Пређи на садржај

Пређи на садржај

Непоштење на сваком кораку

Непоштење на сваком кораку

Непоштење на сваком кораку

Данијел * ради за једну велику трговачку компанију у Хонгконгу. Када је посетио фабрику једног потенцијалног пословног партнера, изразио је сумњу да та фабрика може удовољити стандардима које у процесу производње поштује његова компанија. Касније му је за вечером директор те фабрике дао једну коверту. У њој је био мито од неколико десетина хиљада долара, колико је износила Данијелова годишња зарада.

● Оно што је Данијел доживео није никаква реткост. Запањујуће је колико је широм света непоштење раширено и колико дубоко прожима људско друштво. Примера ради, судске архиве показују да је у периоду између 2001. и 2007. године једна велика немачка индустријска компанија потрошила преко 970 милиона евра на мито како би склопила жељене уговоре.

Иако су због недавних великих скандала чувених компанија извршене неке реформе, изгледа да се свеопшта ситуација погоршава. Истраживање које је 2010. године спровела једна светска организација која води борбу против корупције, Transparency International, открива да је широм света „у последње три године порасла стопа корупције“.

Зашто има толико непоштења? Да ли се исплати бити поштен? Ако је тако, како можемо успети у томе? Да ли нам Библија може помоћи?

[Фуснота]

^ Нека имена у овој серији чланака су промењена.