Пређи на садржај

Пређи на садржај

Разговор о једној библијској теми — да ли сви добри људи иду на небо?

Разговор о једној библијској теми — да ли сви добри људи иду на небо?

Разговор о једној библијској теми — да ли сви добри људи иду на небо?

ЈЕХОВИНИ СВЕДОЦИ радо с другима разговарају о Библији. Да ли имате неко библијско питање на које бисте волели да добијете одговор? Да ли сте радознали у погледу неког веровања или активности Јеховиних сведока? Ако је тако, немојте се устручавати да поставите то питање када вас следећи пут посети неки Сведок. Њему ће бити драго да разговара с вама о томе.

Следи један уобичајен разговор између Јеховиног сведока и особе којој је покуцао на врата. Замислимо да је Сведок по имену Марко посетио човека који се зове Роберт.

Шта ће радити они који иду на небо?

Марко: Шта мислите, каква будућност очекује добре људе?

Роберт: Ја верујем да ће добри људи једног дана бити награђени и да ће отићи на небо.

Марко: То је дивна нада. Библија много говори о небу и могућности да људи иду на небо. Да ли сте икада дубље размишљали о томе шта ће радити они који оду на небо?

Роберт: Бићемо са Богом и вечно ћемо га славити.

Марко: То је нешто заиста лепо. Занимљиво је да Библија не говори само о благословима које ће добити они који иду на небо већ и о једној важној одговорности коју ће имати.

Роберт: На шта мислите?

Марко: О томе се говори овде у Откривењу 5:10, где се о Исусу каже: „Учинио си их краљевством и свештеницима нашем Богу, и они ће краљевати над земљом.“ Роберте, да ли сте запазили коју ће одговорност имати они који иду на небо?

Роберт: Ту пише да ће краљевати над земљом.

Марко: Занимљиво, зар не?

Над ким ће владати?

Марко: Да ли је по вама логично да мора постојати неко над ким ће они краљевати? На крају крајева, која је сврха власти ако нема поданика?

Роберт: Добро питање.

Марко: Зато је на месту да се питамо: Над ким ће они владати?

Роберт: Претпостављам да ћемо владати над људима на земљи који још нису умрли и отишли на небо.

Марко: То би било логично — ако би сви добри људи ишли на небо. Али постоји и друга могућност. Да ли је могуће да неки добри људи неће ићи на небо?

Роберт: Још нисам чуо да неки хришћанин верује у то.

Марко: То питање се јавља због онога што пише у Псалму 37:29. Да ли бисте прочитали тај стих?

Роберт: Може. „Праведници ће поседовати земљу, и заувек ће на њој живети.“

Марко: Хвала. Да ли сте запазили где ће добри људи живети?

Роберт: Пише да ће живети на земљи.

Марко: Тачно, и то не само неко време. Запазите да се у стиху каже: „Заувек ће на њој живети.“

Роберт: Можда то једноставно значи да ће увек бити добрих људи на земљи. Када ми умремо и одемо на небо, родиће се неки други добри људи.

Марко: Многи би вероватно тако разумели овај стих. Али да ли је могуће да те речи имају потпуно другачије значење? Да ли ће можда сви добри људи живети вечно на земљи?

Роберт: Не разумем баш најбоље на шта мислите.

Будући земаљски рај

Марко: Запазите шта се на другом месту у Библији говори о будућем животу на земљи. Прочитаћу вам Откривење 21:4. Овде се о људима који ће тада живети каже: „Он [Бог] ће обрисати сваку сузу с њихових очију и смрти више неће бити, ни туге, ни јаука, ни бола више неће бити. Нестало је оно што је некад било.“ Зар то неће бити дивно?

Роберт: Наравно, али ја мислим да се овде говори о животу на небу.

Марко: Истина је да ће они који ће отићи на небо доживети сличне благослове. Али погледајте поново шта стоји у овом стиху. Шта ће се десити са смрћу?

Роберт: Пише да „смрти више неће бити“.

Марко: Баш тако. Сигурно ћете се сложити да ако нечега неће више бити, то значи да је раније морало постојати.

Роберт: Наравно.

Марко: Али на небу никада није било смрти, зар не? Људи умиру само на земљи.

Роберт: Нисам размишљао о томе.

Марко: Видите, Библија говори да ће неки добри људи ићи на небо док ће многи други живети вечно овде на земљи. Верујем да сте чули познате речи: ’Благо кроткима, јер ће наследити земљу‘ (Матеј 5:5, Даничић–Караџић).

Роберт: То ми звучи познато.

Марко: Ако ће кротки наследити земљу, зар то не значи да ће неки људи живети на њој? Они ће доживети благослове проречене у Откривењу. Биће сведоци огромних промена које ће се десити на земљи када Бог буде уништио све зло, па чак и смрт.

Роберт: Разумем шта желите да кажете, али нисам сигуран да само један или два библијска стиха то доказују.

Марко: Наравно да не. Заправо, на многим местима у Библији се говори о томе какав ће живот на земљи бити у будућности. Можда вам могу показати један од мојих омиљених цитата ако имате још мало времена?

Роберт: Имам неколико минута.

„Злога више неће бити“

Марко: Малопре смо читали 29. стих 37. псалма. Вратимо се на тај псалам. Овога пута ћемо обратити пажњу на 10. и 11. стих. Да ли бисте желели да прочитате?

Роберт: „Још мало, и злога више неће бити; погледаћеш на место његово, а њега неће бити. А кротки ће поседовати земљу, и уживаће у изобиљу мира.“

Марко: Хвала. Шта нам 11. стих говори о томе где ће живети „кротки“, то јест добри људи?

Роберт: Каже се да ће „поседовати земљу“. Али ја мислим да се те речи већ сада испуњавају. На крају крајева, данас има добрих људи на земљи.

Марко: То је истина. Међутим, запазите да се ту такође каже да ће добри људи уживати у „изобиљу мира“. Данас у свету нема баш много мира, је л’ тако?

Роберт: Тако је.

Марко: Како ће се онда то обећање испунити? Ево једног поређења. Замислите да поседујете стамбену зграду. Неки станари су добри — брину о свом стану и труде се да буду добре комшије. Драго вам је што такви људи живе у вашој згради. Али други станари су лоши — уништавају имовину и загорчавају живот својим комшијама. Ако ти лоши станари не желе да се промене, шта ћете учинити?

Роберт: Избацићу их из стана.

Марко: Управо ће то и Бог учинити злим људима који живе данас. Погледајмо поново 10. стих. Ту стоји: „Злога више неће бити.“ Другим речима, Бог ће „избацити“ оне који другима стварају проблеме. Тада ће добри људи уживати у мирном животу на земљи. Верујем да се помисао на то да ће добри људи живети вечно на земљи разликује од онога чему сте поучавани.

Роберт: Да, тако нешто никада нисам чуо у цркви.

Марко: И као што сте раније рекли, није довољно прочитати само један или два библијска стиха о тој теми. Треба да видимо шта целокупна Библија говори о будућности добрих људи. Али на основу цитата које смо данас осмотрили, шта мислите да ли је могуће да ће неки добри људи ићи на небо а многи други живети вечно на земљи?

Роберт: Нисам сигуран. Али морам признати да тако изгледа из библијских стихова које сте прочитали. Мораћу мало више да размислим о томе.

Марко: Док будете размишљали, можда ће се појавити још нека питања. На пример, шта је с добрим људима који су већ умрли? Да ли су сви они отишли на небо? Ако нису, где су сада?

Роберт: Занимљива питања.

Марко: Волео бих да вам запишем неколико библијских стихова који говоре о тој теми како бисте могли да их прочитате и размислите о њима. a А следећи пут бисмо могли разговарати о томе. Да ли се слажете?

Роберт: Што да не. Хвала вам.

[Фуснота]