Пређи на садржај

Пређи на садржај

Самопожртвованост доноси Јеховин благослов

Самопожртвованост доноси Јеховин благослов

„Помоћ је мени од Јехове“

Самопожртвованост доноси Јеховин благослов

ЈЕДАН човек се бициклом пробија кроз густе шуме Камеруна. Да би охрабрио друге, он сатима вози по поплављеним путевима и блату, суочавајући се при том са опасношћу. Да би поучавали једну изоловану групу људи, неки из Зимбабвеа пешаче 15 километара и прелазе набујале реке, носећи при том одећу и обућу на глави како би остала сува. На једном другом месту, једна жена устаје у четири сата ујутро како би посећивала и поучавала једну медицинску сестру која једино у тим раним јутарњим часовима може да издвоји сат времена.

Шта је заједничко за све ове људе који улажу такав труд? Сви су они пуновремене слуге Јеховиних сведока и поучавају друге библијској истини. Међу њима су општи и специјални пионири, мисионари, путујући надгледници и хиљаде добровољаца који раде у бетелским домовима широм света. Самопожртвованост је њихов заштитни знак. a

Исправан мотив

Јеховини сведоци следе савет који је апостол Павле дао Тимотеју: „Дај све од себе да се покажеш као признат пред Богом, као радник који нема чега да се стиди, који исправно управља речју истине“ (2. Тимотеју 2:15). Међутим, шта мотивише стотине хиљада Сведока који служе као пуновремене слуге?

Када се пуновременим слугама постави питање зашто улажу труд у служби Јехови, они одговарају да је то због љубави према Богу и људима (Матеј 22:37-39). То је сасвим прикладно, јер ако мотив не би била љубав, сваки труд би био узалудан, ма колико велик био (1. Коринћанима 13:1-3).

Самопожртвована служба

Сви предани хришћани одазвали су се на Исусов позив: „Ако неко хоће да пође за мном, нека се одрекне себе и узме свој мученички стуб и нека ме стално следи“ (Матеј 16:24). Одрећи се себе значи својевољно се предати Јехови Богу и Исусу Христу и следити њихово вођство. Многи су тако почели са самопожртвованом пуновременом службом.

Многи Сведоци улажу велики труд како би проширили своју службу Јехови. Размотри пример 56-годишње Жулије, која служи као општи пионир у Сао Паулу у Бразилу. „Један брат Кинез ми је телефонирао и упитао ме да ли бих била вољна да учим кинески“, присећа се она. „Због својих година, нисам размишљала о томе да учим неки нови језик. Међутим, након неколико дана, прихватила сам тај изазов. Данас могу да изнесем увод на кинеском.“

Подружница Јеховиних сведока из Перуа извештава: „Недавних година, стотине општих пионира се преселило на недодељена подручја, показујући тако храброст и самопожртвован дух. Преселили су се у удаљене градове где нема чак ни најобичнијих савремених погодности и где је јако тешко наћи посао. Ова браћа и сестре су спремни на све како би остали на својим доделама. Што је најважније, у многим местима њихов рад у служби доноси добре резултате. Путујући надгледници извештавају да су уз помоћ ових самопожртвованих општих пионира основане нове групе.“

Неки хришћани су ризиковали свој живот како би помогли суверницима (Римљанима 16:3, 4). Један покрајински надгледник из ратом разореног подручја у Африци извештава: „Пре него што смо стигли до последње барикаде која дели подручје које је под влашћу побуњеника од подручја које је под влашћу владе, моју жену и мене опколила су четири побуњеничка војна команданта и њихови телохранитељи, распитујући се за наш идентитет. Док су проверавали наше легитимације, видели су да живимо на територији која је под влашћу владе, и због тога су се унервозили. Оптужили су ме да сам шпијун. Одлучили су да ме баце у једну јаму. Објаснио сам ко смо, и на крају су нас пустили.“ Како су захвалне биле скупштине што је овај самопожртвовани пар успео да их посети!

Иако пуновремене слуге наилазе на многе тешкоће, широм света их има све више (Исаија 6:8). Ови марљиви радници цене предност да служе Јехови. Са сличним самопожртвованим духом, милиони других данас славе Јехову. Он их за узврат богато благосиља (Пословице 10:22). Уверени у то да ће их он и даље благосиљати и подржавати, ови вредни радници имају став попут псалмисте који је певао: „Помоћ је мени од Јехове“ (Псалам 121:2).

[Фуснота]

a Види Календар Јеховиних сведока за 2005, новембар и децембар.

[Истакнути текст на 9. страни]

„У дан рата твога народ твој је спреман за те“ (ПСАЛАМ 110:3).

[Оквир на 8. страни]

ЈЕХОВИ СУ ДРАГЕ ЊЕГОВЕ ПРЕДАНЕ СЛУГЕ

„Будите постојани, непоколебљиви, увек богато запослени у Господовом делу, знајући да ваш труд у Господу није узалудан“ (1. Коринћанима 15:58).

„Бог није неправедан да заборави ваше дело и љубав коју сте показали према његовом имену“ (Јеврејима 6:10).