Пређи на садржај

Пређи на садржај

Пролаз за млеко

Пролаз за млеко

Игра случаја или дело Створитеља?

Пролаз за млеко

◼ Ако сте икада посматрали како овца, коза или крава доноси младунче на свет, вероватно вас је задивила брзина с којом оно стаје на ножице и налази пут до вимена да би се нахранило млеком. Сви сисари хране своје младе млеком. Али у случају младих преживара, као што су јагањци, јарићи и телад, постоји још једна занимљивост, нешто што се не види голим оком.

Размислите о следећем: Желудац краве се састоји од четири одељка у којима се одвија више процеса неопходних за варење траве и сточне хране. Али младунци се хране искључиво млеком, за чије варење нису потребни сви ти процеси. Зато се, кад младунче сиса, ствара посебан пролаз кроз који млеко иде директно у последњи одељак.

Ако би млеко ушло у први одељак, који се назива бураг, то би било штетно за теле јер се у бурагу путем бактеријске ферментације разлаже храна која се тешко вари. Ферментацијом млека стварају се гасови које младунци не могу да избаце. Међутим, када младунче преживара пије млеко, из вимена или из неке посуде, улаз у бураг се чврсто затвара једним рефлексним трзајем.

Занимљиво је што се нешто друго дешава кад младунче пије воду. Потребно му је доста воде у бурагу, да би бактерије и микроби који ту живе могли да се размножавају и буду спремни за време када оно почне да једе сточну храну. Иако млеко иде директно у последњи одељак желуца, чиста вода улази у бураг. Задивљујући пролаз у организму телета намењен је само за млеко!

До каквог сте закључка дошли? Да ли је пролаз за млеко настао пуким случајем? Или је то дело интелигентног Створитеља?

[Дијаграм/Слика на 13. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

Млеко пролази поред прва три одељка у желуцу преживара

[Дијаграм]

Пролаз за млеко

1. Бураг

2. Капура

3. Листавац

4. Сириште (последњи одељак желуца)