Пређи на садржај

Пређи на садржај

Млади, ви утичете на срце својих родитеља

Млади, ви утичете на срце својих родитеља

Млади, ви утичете на срце својих родитеља

„ЗА МЕНЕ нема веће радости него да чујем да моја деца живе по истини“, написао је остарели апостол Јован (3. Јованова 4). Премда су деца поменута у овом библијском стиху заправо хришћански ученици, многи побожни родитељи би на сличан начин изразили своја осећања. Баш као што родитељи имају значајан утицај на живот своје деце, тако и деца имају велик утицај на живот својих родитеља.

Израелски краљ Соломон је запазио у коликој мери деца могу утицати на своје родитеље. Он је записао: „Мудар син радује оца, а безуман је син жалост мајци својој“ (Пословице 10:1). Дакле, добро је да сва деца — чак и она старија — узму у обзир како ће оно што раде утицати на њиховог оца и мајку. Зашто то можемо рећи?

Размисли само о свој бризи коју су твоји богобојазни родитељи показивали док си одрастао! Они су почели да брину о теби и да се моле за тебе много пре твог рођења. Када си се родио, оба твоја родитеља радовала су се развијању блиске везе с тобом и вероватно су захваљивали Богу за ту предивну — али исто тако и озбиљну — предност и одговорност родитељства. Брига око мајушне, беспомоћне бебе сада је била њихова нова одговорност и, као Јеховине слуге, они су томе приступили озбиљно.

Откако су твоји родитељи постали прави хришћани, они су тражили поуздано вођство у Библији и библијској литератури, као и савете од оних који имају одраслу децу. Осим тога, наставили су да изражавају своје бриге Богу у молитви (Судије 13:8). Како си растао, твоји родитељи су упознали твоје добре стране, али исто тако и твоје слабости (Јов 1:5). Са тинејџерским годинама појавили су се нови изазови. Понекад си можда био бунтован, и твоји родитељи су се тада више молили, више читали и више размишљали о томе како да ти помогну да наставиш служити свом небеском оцу, Јехови.

Твоји родитељи никада не престају да ти буду отац и мајка. Они настављају да брину за твоје физичко, ментално, емоционално и духовно добро чак и када одрастеш. Ипак, све то време родитељи су свесни да ти имаш слободну вољу и да нико не може гарантовати у ком правцу ће кренути твој живот. На крају крајева, ти ћеш донети коначну одлуку што се тиче твог животног пута.

Ако за родитеље „нема веће радости“ од тога да чују како њихова деца „живе по истини“, зар онда није логично закључити да би дошло до супротне реакције уколико би исход био другачији? Заиста, деца која поступају неразборито жалосте своје родитеље. Соломон је рекао: „Безуман је син жалост оцу своме и горчина мајци својој“ (Пословице 17:25). Како је само дубока туга коју доживљавају родитељи чије дете престане да служи истинитом Богу!

Нема сумње да ви децо много утичете на своју породицу, па и на друге људе. Ваши поступци и те како дирају срце ваших родитеља. Ако напустите Бога и његова начела, ваши родитељи ће патити. Исто тако, сасвим је јасно како ће се они осећати ако поступите супротно. Уколико останете верни и послушни Јехови, то ће вашим родитељима донети радост. Будите одлучни да обрадујете срце својих родитеља! Постоји ли вреднији дар који бисте могли дати онима који брину о вама, који вас штите и воле?