Пређи на садржај

Пређи на садржај

Мирољубивост се учи

Мирољубивост се учи

Мирољубивост се учи

ИАКО неке лоше склоности могу бити урођене, насилно понашање се углавном стиче. Исто је и с мирољубивошћу. Ко нас онда може научити да заиста будемо мирољубиви? Свакако, онај ко би то с правом могао бити јесте наш Створитељ, будући да поседује ненадмашну мудрост. У наредих пет тачака осмотрићемо његове драгоцене савете који се налазе у Библији.

1 „Не завиди насилном човеку“ (Пословице 3:31). Добро је задржати на уму да права снага човека лежи у самосавладавању и благости. „Ко је спор на гнев бољи је од силног човека“, стоји у Пословицама 16:32. Попут јаке бране која одолева притиску воде, такав човек одолева унутрашњем притиску да одговори на провокацију. Штавише, он на бес одговара с благошћу и тако „смирује гнев“ (Пословице 15:1). С друге стране, гневљив човек бурно реагује и када су у питању ситнице (Пословице 25:28).

2 Бирајте добро друштво. „Насилан човек заводи ближњег свог“, кажу Пословице 16:29. Насупрот томе, „ко се дружи с мудрима, постаће мудар“ (Пословице 13:20). Када се дружимо с мирољубивим особама које могу да се савладавају и имају благ дух, нема сумње да ћемо се и ми трудити да будемо такви.

3 Истински волите друге. Најбољи опис љубави налази се у 1. Коринћанима 13:4-7. Тамо између осталог стоји: „Љубав је дуготрпљива и добра [...] није раздражљива, не памти зло [...] Све подноси [...] све трпи.“ Исус је рекао да када волимо попут Бога, волимо чак и своје непријатеље (Матеј 5:44, 45).

4 Зле препустите Богу. „Никоме не враћајте зло за зло [...] Ако је могуће, колико од вас зависи, будите у миру са свим људима. Не освећујте се, вољени [...] јер је писано: ’Моја је освета, ја ћу узвратити, каже Јехова‘ “ (Римљанима 12:17-19). Када имамо веру у Бога и његова обећања, имамо унутрашњи мир који људи без вере не могу да појме (Псалам 7:14-16; Филипљанима 4:6, 7).

5 Чекајте на Божје Краљевство да донесе прави мир. Божје Краљевство је владавина на небу која ће ускоро уклонити све зле и преузети потпуну контролу над целом земљом (Псалам 37:8-11; Данило 2:44). Под тим Краљевством, „процветаће праведник [...] и биће мира у изобиљу све док је месеца“ (Псалам 72:7).

Милионима људи, од којих су неки раније имали насилну нарав, оваква библијска учења су помогла да унапређују мир. Прочитајте причу Салвадора Гарзе.