Пређи на садржај

САВЕТИ ЗА ПОРОДИЦУ

Како показивати љубав

Како године пролазе, неки брачни парови све ређе показују колико значе једно другом. Ако је то случај и у вашем браку, да ли треба да будете забринути?

 Шта треба да знате

Љубав је неопходна за чврст брак. Као што је редовно узимање хране и воде неопходно да би тело било снажно и здраво, тако је и редовно показивање љубави неопходно да би брачна веза била снажна. Чак и након више деценија брака, муж и жена треба свакодневно да уверавају једно друго у своју љубав и бригу.

Права љубав је несебична. Неко ко искрено воли жели да усрећи другог. Стога, уместо да показује љубав само када има вољу за то, обзиран брачни друг ће запажати потребе друге стране и трудити се да им удовољи.

Женама обично више значе ситни изрази пажње и нежности него мужевима. Муж може искрено волети своју жену. Али ако своја осећања показује само у неким приликама, на почетку и на крају дана или пре сексуалних односа, жена се може осећати невољено. Много је боље када муж користи сваку прилику у току дана да јој покаже да је воли.

 Шта можете учинити

Изразите љубав речима. Једноставне изјаве као што су „волим те“ или „много ми значиш“ увериће вашег брачног друга да је вољен.

Библијска мисао: „Уста говоре оно чега је срце пуно“ (Матеј 12:34).

Савет: Своја осећања можете изразити на још један начин — напишите кратко писамце, мејл или поруку.

Покажите љубав делима. Загрљај, пољубац или само држање за руке показују да кад кажете „волим те“ то заиста и мислите. Искрена брига може се показати и нежним додиром, топлим погледом или повремено поклоном. Размислите о томе да урадите и нешто практично како бисте помогли својој жени — на пример, да понесете торбе, придржите врата, оперете судове, укључите веш-машину или припремите оброк. За многе жене, то није само практична помоћ већ љубав на делу!

Библијска мисао: „Немојмо волети само речју и језиком, него делом“ (1. Јованова 3:18).

Савет: Будите пажљиви према свом брачном другу као када сте се забављали.

Одвојте време једно за друго. Време које одвојите само за вас двоје ојачаће ваш брак и показати да уживате у међусобном друштву. Наравно, када имате децу или много обавеза за које треба да се побринете, то може бити прилично тешко. Међутим, можете урадити нешто једноставно, на пример да се редовно заједно шетате.

Библијска мисао: „Можете просудити шта је најважније“ (Филипљанима 1:10).

Савет: Неки заузети парови редовно планирају „вече за излазак“ или „романтичан викенд“ само за њих двоје.

Препознајте потребе брачног друга. Свакој особи прија другачија врста пажње. Зато је важно да разговарате о томе који изрази љубави пријају вашем брачном другу и да ли му је потребно више од онога што тренутно добија. Затим се потрудите да испуните његова очекивања. Не заборавите, љубав је неопходна за чврст брак.

Библијска мисао: „Љубав [...] не гледа своју корист“ (1. Коринћанима 13:4, 5).

Савет: Немојте само очекивати пажњу, већ се питајте: „Шта могу учинити како би мој брачни друг био још нежнији према мени?“