Пређи на садржај

Пређи на садржај

Млади питају

Да ли је погрешно бити популаран?

Да ли је погрешно бити популаран?

Изабери једну од наведених опција:

․․․․․ добро бити популаран.

  1. А. Увек је

  2. Б. Понекад је

  3. В. Никад није

ТАЧАН одговор је под „Б“. Зашто? Зато што бити популаран значи допадати се великом броју људи, што није увек погрешно. У Библији је проречено да ће хришћани бити „светлост народима“ и да ће људи бити привучени њима (Исаија 42:6; Дела апостолска 13:47). У том смислу се може рећи да су хришћани популарни.

Да ли си знао?

Исус је био популаран. Чак је и као млада особа стекао „наклоност Бога и људи“ (Лука 2:52). Такође, у Библији стоји да је, кад је одрастао, за њим „пошло много народа из Галилеје, Декапоља, Јерусалима, Јудеје и са оне стране Јордана“ (Матеј 4:25).

Зашто је то било у реду?

Зато што Исус није тражио славу или тежио за популарношћу, и није по сваку цену желео да га други прихвате. Он је једноставно радио оно што је исправно, а због таквог става је понекад уживао наклоност других (Јован 8:29, 30). У исто време, схватио је да ће било какво признање оних чији су ставови превртљиви, бити привремено. Био је свестан да ће га ускоро баш ти људи погубити! (Лука 9:22).

Резиме:

Популарност је попут богатства. Имати га није увек погрешно. Проблем је у томе на шта су људи све спремни да би га стекли и сачували.

Упозорење!

Многи млади би урадили било шта само да би другима били омиљени. Неки немају своје ја и поводе се за мноштвом само да би се уклопили. Други су насилни и покушавају да присиле друге да им се диве — па макар то било из страха. *

На наредним странама, приказана су та два наизглед добра пута која воде до популарности. Затим је приказан бољи пут.

 

^ Библија говори о насилницима званим „нефилими“, за које се још каже да су били „људи на гласу“. Они су били спремни на све само да би били у центру пажње (Постанак 6:4).