бога, він не міг змиритися з тим, що сталось. Що могло потішити його розум і серце? Цей хлопець знайшов потіху, читаючи Біблію мовою чичева та обговорюючи прочитане зі своїми старшими братами.

Поступово Кастру зрозумів, що його мама померла не тому, що Бог несправедливий, а через успадковану недосконалість (Римлян 5:12; 6:23). Найбільшу втіху Кастру принесла біблійна обітниця про воскресіння, яка сповнила його надією, що він знову побачить свою маму (Івана 5:28, 29; Дії 24:15). Як не сумно, але через чотири роки помер і його батько. Однак тоді Кастру було вже набагато легше знести цю втрату. Сьогодні він любить Єгову і вірно служить йому. Усі, хто знає Кастру, можуть підтвердити, наскільки радісним він став.

Подібно як Кастру, чимало тих, хто втратили своїх улюблених, можуть знайти втіху в біблійних істинах. У декотрих людей, які зазнали зла від інших, іноді виникає подібне, як у Йова, запитання: «Чого несправедливі живуть, доживають до віку, й багатством зміцняються?» (Йова 21:7). Коли люди прислухаються до того, що їм говорить Бог через своє Слово, то усвідомлюють, що те, як Він керує справами, піде їм лише на добро (2 Петра 3:9).

Барбарі, яка виростала у Сполучених Штатах, не довелося стати свідком жахіть війни, але воєнні конфлікти на той час точилися у багатьох країнах світу. Щодня про звірства війни розповідалося в новинах. Коли вона вивчала історію у школі, то ніяк не могла зрозуміти певних подій, які розгорталися на світовій арені досить несподівано. Чому відбувалися ці події? Чи Бог взагалі цікавиться усім цим? Барбара вірила, що Бог існує, але вона мала щодо нього змішані почуття.

А втім, спілкуючись зі Свідками Єгови, Барбара поступово змінила свій погляд на життя. Вона прислухалась до того, що розповідали Свідки, і почала вивчати з ними Біблію. Також Барбара стала відвідувати зібрання у Залі Царства. Вона навіть прийшла на один з конгресів, який проводили Свідки Єгови. Коли Барбара ставила їм запитання, то помітила, що різні Свідки відповідають на них однаково. Така одностайність є результатом того, що Свідки Єгови формують своє мислення на основі Біблії.

Свідки показали їй з Біблії, що світ перебуває під впливом і правлінням Сатани Диявола і відображає його дух (Івана 14:30; 2 Коринтян 4:4; Ефесян 2:1—3; 1 Івана 5:19). Вони пояснили, що події, про які дізналася Барбара, були передречені в Біблії (Даниїла, розділи 2, 7, 8). Їх передрік Бог, адже він має можливість, якщо захоче, бачити майбутнє. Деякі з цих подій Бог спричинив сам, інші він просто допустив. Свідки також показали Барбарі, що Біблія передрекла як добрі, так і погані події, котрі відбуваються сьогодні, і що вона пояснює їхнє значення (Матвія 24:3—14). Вони прочитали їй біблійні обітниці про новий світ, де пануватиме праведність, а страждання відійдуть у минуле (2 Петра 3:13; Об’явлення 21:3, 4).

Поступово Барбара почала розуміти, що Бог Єгова не несе відповідальності за людські страждання. Вона усвідомила, що, коли люди вирішують йти всупереч Божим законам, Бог не змушує слухатися його і, отже, не відвертає страждань, які є наслідком їхнього непослуху (Повторення Закону 30:19, 20). Бог зробив усе необхідне, аби ми вічно втішалися щасливим життям, але тепер він дає можливість нам показати, що ми хочемо жити в гармонії з його праведними нормами (Об’явлення 14:6, 7). Отож, Барбара вирішила навчитися Божих норм і жити згідно з ними. Вона також знайшла серед Свідків Єгови любов, по якій, як казав Ісус, розпізнаватимуть його правдивих послідовників (Івана 13:34, 35).

Ви можете отримати таку ж допомогу, яку отримала Барбара.

Життя сповнене змістом

Навіть у тих, хто задоволений своїм життям, іноді виникають запитання, які їх непокоять. Наприклад, Метью, юнак з Британії, завжди прагнув знайти правдивого Бога і зміст життя. Його батько помер, коли Метью було 17 років. Згодом він здобув вищу музичну освіту. З часом Метью став усвідомлювати, наскільки марним є його матеріалістичний спосіб життя. Він переїхав жити до Лондона. Там Метью став вживати наркотики, засиджуватися в нічних клубах. У пошуках чогось нового він почав захоплюватися астрологією, спіритизмом, дзен-буддизмом й іншими філософіями. У розпачі Метью благав Бога допомогти йому знайти правду.

Через два дні Метью зустрів старого друга і розповів йому про свої проблеми. Цей юнак вивчав Біблію зі Свідками Єгови. Коли Метью показали вірші у 2 Тимофія 3:1—5, він був вражений, наскільки точно Біблія описує сучасний світ. Нагірна проповідь теж дуже зворушила його серце (Матвія, розділи 5—7). Спершу він мав деякі сумніви, оскільки прочитав інформацію, яка зображала Свідків Єгови у поганому світлі, але все ж таки згодом вирішив відвідувати зібрання у поблизькому Залі Царства.

Метью сподобалося почуте там, і він почав вивчати Біблію з одним старійшиною. Невдовзі цей юнак усвідомив, що здобуті знання і є саме тим, що він шукав. Бог відповів на його колишню молитву. Метью позбувся шкідливих звичок, які не подобаються Єгові. Він розвинув здоровий страх перед Богом, і це спонукало його привести своє життя у згоду з Божими нормами. Метью зрозумів, що лише таке життя має справжній зміст (Екклезіяста 12:13).

Щасливе життя для Метью чи інших осіб, згаданих у цій статті, не було визначене долею наперед. А втім, усі вони дізналися, що Бог Єгова має чудовий намір щодо тих, хто охоче вирішив слухатися його заповідей (Дії 10:34, 35). Він дасть таким людям вічне життя у світі, де не буде війни, хвороб, голоду і навіть смерті (Ісаї 2:4; 25:6—8; 33:24; Івана 3:16). Чи прагнете ви цього? Якщо так, то більше довідатися про те, як досягти щасливого життя, ви зможете, прийшовши на зібрання до Залу Царства Свідків Єгови, де вони вивчають Біблію. Сердечно запрошуємо вас.

[Ілюстрація на сторінці 7]

Щиро моліться до Бога, вживаючи його ім’я.

[Ілюстрація на сторінці 7]

Вивчайте Біблію з тими, хто ґрунтує на ній свої вчення.

[Ілюстрації на сторінці 7]

Відвідуйте зібрання у Залі Царства.

[Відомості про ілюстрацію, сторінка 4]

Мандрівник: Chad Ehlers/Index Stock Photography