Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

„Стопа склапања бракова у Енглеској и Велсу најнижа је до сада од настанка првих извештаја [1862. године].“ (ЗАВОД ЗА СТАТИСТИКУ, ВЕЛИКА БРИТАНИЈА)

У Сједињеним Државама, више од половине извршних директора мањих компанија у приватном власништву „очекује да ће запослени украсти нешто од вредности [компаније] у наредној години“, у односу на годину када је вршена анкета. (НОВИНСКА АГЕНЦИЈА РОЈТЕРС, САД)

Власти у Кини су покренуле велику кампању у борби против порнографије на интернету и за мање од годину дана успеле су да „угасе више од 60 000 порнографских веб-сајтова“, каже тамошња Национална канцеларија за борбу против порнографије и илегалних публикација. (CHINA DAILY, КИНА)

„Више од 215 милиона људи — или три процента светске популације — сада [живи] ван своје домовине.“ (МЕЂУНАРОДНА ОРГАНИЗАЦИЈА ЗА РАЗВОЈ ПОЉОПРИВРЕДЕ, ИТАЛИЈА)

„Сваког дана у Индији 19 ученика/студената почини самоубиство, због чега шесторо њих то учини због страха од неуспеха у школи/факултету.“ (INDIA TODAY INTERNATIONAL, ИНДИЈА)

Маркетиншке стратегије у коцкарској индустрији

У Немачкој, патолошки коцкар у просеку изгуби десет пута више новца од оног ко није зависник од коцкања. Дакле, на зависницима „почива овај бизнис“, пише у дневном листу Süddeutsche Zeitung. Да би извукла максималну добит, коцкарска индустрија креира игре и прави коцкарске апарате и опрему тако да „подгрева“ зависност. Што су аутомати бржи, то особа брже губи самоконтролу и постаје зависник. Ова маркетиншка стратегија даје резултате — сматра се да 56 посто прихода од слот-машина долази од зависника. Та стопа у казинима износи 38 посто, а у онлајн коцкању 60 посто.

Када изаћи пред судију?

Да ли неки небитни фактори могу утицати на судску пресуду? Једна студија показује да могу. Тим истраживача је анализирао више од хиљаду условних пресуда које су донеле искусне судије у Израелу. Према резултатима истраживања, доношење повољних пресуда после паузе за оброк било је око 65 посто, а онда је постепено падало на скоро нула процената, да би се после следеће паузе нагло вратило на 65 процената. Истраживачи су дошли до закључка да пресуде нису увек засноване само на чињеницама и закону, већ „подлежу факторима који не би требало да имају утицаја на правне одлуке“.