Пређи на садржај

Пређи на садржај

Где се налазе одговори?

Где се налазе одговори?

Где се налазе одговори?

ЈЕДАН од циљева религије јесте да људима укаже на то шта је сврха живота. Међутим, многи људи су установили да учења религије којој припадају нису задовољила њихове духовне потребе. Дениз, која је одрасла у католичкој породици, присећа се: „У катехизму се налази питање: ’Зашто нас је Бог створио?‘, а одговор гласи: ’Бог нас је створио да би показао своју доброту и да би делио с нама своју вечну срећу на небу.‘

„То ми није пружило јасан одговор на питање зашто сам овде“, наставља Дениз. „Ако само чекам да одем на небо, шта треба да радим у међувремену?“ Многи људи размишљају на сличан начин. Једна анкета је показала да две трећине испитаника верују да већина религија не помаже људима да пронађу смисао живота.

Због тога многи траже одговоре на другим местима — у науци или различитим филозофским правцима као што су хуманизам, нихилизам и егзистенцијализам. Зашто људи упорно настављају своју потрагу иако изгледа да је само мали број њих задовољан одговорима које су пронашли?

Урођена потреба

Професор психологије др Кевин Сиболд сматра да „у људима изгледа постоји универзална тежња да обожавају нешто“. Током недавних година више научника је дошло до закључка да човек заправо има урођену потребу да нађе дубљи смисао живота. Неки верују да генетски и други физиолошки докази указују на то да у људима постоји природна потреба за присношћу с неком вишом силом.

Док се у академским круговима расправља о томе да ли људи имају урођену потребу за духовношћу или не, већини није потребна научна сагласност да би веровали да људи имају духовне потребе. Управо нас наша духовност покреће да размишљамо о најважнијим питањима: Зашто смо овде? Чему треба да посветимо свој живот? Да ли смо одговорни свемоћном Створитељу?

Ако издвојите време да пажљиво посматрате свет који нас окружује, пронаћи ћете неке одговоре на та питања. На пример, обратите пажњу на невероватну сложеност која се огледа у природи, почев од једноћелијских организама до звезданих јата удаљених милионима светлосних година. Зар све то не сведочи о постојању интелигентног Створитеља? Библија каже: „Јер [Божја] невидљива својства, наиме његова вечна моћ и божанство, јасно се виде још од стварања света, будући да се разабиру по ономе што је створено“ (Римљанима 1:20).

Задовољите своје духовне потребе

У Библији се о начину на који нас је Бог створио каже: „Чак је и вечност ставио људима у срце“ (Проповедник 3:11). Као што имамо урођену жељу да живимо а не да умремо, тако имамо и урођену потребу да сазнамо шта је смисао живота, да добијемо одговоре на своја питања.

Тражење одговора је саставни део људске природе. Након што се осврнуо на научна и технолошка достигнућа која су људи остварили, уредник часописа The Wall Street Journal написао је: „Још увек немамо одговоре на питања ко смо, зашто смо овде и куда идемо.“ Мудро је обратити се извору који ће нам пружити најпоузданије одговоре. Указујући на тај извор, Библија каже: „[Бог] нас је створио, а не ми сами“ (Псалам 100:3).

Зар није логично да одговоре на своја питања тражимо од Створитеља који је заслужан за чудесне ствари које видимо у природи? Исус Христ нас је упутио да учинимо управо то. Он је указао да само Извор живота — наш Створитељ — може да задовољи духовне потребе сваког од нас (Псалам 36:5, 9; Матеј 5:3, 6).

Да би наше духовне потребе биле задовољене, неопходно је да знамо зашто смо овде. Позивамо вас да осмотрите окрепљујућ одговор који пружа наш Створитељ.