Пређи на садржај

Пређи на садржај

Корак 1. — правилно се храните

Корак 1. — правилно се храните

„Једите свежу храну. Будите умерени. Дајте предност биљкама.“ У ових неколико речи, писац Мајкл Полан сажео је једноставно, проверено начело о исхрани. Шта је желео да нам поручи?

Једите свеже припремљену храну. Нека у вашој исхрани буде заступљена „права“ храна — непрерађена, свеже припремљена храна какву људи једу већ хиљадама година — уместо прерађевина које су све више у употреби. Готова јела и брза храна из ресторана обично садрже велики проценат шећера, соли и масноће који повећавају ризик од срчаних обољења, можданог удара, рака и других озбиљних болести. Када спремате оброке, боље је да намирнице кувате на пари, печете у рерни или на роштиљу него да их пржите на масноћи. Да бисте смањили унос соли, користите више ароматичног биља и зачина. Месо добро скувајте и никада немојте јести покварену храну.

Будите умерени. Према извештајима Светске здравствене организације, забрињавајуће је што у целом свету расте број људи који имају прекомерну тежину или су гојазни, углавном услед преједања. Резултати једног истраживања показују да у неким деловима Африке „има више гојазне него неисхрањене деце“. Код деце с прекомерном тежином постоји већа вероватноћа да ће пре или касније имати здравствене проблеме као што је дијабетес. Родитељи, пружите деци добар пример тако што ћете бити умерени у исхрани.

Дајте предност биљној храни. Да бисте имали уравнотежену исхрану, једите више разноврсног воћа, поврћа и интегралних житарица, а мање меса и намирница које садрже скроб. Нека на вашој трпези једном или два пута седмично уместо меса буде заступљена риба. Што мање користите тестенину, бели хлеб и бели пиринач, који током прераде губе многе хранљиве састојке. Чувајте се популарних дијета јер су неке од њих штетне. Ако имате децу, пазите на њихово здравље тако што ћете им помоћи да заволе здраву храну. Примера ради, за ужину им дајте језграсте плодове и добро опрано свеже воће и поврће уместо чипса или слаткиша.

Пијте доста течности. Одрасли и деца треба свакодневно да пију пуно воде и незаслађених напитака. Уносите више течности када је време топло, када радите тежак физички посао или вежбате. Узимање течности потпомаже варење, чисти тело од токсина, доприноси здрављу коже и поспешује губитак тежине. Позитивно утиче на ваш изглед и расположење. Ограничите конзумирање алкохолних пића и заслађених напитака. Ако сваког дана попијете само једно газирано пиће, за годину дана бисте се могли угојити скоро седам килограма.

У неким земљама је чиста вода скупа и тешко је доћи до ње. Па ипак, веома је важно да је пијемо. Загађену воду треба прокувати или је пречистити помоћу неког хемијског средства. Према неким подацима, загађена вода усмрти више људи него ратови или земљотреси; тврди се да због ње умре 4 000 деце дневно. Светска здравствена организација препоручује да се новорођенчад у првих шест месеци хране само мајчиним млеком. После тога им треба давати и другу храну, с тим да се с дојењем настави барем до друге године.