Пређи на садржај

Пређи на садржај

Корак 3. — будите физички активни

Корак 3. — будите физички активни

„Да је вежбање таблета, био би то најчешће преписиван лек на свету“ (Медицински факултет Универзитета Емори). Од свега што можемо да учинимо за своје здравље мало је ствари које толико доприносе нашој добробити као физичка активност.

Вежбајте. Физичка активност нам помаже да будемо срећнији, јасније размишљамо, имамо више снаге, будемо продуктивнији и да, уз правилну исхрану, сачувамо добру линију. Да би било делотворно, вежбање не мора да буде болно ни превише интензивно. Веома је корисно радити умерене вежбе неколико пута недељно.

Лагано трчање, брзо ходање, вожња бицикла и бављење неким спортом који изискује кретање — у довољној мери да вам срце брже куца и да се ознојите — побољшавају издржљивост и добра су превенција против срчаног и можданог удара. Када се такве аеробне вежбе комбинују с дизањем лакших тегова и гимнастиком, јачају се кости, мишићи и удови. Те активности добро утичу и на метаболизам, што самим тим доприноси одржању здраве телесне тежине.

Физичка активност може пријати свима

Пешачите. Физичка активност користи свима, како младима тако и старима. То не значи да морате бити учлањени у фитнес клуб. За почетак је довољно да пешачите уместо да се возите колима, аутобусом или лифтом. Зашто бисте чекали превоз ако до свог одредишта можете стићи пешке, можда чак и брже? Родитељи, подстичите децу да буду физички активна и да се играју напољу кад год је могуће. То ће их ојачати и помоћи им да развију добру координацију покрета, што се не може постићи путем пасивне разоноде као што је играње видео-игрица.

Без обзира на то колико имате година, умерено вежбање ће вам користити. Ако сте старији или имате здравствене проблеме и до сада нисте вежбали, добро је да питате лекара за савет како да започнете. Али свакако почните! Вежбе умереног интензитета које се постепено уводе могу помоћи чак и веома старим особама да очувају снагу мишића и коштану масу. Тако ће уједно задржати стабилност и избећи падове.

Вежбање је помогло и Рустаму, о ком је било речи у уводном чланку. Пре седам година, он и његова супруга су почели са лаганим трчањем ујутро, пет пута недељно. „У почетку смо налазили изговоре да не идемо“, каже он. „Али то што смо ишли заједно обома је јачало мотивацију. Сада нам је трчање добра навика у којој уживамо.“