Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта је вера?

Шта је вера?

Шта је вера?

КАКО бисте ви објаснили шта је вера? Неки кажу да је она исто што и слепо веровање. Утицајни амерички писац и новинар Хенри Луис Менкен једном је описао веру као „нелогично веровање у незамисливе догађаје“.

За разлику од тога, Библија показује да вера није слепа или нелогична. Божја Реч каже: „Вера је чврсто поуздање да ће се догодити оно чему се надамо, доказ онога што је стварно, премда се не види“ (Јеврејима 11:1).

Будући да постоје различита мишљења о вери, осмотримо одговоре на следећа питања:

Како се библијска дефиниција вере разликује од онога на шта многи мисле када говоре о вери?

Зашто је неопходно развити веру каква је описана у Библији?

Како можете ојачати своју веру?

Потврда о власништву и чврст доказ

У време када је била написана библијска књига Јеврејима, грчки израз који је преведен као „чврсто поуздање“ био је у широкој употреби. Често се појављивао у пословним уговорима и носио је мисао о нечему што гарантује будући добитак. Због тога се у једном библијском речнику каже да би се оно што стоји у Јеврејима 11:1 могло превести и на следећи начин: „Вера је потврда о власништву онога чему се надамо.“

Ако сте икада купили неки производ од угледне фирме и затим чекали да вам буде испоручен, ви сте показали такву веру. Рачун који сте имали давао вам је разлог да верујете да ће та фирма испунити своју обавезу према вама. У извесном смислу, тај рачун је био ваша потврда о власништву, гаранција да ћете добити оно што сте купили. Да сте га изгубили или бацили, остали бисте без доказа о праву власништва. Слично томе, они који верују да ће Бог испунити своја обећања имају гаранцију да ће добити оно чему се надају. С друге стране, људи који немају веру или су је изгубили немају право да добију оно што Бог обећава (Јаков 1:5-8).

У Јеврејима 11:1 се налази још један израз, који је преведен речју „доказ“. Он носи мисао о пружању доказа који су у супротности с оним што наизглед делује као чињеница. Примера ради, на први поглед изгледа да Сунце кружи око Земље — излази на истоку, креће се преко неба и залази на западу. Међутим, астрономски и математички докази откривају да наша планета није центар Сунчевог система. Када се упознате с тим доказима и прихватите их као истину, ви сте уверени да Земља кружи око Сунца — упркос ономе што вам очи говоре. Ваша вера није слепа. Напротив, она вам даје способност да видите ствари у правом светлу, а не само онако како изгледају.

Зашто је важно имати снажну веру?

Библија нас подстиче да развијемо снажну веру која се темељи на чврстим доказима, иако то понекад може значити да треба да променимо нека своја уверења. Таква вера је изузетно важна. Апостол Павле је написао: „Без вере није могуће угодити Богу, јер онај ко му приступа мора веровати да он постоји и да награђује оне који га ревно траже“ (Јеврејима 11:6).

Постоје многе препреке које спречавају људе да развију снажну веру. Али, можете их уклонити уколико предузмете четири корака о којима се говори на наредним страницама.