Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Не брините се“

„Не брините се“

„Не брините се“

„На нашем рачуну у банци није остало ништа, а више нисмо имали ни уштеђевину која је била на име наше деце. Месецима нисмо имали никакве приходе.“

● Водио сам школу у једном сеоском подручју у Индији, и то је добро ишло. Једно време је у тој школи било око 500 ученика. А онда је једна угледна школа из града почела да шаље аутобусе у наш крај, и било је лако уписати се у ту школу. Разумљиво је што су се многи моји ученици тамо пребацили. Заправо, број ученика у мојој школи се смањио са око 500 на око 60. Да ствари буду горе, негде у то време један школски службеник није испоштовао уговор који смо имали и дуговао ми је новац. С обзиром на бројно школско особље које је требало исплаћивати, запао сам у финансијску кризу.

Сео сам са својом породицом како бисмо поразговарали о овом проблему. Сви смо имали самопожртвован дух и трудили смо се да применимо Исусов савет да нам ’око буде бистро‘ када је реч о финансијама. Другим речима, да не трошимо више него што можемо себи приуштити (Матеј 6:22, 25). Неко време нисмо возили кола због трошкова за гориво и одржавање. Смањили смо трошкове хране тако што смо је куповали увече када продавци снизе цену онога што остане. Такође смо смањили број намирница у оброцима.

Пошто смо Јеховини сведоци, сматрамо да је важно да се састајемо са суверницима на нашим хришћанским састанцима (Јеврејима 10:25). Премда смо имали финансијских проблема, одлучили смо да не пропуштамо састанке и конгресе, чак и ако је то значило да треба далеко да путујемо. Наша служба проповедања подразумева и проучавање Библије с људима који живе далеко од нас. За то смо користили мотор уместо кола. Наравно, на мотору се могу возити само две особе.

Али то није значило да смо у служби проповедања проводили мање времена. Напротив, моја жена и ћерка су проводиле више времена него иначе разговарајући с људима о Библији. Оне су понекад пешачиле шест до осам километара у једном смеру да би проучавале Библију са заинтересованим особама. Мој син и ја смо се такође трудили да више времена посветимо томе.

Сада финансијски мало боље стојимо. Наша породица је током овог тешког периода научила да не придаје превелику важност материјалним стварима. Такође смо научили да се не бринемо превише о ономе над чим немамо контролу. Установили смо да је стих из Псалма 55:22 веома охрабрујућ. Ту стоји: „Баци на Јехову бреме своје, и он ће те подупрети. Неће никада дати да праведник посрне.“ Ове речи су се показале потпуно истинитим у време када смо имали велике финансијске проблеме (Приложено).