Пређи на садржај

Пређи на садржај

Божје име је обзнањено!

Божје име је обзнањено!

Божје име је обзнањено!

● Шетња живописним острвом Орлеан (Ил д’ Орлеан) у близини града Квибека у Канади открива да су његови рани становници били врло религиозни. Старе капеле које служе као подсетник на давно прошло доба још увек се могу видети крај пута који обилази цело острво, а свака парохија има своју цркву.

У градићу Сент Пјер налази се најстарија сеоска црква у Квибеку, саграђена још давне 1717. Ова грађевина, у којој је сада уметничка галерија, посебно се истиче по нечему. Изнад олтара се налази тетраграм — четири хебрејска слова која сачињавају име Јехова, лично име Бога о ком се говори у Библији.

Данас је права реткост чути Божје име у католичким црквама, а камоли видети га. Штавише, у једном документу који је издао Ватикан 2008. наводи се да по наређењу папе Божје име „не треба користити ни изговарати“ у католичким верским службама, химнама и молитвама. Међутим, Библија јасно каже да Јехова Бог жели да се његово име „објави по целој земљи“ (Излазак 9:16).

Јеховини сведоци сматрају да се Богу не може угодити само приказивањем његовог имена у некој грађевини. Они широм света проведу више од милијарду и по сати годишње поучавајући људе о Божјем имену и његовој намери. Штавише, они су вратили Божје име Јехова на место које му с правом припада. Превод Светог писма који они издају, Нови свет, веран је изворном тексту где се Јеховино име појављује око 7 000 пута. До данас је штампано преко 165 милиона примерака превода Нови свет, у целини или делимично, на 83 језика. Заиста, када се ради о Божјем имену Јехова, питање није зашто би требало да га користимо, него заправо: Имамо ли иједан разлог да га не користимо?

[Слика на 21. страни]

Превод Нови свет, где се Божје име Јехова појављује око 7 000 пута, издат је у целини или делимично на 83 језика