Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта родитељи могу учинити?

Шта родитељи могу учинити?

Шта родитељи могу учинити?

ЈЕДНА образовна установа из Сједињених Држава упутила је средњошколцима следећи изазов: „Покажите да сте спремни да дате свој максимум.“ Вођени жељом да остваре своје циљеве, неки млади се исцрпљују преко граница издржљивости. Мадлин Левин, споменута у претходном чланку, написала је: „Заокупљена убрзаним курсевима, мноштвом ваншколских активности, прераном припремом за средњу школу или факултет, као и приватним часовима који цеде из њих последњи атом снаге, многа деца су толико оптерећена да једва дишу.“ Све то може угрозити њихово физичко и емоционално здравље.

Ако вас брине стрес којем је изложено ваше дете, зашто не бисте отишли до његове школе? Поразговарајте с наставницима и педагозима и реците им шта сте запазили. Имате право да то учините.

Библија подстиче родитеље да с посебном пажњом прате развој своје деце. Мојсије је рекао родитељима у израелском народу: „Усађуј их [Божје законе] у децу своју и говори о њима кад седиш у својој кући и кад идеш путем, кад лежеш и кад устајеш“ (Поновљени закони 6:7).

Искрено занимање за образовање вашег детета није наметљивост. На тај начин показујете да волите своје дете и пружате му подршку. То у великој мери може ублажити стрес који оно осећа.

[Слика на странама 8, 9]

Ако сте приметили да је ваше дете под стресом, разговарајте о томе с наставницима и педагозима